Hej på er!
Igår var en otrolig härlig dag. Solen var så varm att det var nästan på vippen till för varmt. Tog tunnelbanan in till stan för att komma ut lite och för att se mig omkring.
Hamnade vid en park som var jättemysig. Satte mig och njöt på en parkbänk, läste lite tidning, lyssnade på musik och tittade på alla glada människor. Har ni tänkt på hur glada alla blir om man själv ler lite? Så många leende ansikten man får tillbaka. Många leende ansikten blev det. Härligt!
När jag kom hem så var det dags för middag. Tog fram grytbitar av älg som jag tinat upp.
Gjorde i ordning den helt och skulle precis till att duka fram när jag blev hembjuden på grillat hos min systersonson, hans kusin och mamman med sin nye man.
Mamman hade jag inte träffat på säkert 15-20 år. Så trevligt det var!
Ja grytan, den fick vänta till i dag. Men ni vet ju grytor.... de blir ju bara godare om dom får stå någon dag. Jag gjorde min i gjutjärnsgryta. Det man får tänka på då, är att ösa över den färdiga rätten i något annat kärl om man inte ska äta den på en gång. Förvarar man den i gjutjärnsgrytan så tar den för mycket smak av järn och grytan mår heller inte så bra av det.
Väldans smaskig blev den, trots att det inte var så många ingredienser. Så ska det vara :)
Ekologiska ingredienser naturligtvis.
Älgkött har ju naturligt en hög halt av omega 3 då den är gräsbetande. Har du inte tillgång till älgkött så försök hitta något annat gräsbeteskött.
Älggryta:
1 kg grytbitar (eller efter önskemål)
1 gul lök
5 champinjoner i skivor
½ tsk soya
390-400 g krossade tomater
390-400 g vatten
2 msk tomatpuré
1 msk viltfond
½ msk kalvfond
1 grönsaksbuljongtärning (Bongs) Den är utan tillsatser.
½ chilipeppar, färsk strimlad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl kokt eller bryggt kaffe
1-2 msk rött vin (smaka dig fram. Jag tog 2 msk)
Herbamare örtsalt
Nymalen svartpeppar
Smör eller ghee
Färsk basilika
Skär löken i tunna skivor
Stek köttbitarna i omgångar i smör eller ghee. Krydda dem eftersom med örtsalt och peppar.
Sista omgången lägger du även i löken och champinjonerna och låter den mjukna
Lägg i allt det brynta köttet tillsammans och tillsätt soya. Låt bryna en stund extra.
Häll på tomatkrosset, vattnet, fond, buljongtärning, vitlök, vin, kaffe, chili och tillsätt tomatpurén.
Låt allt koka sakta under lock i ca 30 min. eller tills köttet är mört. På slutet av koktiden tillsätter du några hackade blad av basilika.
Smaka av
Serveras förslagsvis med en sallad, purjo, basilika, chili och tomat
Nom-nom!!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar