Fortsätt till huvudinnehåll

Jättegod kycklingrätt

Kycklingrätt
Hej på er!
Hoppas ni har haft en härlig midsommar!
I Stockholm där jag ännu fortfarande befinner mig har det mestadels regnat förutom igår då solen sken något fantastiskt. Då befann jag mig hos min systerson och hjälpte honom att packa flyttlådor. En lite annorlunda midsommar alltså :)
Vi har hållit på i 2 dagar från morgon till kväll. Men sedan fanns det inte någon tid kvar för mig att hjälpa till mer tyvärr. Ibland önskar man att man kunde skapa lite mer av den varan.
Lite god mat blev det i alla fall.
Jag har ju en förkärlek för mat som går fort att laga när det är vardag. Dock vill jag att den ska vara lika god för det.
På helgerna är det ju dundermysigt att filura ut maträtter där man har lite mer tid att spendera i köket.
Nu hör ju till saken att min systerson är fantastiskt duktig i köket. Så han bjöd på grillad ryggbiff med grillade rotgrönsaker och en massa goda såser. MUMS!

Grillad ryggbiff

Här kommer receptet på jättegoda kycklingrätten:
Naturligtvis är det ekologiska varor som gäller

Rotgrönsaker i den mängd du vill och vad du vill. Jag hade gulbetor, palsternacka, morötter, lök

800 g kycklingfiléer delade i lite större bitar
1-1½ tsk örtsalt (herbamare eller trocomare)
1 krm nymalen svartpeppar
1 liten purjolök i strimlor
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ gul paprika, i strimlor
½ röd paprika, i strimlor
3/4 dl (5 msk) ajvar relish, mild
1-2 tsk dijonsenap (Kung Markattan eller Icas ekologiska. Dessa innehåller ingen citronsyra)
2 dl kokosgrädde eller det översta tjocka krämiga i kokosmjölken
1 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning

Sätt ugnen på 220°
Skala och skär rotgrönsakerna i lite större strimlor. Häll över lite olja och krydda med örtsalt. Rör runt så allt fördelas. Se gärna till att grönsakerna inte ligger allt för mycket på varandra om det går. 
Sätt in i ugnen. Det tar ca 30 min och blir klart samtidigt som kycklingrätten

Krydda kycklingbitarna med örtsalt och svartpeppar
Stek dem i omgångar i smör eller ghee. Även gärna lite kokosolja
Lägg över all kyckling i stekpannan och tillsätt purjolöken. Stek tills purjolöken blivit mjuk
Tillsätt kokosgrädden, ajvar relish, dijonsenap, vatten, och kycklingbuljongtärningen
Rör om.
Lägg i paprikan och den hackade vitlöken. Låt rätten puttra ihop i ca 5 min 
Smaka av

Klart!










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...