Men Glad Påsk på er finingar!
Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.
Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D
Jag hade en lammstek på 1.3 kg
Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.
Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D
Med rödvinssås |
Gör en marinad på:
1 msk viltfond
0,5 dl rödvin
1 lagerblad i bitar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkade korianderblad
1 tsk torkad rosmarin
1 stjälk repad färsk rosmarin
2 tsk hermabare örtsalt
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk vitlökspulver
6-7 färska salviablad hackade
5 vitlöksklyftor
5 vitlöksklyftor
- Gör 10 ganska djupa snitt i steken så att du kan stoppa in 5 vitlöksklyftor som du har delat på.
- Häll marinaden i en påse och stoppa i steken. Gnugga in marinaden så kryddorna blandas runt om steken. Knyt påsen och ställ den i kylen över natten. Vänd på steken då och då. Ca 2-4 ggr.
- Hetta upp en gjutjärnsgryta och lägg i en klick smör
- Bryn på steken runt om så den får fin färg
- Häll i 1 dl vatten och silad marinad
- Sänk värmen till lägsta på spisen och sätt i en stektermometer. Lägg på tättslutande lock
- Ös steken 1-2 ggr
Jag stekte den till 70°C
Vill du ha den rosa så kan 65°C vara lagom.
- Ta upp lammsteken och låt den vila inlindad i folie (Med smörpapper först, så att maten inte kommer i kontakt med aluminium)i 20-30 min innan du skär upp den i fina skivor.
Dagen till ära så hade jag faktiskt gjort råstekt vitlökspotatis. Men för att göra den med kolhydratsvänlig så kokade jag skivorna i vatten först i 3 min. Det blev massor med stärkelse som som jag skummade bort. Sköljde sedan av dom i ett durkslag och lät torka ordentligt innan jag tillagade dom i ugnen med en massa goda kryddor.
Du kan även välja att skölja den tunnskivade potatisen och låta rinna av i durkslag. Bryn sedan på dem en näve i taget, i en stekpanna och lägg dem i sedan i en ugnsform och tillaga klart i ugnen tillsammans med kryddor och vitlök. Salta när de är klara.
Sköljer gör man för att få bort stärkelse så de inte klibbar ihop och saltar efter tillagning för att inte dra ur vätska ur potatisen.
Vill man så kan man efter tillagningen kyla ner de ugnsstekta potatisskivorna och äta dem kalla. Då har man resistent stärkelse som fungerar som fibrer och kolhydraterna från den kylda potatisen tas då upp av kroppen i mycket liten mängd. Fiffigt!! :)
Du kan även välja att skölja den tunnskivade potatisen och låta rinna av i durkslag. Bryn sedan på dem en näve i taget, i en stekpanna och lägg dem i sedan i en ugnsform och tillaga klart i ugnen tillsammans med kryddor och vitlök. Salta när de är klara.
Sköljer gör man för att få bort stärkelse så de inte klibbar ihop och saltar efter tillagning för att inte dra ur vätska ur potatisen.
Vill man så kan man efter tillagningen kyla ner de ugnsstekta potatisskivorna och äta dem kalla. Då har man resistent stärkelse som fungerar som fibrer och kolhydraterna från den kylda potatisen tas då upp av kroppen i mycket liten mängd. Fiffigt!! :)
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar