Fortsätt till huvudinnehåll

Gravad/kallrökt lax med pepparrot- och wasabicréme



Visst berättade jag att jag funderat ut en god förrätt som jag ville prova på att laga denna påsk?!
Ååh så bra det blev. Jag hade matglada matgäster och fatet med denna härlighet blev totalt renskrapad tillsammans med andra goda sillar. Rätten har sötman från polkabetor, pepprigheten från ruccolan, sältan från den gravade/kallrökta laxen, knaprigheten från rostade valnötter och den smörstekta spröda sparrisen samt lite hetta från pepparrot och wasabi, WAWOOM!!
Och tänk så mycket näring detta innehåller...

Jag väljer Änglamarks lax. Den finns på Coop. Den innehåller inte lika mycket toxiner som den odlade laxen gör. Ska jag äta fisk så vill jag att den ska innehålla näring med omega 3 och vara giftfri. Betänk att gifter sätter sig i fett och odlade laxar göds för att bli så feta som möjligt. Ges färgämnen för att bli så rosa som möjligt och matas med fiskmjöl som utarmar fiskbestånd och innehåller toxiner. Håll dig borta från sånt.
Välj laxar såsom vildfångad Pinklax. chumlax, I love eco från Ica, eller lax från Findus som inte innehåller lika mycket gifter. Jag har gjort ett inlägg om detta HÄR (klickbar länk)


4-5 pers

4 tsk riven pepparrot (tub)
2 tsk wasabipasta
4 krm wasabi & sesame krydda
1 ask Arla ekologisk färskost, naturell. 
200 g gravad och skivad eller kallrökt lax, änglamark. 
500 g polkabetor eller rödbetor
25 g grovt hackade valnötter
1/2 knippe grön sparris
Ruccola
Babyspenat 


  1. Borsta och koka betorna tills de är mjuka  men fortfarande har en lite fastare kärna. Lägg dem i kallt vatten att svalna. Skala och skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. 
  2. Lägg nötterna i torr panna och rosta dem utan att de bränns. 
  3. Skölj sparrisen och knäck bort den nedersta delen som är träig och hård. 
  4. Bryn sparrisen i en panna med smör tills de fått fin färg.

Wasabi och pepparrotscreme:  
Blanda färskosten med wasabi och sesamekrydda, wasabipasta och pepparrot

Lägg ut ruccola och babyspenat på ett fat. Fördela de skivade betorna ovanpå. Dela laxskivorna på längden och lägg dem i rullar ovanpå. Spritsa crémen här och där. Avsluta med sparris och strö över rostade valnötter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...