Fortsätt till huvudinnehåll

God nyttig omelett med två sorters kål

Goddagens!
Idag har jag fått hjälp med gardinstänger där hållarna varit så korta att gardinerna hängt vilande på fönsterbrädan. Så har jag haft det i 8 år nu. Men nu for min älskade särbo och hans son och köpte långa hållare åt mig som dom skruvade upp. Tänk vad en sådan detalj kan göra mycket :) Så nu har jag putsat fönster och fått upp nya gardiner. Underbart! :)

Jag har även fått i mig en riktigt nyttig frukost. Som ni vet så har jag en förkärlek till ägg i alla dess former. De är ju en riktig nyttighetsbomb. Innehåller allt utom C-vitamin. Nuförtiden inhandlar jag sprättägg från Willys. Får jag inte tag på dessa så blir det ekologiska. Men det känns så fint när man vet att dom får picka ute och gå fritt. Så skulle i alla fall jag vilja ha det om jag vore en höna :)

Frukosten idag blev en nyttig omelett:
65 g strimlad rödkål
25 g strimlad grönkål
25 g strimlad purjolök
1 krm Herbamare örtsalt eller annat oraffinerat salt
2 ägg
1 msk vatten
1 krm örtsalt
nymalen svartpeppar
1 -1½ msk kokosolja (Med smak. Deodoriserade kommer inte innanför dessa dörrar)
3 cocktailtomater
2 tsk mortlade chiafrön. (Det är viktigt att du tuggar eller krossar dem lite för att få i dig all näring som de innehåller. Du behöver inte mala sönder dem).

Vispa ihop ägg med vatten och kryddor
Mjukstek rödkål och grönkål på medelvärme i kokosolja ca 5 min. Du ska inte hårdsteka.
Lägg i purjolöken och låt även den mjukna.
Häll i omelettsmeten och vicka pannan så att smeten fördelas runt om. Låt omeletten stagnera i pannan.
Servera med cocktailtomater, chiafrön och lite extra nymalen svartpeppar.


100 g Rödkål innehåller bl.a 50 mg C-vitamin och 0,5 mg järn samt lite kalcium och fosfor
100 g Grönkål innehåller bl.a 28 mg C-vitamin, 134 mg kalcium, 1,1 mg järn och 0,8 mg A-vitamin
100 g Purjolök innehåller bl.a 40 mg C-vitamin och 1,1 mg järn
100 g Tomater innehåller bl.a 22 mg C-vitamin och 0,5 mg järn samt ett ämne som heter lykopen (det som ger tomaten dess röda färg) som sägs skydda mot UV-strålar, cancer och motverkar rynkor.
Chiafrön innehåller så många nyttigheter. Bl.a ALA (alfalinolensyra) som kroppen själv inte kan tillverka, proteiner, antioxidanter, B-vitamin, kalcium, fosfor, zink, magnesium, koppar samt bor som hjälper kroppen att ta upp kalcium. Chiafrön underlättar dessutom matsmältningen

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå