Fortsätt till huvudinnehåll

Sill och Senapssill

Reviderat recept på ättiksinläggningen. Riktigt supergod!!

Jag hoppas att ni vågar er på att göra egen sill. Det är ju så mycket godare och mer nyttig än färdigköpt.



Jag köper ibland en hel hink med sillfiléer som jag själv saltar ur och sedan lägger in. Ingen sill blir så god som den hemgjorda. ABBA:s inläggningssill funkar också superbra och då går det juriktigt snabbt att göra. (Jag talar alltså in om 5-minutersill utan färdig-urvattnad sill som du lägger in själv i en grundlag)




Här får ni receptet på en fantastiskt jättegod inlagd sill och senapssill.

Inlagd sill 1 kg sillfiléer (sillvikt)
Lägg i kallt vatten för att salta av den i 8-10 timmar i kylskåp. Använd så stort kärl som möjligt. Du behöver ca 4 liter till 4 sillfiléer. Täck kärlet med lock eller dylikt.

Alternativt så köper du urvattnade sillfiléer. (4 förpackningar) se bild ovan. Skölj då av dem i kallt vatten innan du lägger dem i kokt nedkyld lag.

Gör lagen:
6 dl ekologiskt socker 
1,5 dl 12% ättika
4,5 dl vatten
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
15 hela nejlikor
3 lagerblad
1 stor röd lök, skivad
1 stor morot, skivad
  • Blanda till lagen i en kastrull, men ta bara hälften av löken och moroten. Låt lagen koka upp ordentligt så att sockret löser sig. Lägg ner resterande av löken och moroten. 
Viktigt!! Låt sedan lagen bli kylskåpskall innan du lägger ner sillen. 
Tänk på att sillen kan bli för lös och faktiskt giftig om inte salt och syrahalten är rätt. Så salta inte ur sillfiléerna i mer än 1 dygn om du köper sill som du själv ska vattna ur.

  • Skiva sillen och lägg ner dem i lagen. Låt stå och dra i 1-2 dygn i kylskåp 
Jag använder vanligt socker när jag lägger in sill. Man äter ju inte såna mängder och det mesta sockret finns enbart i marinaden



Senapssill
Använd den inlagda sillen som du låtit stå och dra i lag några dagar. 
Låt den rinna av ordentligt i en sil.

1½-2 msk ekologisk opastöriserad honung 
1 tsk socker eller björksocker 
1 tsk kokt eller bryggt kaffe

2 tsk risvinäger eller rödvinsvinäger 
1 dl Hellmans majonnäs 
ca ½-1 msk hackad dill (Valfri ingrediens)

1½ msk dijonsenap
1 tsk Johnnys sötstark senap (innehåller dock lite vanligt socker, men i det stora hela så blir det inte så mkt).
½ tsk worcestershiresås

Yttepyttelite vit- eller svartpeppar och en nypa salt
  • Värm upp sockret och honungen med kaffet tills det smält och låt det sedan kallna. 
  • Blanda ihop alla ingredienser. 
  • Lägg i sillen och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.  
Jättesmaskens! :)

Denna sås är även superduperjättegod att använda som hovmästarsås/gravlaxsås. Tillsätt då 1/4  ½ dl hackad dill.


Värme & Kärlek
Christina  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...