Fortsätt till huvudinnehåll

Älggryta, nom nom..


Hej på er!

Igår var en otrolig härlig dag. Solen var så varm att det var nästan på vippen till för varmt. Tog tunnelbanan in till stan för att komma ut lite och för att se mig omkring.

Hamnade vid en park som var jättemysig. Satte mig och njöt på en parkbänk, läste lite tidning, lyssnade på musik och tittade på alla glada människor. Har ni tänkt på hur glada alla blir om man själv ler lite? Så många leende ansikten man får tillbaka. Många leende ansikten blev det. Härligt!

När jag kom hem så var det dags för middag. Tog fram grytbitar av älg som jag tinat upp.
Gjorde i ordning den helt och skulle precis till att duka fram när jag blev hembjuden på grillat hos min systersonson, hans kusin och mamman med sin nye man.
Mamman hade jag inte träffat på säkert 15-20 år. Så trevligt det var!

Ja grytan, den fick vänta till i dag. Men ni vet ju grytor.... de blir ju bara godare om dom får stå någon dag. Jag gjorde min i gjutjärnsgryta. Det man får tänka på då, är att ösa över den färdiga rätten i något annat kärl om man inte ska äta den på en gång. Förvarar man den i gjutjärnsgrytan så tar den för mycket smak av järn och grytan mår heller inte så bra av det.

Väldans smaskig blev den, trots att det inte var så många ingredienser. Så ska det vara :)
Ekologiska ingredienser naturligtvis.

Älgkött har ju naturligt en hög halt av omega 3 då den är gräsbetande. Har du inte tillgång till älgkött så försök hitta något annat gräsbeteskött.

Älggryta:

1 kg grytbitar (eller efter önskemål)
1 gul lök
5 champinjoner i skivor
½ tsk soya
390-400 g krossade tomater
390-400 g vatten
2 msk tomatpuré
1 msk viltfond
½ msk kalvfond
1 grönsaksbuljongtärning (Bongs) Den är utan tillsatser.
½ chilipeppar, färsk strimlad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl kokt eller bryggt kaffe
1-2 msk rött vin (smaka dig fram. Jag tog 2 msk)
Herbamare örtsalt
Nymalen svartpeppar
Smör eller ghee
Färsk basilika

Skär löken i tunna skivor
Stek köttbitarna i omgångar i smör eller ghee. Krydda dem eftersom med örtsalt och peppar.
Sista omgången lägger du även i löken och champinjonerna och låter den mjukna
Lägg i allt det brynta köttet tillsammans och tillsätt soya. Låt bryna en stund extra.
Häll på tomatkrosset, vattnet, fond, buljongtärning, vitlök, vin, kaffe, chili och tillsätt tomatpurén.
Låt allt koka sakta under lock i ca 30 min. eller tills köttet är mört. På slutet av koktiden tillsätter du några hackade blad av basilika.
Smaka av

Serveras förslagsvis med en sallad, purjo, basilika, chili och tomat
Nom-nom!!

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och