Hej mina vänner!
Har ni sett sockerfilmen? Kollade på den igår. En mycket bra dokumentär. Missade du den så skickar jag länk här nedan där du kan se hela filmen via din dator/surfplatta/mobil
Äntligen har jag börjat tycka om surkål. OJ, så jag har tragglat med denna hälsosamma, men i mitt tycke hiskeliga anrättning. Men skam den som ger sig. Nu kan jag t.o.m ta lite på en assiett och sitta och småäta när jag tittar på TV. Gott med hackade valnötter på.
Det går verkligen att lära smaklökarna.....
Naturligtvis väljer jag den ekologiska kålen som är lättare att syra utan att behöva tillföra något extra för att få igång syrningen och naturligtvis mycket nyttigare.
Ibland när jag är lite lat eller har tillfälligt slut på min egna, så köper jag ICA:s ekologiska och häller över den i burk med tättslutande lock. Pressar ner kålen riktigt ordentligt i burken. Håller läääänge i kylskåpet.
Men jag ska som vanligt, skriva och påpeka att de har den där evinnerliga citronsyran i. Det är allt annat än hälsosamt och har inget i en ekologisk produkt att göra. (De tog ju bort citronsyran ur den pressade ekologiska citronen på flaska, efter påtryckning/påtryckningar). Skriv gärna ni också. Ju fler som protesterar, desto mer lyssnar dom. Det är ju vi som ska äta av det dom säljer...
Bäst är ju annars att göra sin egen surkål.
1 kg ekologisk vitkål
1 syrligt äpple
1 msk salt
eventuellt 1 tsk enbär och/eller ½ tsk kummin
Finstrimla HELA vitkålen (även rotstocken)
Blanda i rivet äpple samt salt och eventuellt kryddor
Pressa ner allt i en 2 liters glasburk med riktigt tättslutande lock. Använd knytnävarna när du pressar.
Låt stå med locket på i 2 veckor i rumstemperatur
Sedan 4 veckor i kylskåp
Du får absolut inte lyfta på locket under tiden som syrningen pågår.
Efter dessa 6 veckor är surkålen redo att ätas.
Surkål ger en naturlig probiotika till magen och ger då bra tarmflora. Kål i sig har ju även mängder av vitaminer i sig.
Inte ofta jag äter bacon. Inte nyttigt med allt för hårdstekt mat och jag undviker fläskkött så mycket jag kan. Till jul och att grilla lite på sommaren samt bacon 1 gång var tredje månad är ungefär min konsumtion av det.
Men bacon, äggröra, blandsallad och surkål är ett bra sätt att introducera smaklökarna till den syrliga kålen. Det blir liksom en mycket bra kombo av smaker.
Annars kan man ta kålen till sallad, avokado, och ägg, utan bacon om man vill ha det lite sundare.
Krydda med det du tycker är gott och använd gärna färska örter/kryddor.
Sockerfilmen hela
Har ni sett sockerfilmen? Kollade på den igår. En mycket bra dokumentär. Missade du den så skickar jag länk här nedan där du kan se hela filmen via din dator/surfplatta/mobil
Äntligen har jag börjat tycka om surkål. OJ, så jag har tragglat med denna hälsosamma, men i mitt tycke hiskeliga anrättning. Men skam den som ger sig. Nu kan jag t.o.m ta lite på en assiett och sitta och småäta när jag tittar på TV. Gott med hackade valnötter på.
Det går verkligen att lära smaklökarna.....
Naturligtvis väljer jag den ekologiska kålen som är lättare att syra utan att behöva tillföra något extra för att få igång syrningen och naturligtvis mycket nyttigare.
Ibland när jag är lite lat eller har tillfälligt slut på min egna, så köper jag ICA:s ekologiska och häller över den i burk med tättslutande lock. Pressar ner kålen riktigt ordentligt i burken. Håller läääänge i kylskåpet.
Men jag ska som vanligt, skriva och påpeka att de har den där evinnerliga citronsyran i. Det är allt annat än hälsosamt och har inget i en ekologisk produkt att göra. (De tog ju bort citronsyran ur den pressade ekologiska citronen på flaska, efter påtryckning/påtryckningar). Skriv gärna ni också. Ju fler som protesterar, desto mer lyssnar dom. Det är ju vi som ska äta av det dom säljer...
Bäst är ju annars att göra sin egen surkål.
1 kg ekologisk vitkål
1 syrligt äpple
1 msk salt
eventuellt 1 tsk enbär och/eller ½ tsk kummin
Finstrimla HELA vitkålen (även rotstocken)
Blanda i rivet äpple samt salt och eventuellt kryddor
Pressa ner allt i en 2 liters glasburk med riktigt tättslutande lock. Använd knytnävarna när du pressar.
Låt stå med locket på i 2 veckor i rumstemperatur
Sedan 4 veckor i kylskåp
Du får absolut inte lyfta på locket under tiden som syrningen pågår.
Efter dessa 6 veckor är surkålen redo att ätas.
Surkål ger en naturlig probiotika till magen och ger då bra tarmflora. Kål i sig har ju även mängder av vitaminer i sig.
Inte ofta jag äter bacon. Inte nyttigt med allt för hårdstekt mat och jag undviker fläskkött så mycket jag kan. Till jul och att grilla lite på sommaren samt bacon 1 gång var tredje månad är ungefär min konsumtion av det.
Men bacon, äggröra, blandsallad och surkål är ett bra sätt att introducera smaklökarna till den syrliga kålen. Det blir liksom en mycket bra kombo av smaker.
Annars kan man ta kålen till sallad, avokado, och ägg, utan bacon om man vill ha det lite sundare.
Krydda med det du tycker är gott och använd gärna färska örter/kryddor.
Sockerfilmen hela
Kommentarer
Skicka en kommentar