Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsbakad lax med omelettäcke, hollandaise och räkor


MEN så gott! Det här måste du lägga upp på bloggen, sa min kära till mig vid middagen.
Ja, det här är en god påskmiddag och något som jag hittade på när jag var runt 20 år. Så den här rätten har följt mig i många, många år.
Omeletten på den tiden innehöll lite mjöl, men det har jag reviderat till något som blir spannmålsfritt.
Jag hoppas att receptet ska falla er i smaken :)

450 g vildfångad lax
Herbamare örtsalt
½ tsk sichuankrydda
Nymalen vitpeppar

600 g frysta stora räkor
1 knippe grön färsk sparris
Örtsalt

Hollandaisesås. Se recept HÄR
Den kan du göra i förväg och bara värma på i vattenbad

Omelett   225 C
5 ägg
1 dl majonnäs
0,75 tsk örtsalt
1 krm nymald vitpeppar
1 dl mjölk eller grädde
ca 15 g smör
Vispa upp 2 ägg med majonnäsen
Tillsätt resterande ägg, mjölken och kryddor
Smält smöret i en liten ugnsform i ugnen
Häll i omelettsmeten och grädda i 225 C i 10-15 min

Skala räkorna och krydda dom med lite örtsalt
Gör hollandaisesåsen
Stek sparrisen i lite smör. Krydda med örtsalt
Dra bort skinnet på laxfilén och lägg den i en fin ugnsfast form
Ta ut omeletten och sänk värmen till 175 C

Mortla sichuankryddan och krydda laxen med den samt örtsalt
Sätt in fisken i ugnen och tillaga den i ca 10 min
Lägg sedan omeletten på fisken
Skeda över hollandaisesåsen och garnera med räkor och sparris samt någon färsk krydda. Jag tog klippt gräslök.
Servera och njut!

Värme & Kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...