Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsbakad lax med omelettäcke, hollandaise och räkor


MEN så gott! Det här måste du lägga upp på bloggen, sa min kära till mig vid middagen.
Ja, det här är en god påskmiddag och något som jag hittade på när jag var runt 20 år. Så den här rätten har följt mig i många, många år.
Omeletten på den tiden innehöll lite mjöl, men det har jag reviderat till något som blir spannmålsfritt.
Jag hoppas att receptet ska falla er i smaken :)

450 g vildfångad lax
Herbamare örtsalt
½ tsk sichuankrydda
Nymalen vitpeppar

600 g frysta stora räkor
1 knippe grön färsk sparris
Örtsalt

Hollandaisesås. Se recept HÄR
Den kan du göra i förväg och bara värma på i vattenbad

Omelett   225 C
5 ägg
1 dl majonnäs
0,75 tsk örtsalt
1 krm nymald vitpeppar
1 dl mjölk eller grädde
ca 15 g smör
Vispa upp 2 ägg med majonnäsen
Tillsätt resterande ägg, mjölken och kryddor
Smält smöret i en liten ugnsform i ugnen
Häll i omelettsmeten och grädda i 225 C i 10-15 min

Skala räkorna och krydda dom med lite örtsalt
Gör hollandaisesåsen
Stek sparrisen i lite smör. Krydda med örtsalt
Dra bort skinnet på laxfilén och lägg den i en fin ugnsfast form
Ta ut omeletten och sänk värmen till 175 C

Mortla sichuankryddan och krydda laxen med den samt örtsalt
Sätt in fisken i ugnen och tillaga den i ca 10 min
Lägg sedan omeletten på fisken
Skeda över hollandaisesåsen och garnera med räkor och sparris samt någon färsk krydda. Jag tog klippt gräslök.
Servera och njut!

Värme & Kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och