Reviderat recept på ättiksinläggningen. Riktigt supergod!!
Jag hoppas att ni vågar er på att göra egen sill. Det är ju så mycket godare och mer nyttig än färdigköpt.
Jag köper ibland en hel hink med sillfiléer som jag själv saltar ur och sedan lägger in. Ingen sill blir så god som den hemgjorda. ABBA:s inläggningssill funkar också superbra och då går det juriktigt snabbt att göra. (Jag talar alltså in om 5-minutersill utan färdig-urvattnad sill som du lägger in själv i en grundlag)
Här får ni receptet på en fantastiskt jättegod inlagd sill och senapssill.
Inlagd sill 1 kg sillfiléer (sillvikt)
Lägg i kallt vatten för att salta av den i 8-10 timmar i kylskåp. Använd så stort kärl som möjligt. Du behöver ca 4 liter till 4 sillfiléer. Täck kärlet med lock eller dylikt.
Alternativt så köper du urvattnade sillfiléer. (4 förpackningar) se bild ovan. Skölj då av dem i kallt vatten innan du lägger dem i kokt nedkyld lag.
Gör lagen:
6 dl ekologiskt socker
1,5 dl 12% ättika
4,5 dl vatten
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
15 hela nejlikor
3 lagerblad
1 stor röd lök, skivad
1 stor morot, skivad
Tänk på att sillen kan bli för lös och faktiskt giftig om inte salt och syrahalten är rätt. Så salta inte ur sillfiléerna i mer än 1 dygn om du köper sill som du själv ska vattna ur.
Senapssill
1 tsk kokt eller bryggt kaffe
2 tsk risvinäger eller rödvinsvinäger
1 dl Hellmans majonnäs
ca ½-1 msk hackad dill (Valfri ingrediens)
1½ msk dijonsenap
1 tsk Johnnys sötstark senap (innehåller dock lite vanligt socker, men i det stora hela så blir det inte så mkt).
½ tsk worcestershiresås
Yttepyttelite vit- eller svartpeppar och en nypa salt
Denna sås är även superduperjättegod att använda som hovmästarsås/gravlaxsås. Tillsätt då 1/4 ½ dl hackad dill.
Jag hoppas att ni vågar er på att göra egen sill. Det är ju så mycket godare och mer nyttig än färdigköpt.
Jag köper ibland en hel hink med sillfiléer som jag själv saltar ur och sedan lägger in. Ingen sill blir så god som den hemgjorda. ABBA:s inläggningssill funkar också superbra och då går det juriktigt snabbt att göra. (Jag talar alltså in om 5-minutersill utan färdig-urvattnad sill som du lägger in själv i en grundlag)
Här får ni receptet på en fantastiskt jättegod inlagd sill och senapssill.
Inlagd sill 1 kg sillfiléer (sillvikt)
Lägg i kallt vatten för att salta av den i 8-10 timmar i kylskåp. Använd så stort kärl som möjligt. Du behöver ca 4 liter till 4 sillfiléer. Täck kärlet med lock eller dylikt.
Alternativt så köper du urvattnade sillfiléer. (4 förpackningar) se bild ovan. Skölj då av dem i kallt vatten innan du lägger dem i kokt nedkyld lag.
Gör lagen:
6 dl ekologiskt socker
1,5 dl 12% ättika
4,5 dl vatten
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
15 hela nejlikor
3 lagerblad
1 stor röd lök, skivad
1 stor morot, skivad
- Blanda till lagen i en kastrull, men ta bara hälften av löken och moroten. Låt lagen koka upp ordentligt så att sockret löser sig. Lägg ner resterande av löken och moroten.
Tänk på att sillen kan bli för lös och faktiskt giftig om inte salt och syrahalten är rätt. Så salta inte ur sillfiléerna i mer än 1 dygn om du köper sill som du själv ska vattna ur.
- Skiva sillen och lägg ner dem i lagen. Låt stå och dra i 1-2 dygn i kylskåp
Senapssill
Använd den inlagda sillen som du låtit stå och dra i lag några dagar.
Låt den rinna av ordentligt i en sil.
1½-2 msk ekologisk opastöriserad honung
1 tsk socker eller björksocker 1½-2 msk ekologisk opastöriserad honung
1 tsk kokt eller bryggt kaffe
2 tsk risvinäger eller rödvinsvinäger
1 dl Hellmans majonnäs
ca ½-1 msk hackad dill (Valfri ingrediens)
1½ msk dijonsenap
1 tsk Johnnys sötstark senap (innehåller dock lite vanligt socker, men i det stora hela så blir det inte så mkt).
½ tsk worcestershiresås
Yttepyttelite vit- eller svartpeppar och en nypa salt
- Värm upp sockret och honungen med kaffet tills det smält och låt det sedan kallna.
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Lägg i sillen och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.
Denna sås är även superduperjättegod att använda som hovmästarsås/gravlaxsås. Tillsätt då 1/4 ½ dl hackad dill.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar