Fortsätt till huvudinnehåll

Odlad lax och bekämpningsmedlet etoxikin


Odlad lax
Hemska bekämpningsmedlet etoxikin finns i odlad lax. Undvik därför odlad lax så mycket som möjligt. Välj lax som är vildfångad från Alaska – nordvästra Stilla havet. Chumlax, pinklax är bra fisk, eller eventuellt kravmärkt lax. Dessa hittar du oftast i frysdisken. Välj även MSC-märkt fisk.


Betänk att när man gör fiskmjölspellets till odlingarna så bidrar det även till att övriga havens fiskar töms på liv, eftersom det krävs dubbelt så mycket fiskar till fiskmjöl än det man får ut i säljbart fiskkött. Fiskodling ökar risken för utfiskning i världen.
Odlad lax rekommenderas att ätas högst 2 ggr/år pga gifterna. Ju fetare fiskar desto mer gifter, eftersom gifterna samlas i fettet. De odlade fiskarna matas riktigt feta.

Nedan citerar jag testfaktas test och delar av text:

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax
All testad lax innehåller det numera förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin – i många fall långt över gränsvärdet för kött. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten.
Publicerat 16 februari 2017 av: Martin Hansson
En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all fisk innehåller det potentiellt hälsofarliga ämnet etoxikin och i över hälften av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger.

– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, som är väl insatt och följt frågan med etoxikin i fisk länge.

Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Etoxikin är tydligt reglerat i grönsaker och kött men också i exotiska livsmedel som krokodilkött, grodlår och sniglar. Men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt, menar Edmund Maser.
Enligt Livsmedelsverket beror detta på att fisk till skillnad från kött och grönsaker ännu inte ingår i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.

Jämför man med gränsvärdet för kött ligger över hälften av laxproverna i Testfaktas test långt över. Mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittar man i de tre ekologiska laxarna ( I love eco från ICA är bäst, egen anmärkning), samt i den frysta laxen från Findus.
Enligt professor Edmund Maser bekräftar Testfaktas resultat tidigare studier av etoxikin i odlad fisk gjorda i bland annat Tyskland. Där har man dock funnit ännu högre halter – så sent som i höstas visade sig en norskodlad laxfilé innehålla etoxikin i en halt som överskred gränsvärdet för kött hela 20 gånger.

– Med så höga halter kan ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag innan man överstigit det acceptabla dagliga intaget av etoxikin. Och då ska man betänka att etoxikin kan finnas i mycket annan kost också, säger han.

Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket anser att användningen av etoxikin i foder är bekymmersam och myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge. Enligt henne planeras en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder till 2020, förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.



Etoxikin
* Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
* Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
 * Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.
* Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
* Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin
* Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
* Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
* Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DEN BÄTTRE

Fakta
* Det tyska laboratoriet Tela (Technishe Lebensmittel und Umweltanalytik) har på Testfaktas uppdrag analyserat halterna av etoxikin i 12 olika odlade laxprodukter från den svenska marknaden.
* Laboratoriet analyserade både etoxikin och dess metabolit etoxikin dimer (nedbrytningsprodukt av etoxikin) som anses ha samma toxikologiska potential som etoxikin. De båda halterna redovisas som en totalsumma.
* Laboratoriet har även utfört en fettsyraanalys av laxen för att få fram halten av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.
* Fisken köptes in i butiker i Stockholm under januari 2017.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och