Fortsätt till huvudinnehåll

Midsommartårta LCHF

Snart är det midsommar. Jag har hört att det hemöver blåser så hårt och är så kallt så man utan att skämmas skulle kunna ha långkalsonger på sig. Huvva!

Förra midsommar glömmer jag inte då vi tittade ut på morgonen och det SNÖADE!!!
Ja vädret kan vi inte bestämma över. Det är bara att "go with the flow" och var glad över att vi har väder. Tänk om vi inte hade väder??? DÅ kan vi börja klaga.... ;)

Men sedan blev det en hejdundrandes fin sommar. Så det blir säkerligen så nu också.

Jag tänkte dela med mig av en sommartårta som jag gjorde förra året när jag fyllde år.
För tårta vill man väl ha oberoende av väder :)

Midsommartårta (Pinocchiotårta lchf)


Mandelbotten
1 dl sukrin melis eller björksocker
4 äggulor
150 g smält avsvalnat smör
2 tsk bakpulver 
2½ dl mandelmjöl

Vispa äggulor och sukrin melis/björksockret poröst.
Vispa ner det smälta smöret
Blanda mandelmjölet med bakpulvret och rör ner
Bred ut i en liten bakplåtsklädd ugnsform. Smeten ska bli ungefär 1 cm i tjocklek.

Marängbotten

4 äggvitor
1 dl sukrin melis eller björksocker

Vispa först äggvitorna i en riktigt ren och torr bunke. När vitorna är de riktigt skummiga så tillsätter du sukrin melis  eller björksockret och vispar kraftigt. Det ska bli till ett hårt skum. Du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att den droppar eller släpper bunken.

Bred marängen på mandelbotten och grädda i 175 grader i 25 min. Sänk värmen sista 5 minuterna till 150 grader och låt stå inne ca 15 min till. Akta så den inte bränns.
Låt svalna
Dela den på hälften och fyll med mixade jordgubbar som du blandat med vispad grädde och sötat med sukrin melis/björksocker tills den blir "tårtsöt". Du kan även ta i lite vaniljpulver om du vill. (Förväxla inte med vaniljsocker)
Toppa med jordgubbar samt flagad och hackad mörk choklad.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och