Fortsätt till huvudinnehåll

Vitkålsmos ”potatismos” a’ la’ LCHF




Woow! 
Supergott blev det här kan jag lova! Vem har inte suktat efter potatismos ibland. Tänk en plankstek t.ex (vilket vi ska ha i påsk och då blir detta goda mos lagd på brädan). Ja det är gott till all mat som man vill ha mos till. Ja blomkålsmos kan man göra, men gällande smaken så är det här mer likt potatismos tycker jag. 

Knixet var att få den krämig och inte vattnig. Så jag bestämde mig för att koka grädden riktigt tjock först, innan jag vispade ner den. Det är även viktigt att vitkålen kokas riktigt, riktigt mjuk. När kålen kokas länge så tar det även bort den peppriga smaken som vitkålen har och blir därmed mer neutral i smak. 

Superlätt att göra!  Det enda som krävs är en matberedare eller en bra stavmixer. Vill du ha ett fluffigare mos vispar du sedan upp den lite med en visp så det kommer in luft i moset. Men jag tycker det blir luftigt och bra som det är.

Det här är även ett perfekt tillbehör när du vill gå ner i vikt vid LCHF eller ketogen kost. Riktigt mättande. 

Vi firar påsken i stugan. Där myser vi med god mat, pimplar, åker skoter, eldar i spisen, kaminen och badar tunna. Vi har sån tur att vi åker dit på 25 minuter. 
Vill du ha lite inspiration till påskmat så hittar du det HÄR

Klickbara länkar: Lammsteken är helt fantastisk, den ugnsbakade laxen med omelettäcke, räkor och hollandaise är magisk. Förrätten eller kvällsvikningen med gravad lax, polkabetor och pepparrot/vasabikräm är grymt god. Min inlagda sill och senapssill är den enda sillen min dotter äter. Ja det finns mängder av god mat att välja på. In o kika vetja!😋

Men nu till receptet på det goda moset.....



VITKÅLSMOS 2 port
400 g vitkål
1 1/2 dl grädde
1 msk smör (valfritt)
1/2 tsk Herbamare örtsalt
Nymalen peppar
Persilja

Ekologiska produkter rakt igenom.

  • Strimla kålen och skär sedan strimlorna i bitar. 
  • Koka kålen i lättsaltat vatten tills den är riktigt mjuk (ca 30 min). Koka under tiden upp grädden och koka den riktigt tjock. 
  • Sila bort vattnet från kålen och mixa den tillsammans med grädden. Tillsätt ev en klick smör om du vill.
  •  Krydda med örtsalt, peppar och hackad persilja. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att