Fortsätt till huvudinnehåll

God nyttig omelett med två sorters kål

Goddagens!
Idag har jag fått hjälp med gardinstänger där hållarna varit så korta att gardinerna hängt vilande på fönsterbrädan. Så har jag haft det i 8 år nu. Men nu for min älskade särbo och hans son och köpte långa hållare åt mig som dom skruvade upp. Tänk vad en sådan detalj kan göra mycket :) Så nu har jag putsat fönster och fått upp nya gardiner. Underbart! :)

Jag har även fått i mig en riktigt nyttig frukost. Som ni vet så har jag en förkärlek till ägg i alla dess former. De är ju en riktig nyttighetsbomb. Innehåller allt utom C-vitamin. Nuförtiden inhandlar jag sprättägg från Willys. Får jag inte tag på dessa så blir det ekologiska. Men det känns så fint när man vet att dom får picka ute och gå fritt. Så skulle i alla fall jag vilja ha det om jag vore en höna :)

Frukosten idag blev en nyttig omelett:
65 g strimlad rödkål
25 g strimlad grönkål
25 g strimlad purjolök
1 krm Herbamare örtsalt eller annat oraffinerat salt
2 ägg
1 msk vatten
1 krm örtsalt
nymalen svartpeppar
1 -1½ msk kokosolja (Med smak. Deodoriserade kommer inte innanför dessa dörrar)
3 cocktailtomater
2 tsk mortlade chiafrön. (Det är viktigt att du tuggar eller krossar dem lite för att få i dig all näring som de innehåller. Du behöver inte mala sönder dem).

Vispa ihop ägg med vatten och kryddor
Mjukstek rödkål och grönkål på medelvärme i kokosolja ca 5 min. Du ska inte hårdsteka.
Lägg i purjolöken och låt även den mjukna.
Häll i omelettsmeten och vicka pannan så att smeten fördelas runt om. Låt omeletten stagnera i pannan.
Servera med cocktailtomater, chiafrön och lite extra nymalen svartpeppar.


100 g Rödkål innehåller bl.a 50 mg C-vitamin och 0,5 mg järn samt lite kalcium och fosfor
100 g Grönkål innehåller bl.a 28 mg C-vitamin, 134 mg kalcium, 1,1 mg järn och 0,8 mg A-vitamin
100 g Purjolök innehåller bl.a 40 mg C-vitamin och 1,1 mg järn
100 g Tomater innehåller bl.a 22 mg C-vitamin och 0,5 mg järn samt ett ämne som heter lykopen (det som ger tomaten dess röda färg) som sägs skydda mot UV-strålar, cancer och motverkar rynkor.
Chiafrön innehåller så många nyttigheter. Bl.a ALA (alfalinolensyra) som kroppen själv inte kan tillverka, proteiner, antioxidanter, B-vitamin, kalcium, fosfor, zink, magnesium, koppar samt bor som hjälper kroppen att ta upp kalcium. Chiafrön underlättar dessutom matsmältningen

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...