Fortsätt till huvudinnehåll

Gravad/kallrökt lax med pepparrot- och wasabicréme



Visst berättade jag att jag funderat ut en god förrätt som jag ville prova på att laga denna påsk?!
Ååh så bra det blev. Jag hade matglada matgäster och fatet med denna härlighet blev totalt renskrapad tillsammans med andra goda sillar. Rätten har sötman från polkabetor, pepprigheten från ruccolan, sältan från den gravade/kallrökta laxen, knaprigheten från rostade valnötter och den smörstekta spröda sparrisen samt lite hetta från pepparrot och wasabi, WAWOOM!!
Och tänk så mycket näring detta innehåller...

Jag väljer Änglamarks lax. Den finns på Coop. Den innehåller inte lika mycket toxiner som den odlade laxen gör. Ska jag äta fisk så vill jag att den ska innehålla näring med omega 3 och vara giftfri. Betänk att gifter sätter sig i fett och odlade laxar göds för att bli så feta som möjligt. Ges färgämnen för att bli så rosa som möjligt och matas med fiskmjöl som utarmar fiskbestånd och innehåller toxiner. Håll dig borta från sånt.
Välj laxar såsom vildfångad Pinklax. chumlax, I love eco från Ica, eller lax från Findus som inte innehåller lika mycket gifter. Jag har gjort ett inlägg om detta HÄR (klickbar länk)


4-5 pers

4 tsk riven pepparrot (tub)
2 tsk wasabipasta
4 krm wasabi & sesame krydda
1 ask Arla ekologisk färskost, naturell. 
200 g gravad och skivad eller kallrökt lax, änglamark. 
500 g polkabetor eller rödbetor
25 g grovt hackade valnötter
1/2 knippe grön sparris
Ruccola
Babyspenat 


  1. Borsta och koka betorna tills de är mjuka  men fortfarande har en lite fastare kärna. Lägg dem i kallt vatten att svalna. Skala och skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. 
  2. Lägg nötterna i torr panna och rosta dem utan att de bränns. 
  3. Skölj sparrisen och knäck bort den nedersta delen som är träig och hård. 
  4. Bryn sparrisen i en panna med smör tills de fått fin färg.

Wasabi och pepparrotscreme:  
Blanda färskosten med wasabi och sesamekrydda, wasabipasta och pepparrot

Lägg ut ruccola och babyspenat på ett fat. Fördela de skivade betorna ovanpå. Dela laxskivorna på längden och lägg dem i rullar ovanpå. Spritsa crémen här och där. Avsluta med sparris och strö över rostade valnötter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att