Fortsätt till huvudinnehåll

Sill och Senapssill

Reviderat recept på ättiksinläggningen. Riktigt supergod!!

Jag hoppas att ni vågar er på att göra egen sill. Det är ju så mycket godare och mer nyttig än färdigköpt.



Jag köper ibland en hel hink med sillfiléer som jag själv saltar ur och sedan lägger in. Ingen sill blir så god som den hemgjorda. ABBA:s inläggningssill funkar också superbra och då går det juriktigt snabbt att göra. (Jag talar alltså in om 5-minutersill utan färdig-urvattnad sill som du lägger in själv i en grundlag)




Här får ni receptet på en fantastiskt jättegod inlagd sill och senapssill.

Inlagd sill 1 kg sillfiléer (sillvikt)
Lägg i kallt vatten för att salta av den i 8-10 timmar i kylskåp. Använd så stort kärl som möjligt. Du behöver ca 4 liter till 4 sillfiléer. Täck kärlet med lock eller dylikt.

Alternativt så köper du urvattnade sillfiléer. (4 förpackningar) se bild ovan. Skölj då av dem i kallt vatten innan du lägger dem i kokt nedkyld lag.

Gör lagen:
6 dl ekologiskt socker 
1,5 dl 12% ättika
4,5 dl vatten
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
15 hela nejlikor
3 lagerblad
1 stor röd lök, skivad
1 stor morot, skivad
  • Blanda till lagen i en kastrull, men ta bara hälften av löken och moroten. Låt lagen koka upp ordentligt så att sockret löser sig. Lägg ner resterande av löken och moroten. 
Viktigt!! Låt sedan lagen bli kylskåpskall innan du lägger ner sillen. 
Tänk på att sillen kan bli för lös och faktiskt giftig om inte salt och syrahalten är rätt. Så salta inte ur sillfiléerna i mer än 1 dygn om du köper sill som du själv ska vattna ur.

  • Skiva sillen och lägg ner dem i lagen. Låt stå och dra i 1-2 dygn i kylskåp 
Jag använder vanligt socker när jag lägger in sill. Man äter ju inte såna mängder och det mesta sockret finns enbart i marinaden



Senapssill
Använd den inlagda sillen som du låtit stå och dra i lag några dagar. 
Låt den rinna av ordentligt i en sil.

1½-2 msk ekologisk opastöriserad honung 
1 tsk socker eller björksocker 
1 tsk kokt eller bryggt kaffe

2 tsk risvinäger eller rödvinsvinäger 
1 dl Hellmans majonnäs 
ca ½-1 msk hackad dill (Valfri ingrediens)

1½ msk dijonsenap
1 tsk Johnnys sötstark senap (innehåller dock lite vanligt socker, men i det stora hela så blir det inte så mkt).
½ tsk worcestershiresås

Yttepyttelite vit- eller svartpeppar och en nypa salt
  • Värm upp sockret och honungen med kaffet tills det smält och låt det sedan kallna. 
  • Blanda ihop alla ingredienser. 
  • Lägg i sillen och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.  
Jättesmaskens! :)

Denna sås är även superduperjättegod att använda som hovmästarsås/gravlaxsås. Tillsätt då 1/4  ½ dl hackad dill.


Värme & Kärlek
Christina  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och