Fortsätt till huvudinnehåll

Kokos- och hallongranola till frukost

God morgon godingar!
I förrgår blev jag så grymt sugen på att göra min kokos och hallon-granola. Det är ju nästan samma som musli, men den stora skillnaden är att en granola rostar man i panna eller i ugn, gärna med honung, vatten och olja. En musli är en torr blandning.

Den här är knäckigt god och man kan äta den till ex kokosmjölk, en osötad mandelmjölk (gärna hemgjord som är godare) eller en fullfet yoghurt. Nu försöker jag att dra ner på mina mejerier så kokosmjölk blir det nu.
Det är så härligt när det blir sådär knaprigt gott. Kom ihåg att gärna använda er av groddade torkade nötter och mandlar. Groddar gör man genom att lägga dom i vatten under ett dygn. Torka dem sedan utspridda på en plåt på låg värme (ca 50 C) i ugnen. Sätt något emellan ugnsluckan så att fukten kan komma ut. Se till att dom är helt torra, annars kan dom mögla. Jag låter dom gärna stå över natten i ugnen på svag värme. Sedan är det hallonens tur :) Doften!!!! Jag säger bara doften!!! Hallon i hela lägenheten. Skulle vilja göra parfym av dom!!! Eller doftljus....


Recept och lite annan info hittar du HÄR


Jag brukar som sagt blötlägga mina nötter för att få bort antinutrienterna såsom fytinsyran och lektinerna i dem. Fytinsyra och lektiner sägs hindra oss från att ta upp näringen. De blir ju inte helt groddade genom denna blötläggning, men det blir ett förstadium till det. Groddad mat är riktigt hälsosamt. Däremot kan man även äta ogroddade ibland då man i forskning funnit att fytinsyra kan förhindra cancer. Se källa HÄR. Däremot vill jag även få bort lektinerna som inte bryts ner i kroppen, utan kan orsaka irritation i tarmarna. För att göra det bästa av dessa olika budskap som finns, så äter jag både groddade och ogroddade nötter och frön. 

Ha nu en härlig söndagsmorgon och njut av den!
Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...