En sån fantastisk helg det här har varit!
Vi har varit, ja jag är fortfarande, i stugan. Igår var det 3-rätters middag på bygdegården och dans. Idag sken solen allt vad den orkade och jag tog mig en tur med Christers skidor. Jag som inte har stått på ett par skidor på 40 år!!!
Nu måste jag nog försöka skaffa mig ett par. Åååh så härligt det var!
Nu sitter jag här med "kattekissarna" som myser i värmen av braskaminen. Så skönt för de små liven att kunna springa ut och in här fritt. Inne i stan är dom ju innekatter då vägen är så nära.
Avslutade med en middag tillsammans innan s-bon for iväg.
Det blev härlig mjäll torskrygg idag. MSC-fångad. Till den en hemgjord hollandaise, sparris, gratinerat blomkålsmos (mjölkfri) till mig och pommes duchesse till mannen.
Sätt ugnen på 250 grader
Gratinerat blomkålsmos:
Koka blomkål riktigt mjuk i lättsaltat vatten, Jag tog ½ påse ekologisk fryst blomkål
Sila av och blanda med en klick (25 g) osaltat smör (det salta innehåller raffinerat salt som kroppen inte vill ha)
1 äggula
Vispa ihop till ett mos.
Strö i lite arrowrot (ca ½-1 tsk)
Krydda med herbamare eller trocomare. Ödsmåls örtagård har också fantastiskt goda och nyttiga örtsalter som är gott att blanda i. Det går att beställa här genom ett PM om du har Facebook. 40 gram kostar enbart 40 kr inkl. porto.
En knivsudd nymalen vitpeppar
Smöra en gjutjärnsstekpanna och fördela moset i den.
Grädda tills moset blivit gyllenbrunt
Strö över hackad persilja
Under tiden det gratineras gör du hollandaisesåsen:
Vi har varit, ja jag är fortfarande, i stugan. Igår var det 3-rätters middag på bygdegården och dans. Idag sken solen allt vad den orkade och jag tog mig en tur med Christers skidor. Jag som inte har stått på ett par skidor på 40 år!!!
Nu måste jag nog försöka skaffa mig ett par. Åååh så härligt det var!
Nu sitter jag här med "kattekissarna" som myser i värmen av braskaminen. Så skönt för de små liven att kunna springa ut och in här fritt. Inne i stan är dom ju innekatter då vägen är så nära.
Avslutade med en middag tillsammans innan s-bon for iväg.
Det blev härlig mjäll torskrygg idag. MSC-fångad. Till den en hemgjord hollandaise, sparris, gratinerat blomkålsmos (mjölkfri) till mig och pommes duchesse till mannen.
Sätt ugnen på 250 grader
Gratinerat blomkålsmos:
Koka blomkål riktigt mjuk i lättsaltat vatten, Jag tog ½ påse ekologisk fryst blomkål
Sila av och blanda med en klick (25 g) osaltat smör (det salta innehåller raffinerat salt som kroppen inte vill ha)
1 äggula
Vispa ihop till ett mos.
Strö i lite arrowrot (ca ½-1 tsk)
Krydda med herbamare eller trocomare. Ödsmåls örtagård har också fantastiskt goda och nyttiga örtsalter som är gott att blanda i. Det går att beställa här genom ett PM om du har Facebook. 40 gram kostar enbart 40 kr inkl. porto.
En knivsudd nymalen vitpeppar
Smöra en gjutjärnsstekpanna och fördela moset i den.
Grädda tills moset blivit gyllenbrunt
Strö över hackad persilja
Under tiden det gratineras gör du hollandaisesåsen:
250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
1½ krm herbamare örtsalt
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
hackad persilja
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen.
Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen.
Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.
Torskrygg i ugn:Sänk ugnsvärmen till 160 grader
Salta och peppra torskfiléerna
Sätt in dem i ugnen i ca 10-15 min beroende på tjocklek. De ska vara saftiga och skiva sig när du delar på dem med en gaffel.
Servera med lättkokt sparris
Lite bilder från gårdagen och dagens solsken
Kommentarer
Skicka en kommentar