Fortsätt till huvudinnehåll

Lax i foliepaket, blomkålsmos och sommarsallad

God middag!
Ja här har det sannerligen varit en god middag. Blev bjuden på ljuvligt hemlagad mat av min dotter igår. Hon kan verkligen laga mat den jäntan. Så jag tiggde åt mig receptet av henne. Självklart så delar hon med sig av det även till er.
En hel arbetsmånad har nu gått här i Stockholm och i morgon drar jag vidare hemåt. Kommer att stanna till i Alby/Ånge då det är hemvändarkväll där. Så då blir det även lite kusinmys.
Jag förstår inte att tiden kan gå så ofantligt fort.
Är så tacksam att jag har en underbar granne som tagit hand om mina blommor och mina plantor medan jag varit borta. Det har varit ett riktigt göra då tomatplantorna kräver vatten varje dag.
Jag har börjat att gödsla mina blommor och tomater med nässelpulver. Helt fantastiskt bra!!
1 tsk intas varje dag själv också. Det har gett en kick till mitt hår kan jag säga. Äntligen har jag börjat få tillbaka mitt tjocka hår. Kan verkligen rekommendera det. Nog snackat. Här kommer receptet :)


4 port
Lax i foliepaket

Folie
4 bitar laxfilé
1 citron
½ ask cocktailtomater
½ kruka persilja
½ kruka dill
25 g smör
½ fänkål
1/4 purjolök
Herbmare (örtsalt)
Svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200°
Hacka fänkål och purjolök
Fördela detta över 4 st foliebitar. Tänk på att inte vara för snål med folien då du ska kunna försluta ordentligt. (Man kan även lägga ett ark av smörpapper före folien för att slippa få folien i direktkontakt med maten).
Lägg laxen på grönsakerna. Krydda med herbamare och peppar efter tycke och smak
Hacka och fördela tomaterna, dillen och persiljan över laxen. Lägg även på en skiva citron på varje laxfilé och pressa över resten av citronen
Skär tunna skivor av smör och placera det på citronen
Knyt (knyckla ihop) foliepaketet ordentligt till ett paket
Grädda i ugnen i ca 25-35 min


Blomkålsmos
2 st blomkålshuvuden
vatten
1-2 dl grädde
1 tsk herbamare
1 krm vitpeppar
½ krm svartpeppar
½ krm riven muskotnöt
50 g smör

Gör så här:
Dela blomkålen i ca 4 delar
Lägg i en kastrull och täck kålen med vatten
Låt koka i ca 10 min eller tills den är mjuk
Lägg blomkålen i en sil och låt rinna av väl. Annars blir det för blaskigt
Tillbaka med blomkålen i kastrullen och plattan
Lägg i 25g av smöret och mixa slät med stavmixer
Lägg i kryddorna
Häll i grädde efter smak
Runda av med resterande av smöret
Smaka av och krydda extra om det behövs

Sommarsallad:
Hon använde sig av dessa grönsaker

Isbergssallad
cocktailtomater
Gurka
Purjolök
Orange paprika
Sugarsnaps
Morötter
Physalis

Lite hackad persilja blandades i och dressade salladen med herbamare och 1 pressad apelsin

Laga och njuuuuuut! Så mycket som möjligt ska vara ekologiskt naturligtvis :) <3

Värme & Kärlek
Johanna och Christina











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och