Fortsätt till huvudinnehåll

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar!

Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt. 







Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D




Med rödvinssås
Jag hade en lammstek på 1.3 kg

Gör en marinad på:

1 msk viltfond

0,5 dl rödvin

1 lagerblad i bitar

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkade korianderblad

1 tsk torkad rosmarin

1 stjälk repad färsk rosmarin

2 tsk hermabare örtsalt

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk vitlökspulver

6-7 färska salviablad hackade

5 vitlöksklyftor


  • Gör 10 ganska djupa snitt i steken så att du kan stoppa in 5 vitlöksklyftor som du har delat på.
  • Häll marinaden i en påse och stoppa i steken. Gnugga in marinaden så kryddorna blandas runt om steken. Knyt påsen och ställ den i kylen över natten. Vänd på steken då och då. Ca 2-4 ggr.

  • Hetta upp en gjutjärnsgryta och lägg i en klick smör
  • Bryn på steken runt om så den får fin färg 
  • Häll i 1 dl vatten och silad marinad
  • Sänk värmen till lägsta på spisen och sätt i en stektermometer. Lägg på tättslutande lock
  • Ös steken 1-2 ggr
Jag stekte den till 70°C
Vill du ha den rosa så kan 65°C vara lagom. 

  • Ta upp lammsteken och låt den vila inlindad i folie (Med smörpapper först, så att maten inte kommer i kontakt med aluminium)i 20-30 min innan du skär upp den i fina skivor. 

Dagen till ära så hade jag faktiskt gjort råstekt vitlökspotatis. Men för att göra den med kolhydratsvänlig så kokade jag skivorna i vatten först i 3 min. Det blev massor med stärkelse som som jag skummade bort. Sköljde sedan av dom i ett durkslag och lät torka ordentligt innan jag tillagade dom i ugnen med en massa goda kryddor. 
Du kan även välja att skölja den tunnskivade potatisen och låta rinna av i durkslag. Bryn sedan på dem en näve i taget, i en stekpanna och lägg dem i sedan i en ugnsform och tillaga klart i ugnen tillsammans med kryddor och vitlök. Salta när de är klara.
Sköljer gör man för att få bort stärkelse så de inte klibbar ihop och saltar efter tillagning för att inte dra ur vätska ur potatisen.

Vill man så kan man efter tillagningen kyla ner de ugnsstekta potatisskivorna och äta dem kalla. Då har man resistent stärkelse som fungerar som fibrer och kolhydraterna från den kylda potatisen tas då upp av kroppen i mycket liten mängd. Fiffigt!! :)


Värme & Kärlek
Christina







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...