Fortsätt till huvudinnehåll

Torsk med Paleo Pesto, rödbetor och rostad palsternacka

Nu äre fullt upp! Härligt! Dagarna svischar iväg och jag försöker hänga på så gott det går.
Jobbar med för mig ett helt nytt jobb, försöker blogga lite (förlåt om det är lite trögt på den fronten), läser kurser, går kurser, gör nya recept till er och den här bloggen och sist men inte minst försöker jag att ta mina långpromenader varje dag. 
Tänkte ge er lite bilder på vackra platser som jag har hittat när jag varit ute. Så härligt att meditera under en promenad. Har ni provat det någon gång? Om inte, så kan jag varmt rekommendera det. Koppla bort tankar och enbart ta in ljud och det du ser. Lyssna hur det låter under skosulorna när du går, kanske stanna till vid en bäck som porlar, träden som viskar, fågelkvitter. Ta djupa härliga andetag för att andas in det du hör och ser. Inga matlistor ska göras under den gående meditationen *fniss*. 
Idag gjorde jag en lättsam middag. Lätt att göra och lätt i magen. Tillika mycket fräsch.
Jag har ju i stort sett plockat bort mejerier då jag märker att min kropp mår bättre utan. Jag är inte allergisk på något sätt, men det känns sundare och det blir inte lika tung mat som det blir med en massa grädde och ost. Jag försöker även att basa min kropp och märker att mejerier är väldigt försurande. Däremot vill jag ha matsmältningens miljö sur. Det ska den vara och det är en helt annan sak än att äta basisk föda.
Jag kan ibland äta riktigt långlagrad ost, såsom parmesan eller getost som är nyttigare än ko-ost. 
Hade egentligen tänkt mig vildfångad lax eller ekologisk lax, men inget av dem gick att uppbringa på alla affärer jag genomsökte här i Sthlm. Inte ens chumlax (pinklax) fanns att få tag på. Får ni tag på någon av dessa fiskar så kan ni byta ut torsken mot laxen istället. Det blir också tokgott.

ca 2-3 port

Sätt ugnen på 225°

375g torskfilée eller lax (vildfångad eller ekologisk)
Purjolök (det går även bra utan)
Herbamare örtsalt
Sparris
1 påse ekologiska rödbetor
1 påse ekologiska palsternackor
Ghee eller osaltat smör (Saltat smör innehåller raffinerade salter)
Eventuellt oraffinerat flingsalt
Olivolja

Pesto:
½ kruka basilika
½ kruka timjan
3 msk olivolja, ekologisk virgine
2 msk torrostade (i stekpanna) pinjenötter
½ tsk herbamare örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
1½-2 tsk pressad citron, beroende på hur syrlig du vill ha den

Mixa ihop till en smet. Det gör inget om det blir några omixade pinjenötter.

Koka rödbetorna i saltat vatten. Koka dem al dente. Alltså inte för mjuka. Skölj dem i kallt vatten och dra av skalet. Dela dem i lite större bitar. Innan servering så slungar du dem i lite uppvärmt ghee eller osaltat smör. Krydda på med lite örtsalt och garnera med lite färsk timjan. 

Skala palsternackorna och skär dem sedan i strimlor med osthyvel. Lämna den hårda mittendelen. 
Lägg dom glest i en ugnsform. Ringla över lite olivolja. 
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter eller tills dom fått fin färg. Strö över oraffinerat flingsalt eller örtsalt

Strimla purjolök och lägg i botten på en ugnsform. Lägg på tinade eller färska torskfiléer. Jag hade 375 g.
Strö över lite örtsalt och bred på peston. Lägg några gröna sparrisar bredvid.
Skjuts in i ugnen i ca 10-20 minuter, beroende på tjocklek och fisksort. Jag tog 20 min på mina torskfiléer och de blev alldeles perfekta. Inte roligt om dom blir torra och tråkiga. 

Trevlig vecka!
Värme & Kärlek
Christina








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och