Hemska bekämpningsmedlet etoxikin finns i odlad lax. Undvik därför
odlad lax så mycket som möjligt. Välj
lax som är vildfångad från Alaska – nordvästra Stilla havet. Chumlax, pinklax är
bra fisk, eller eventuellt kravmärkt lax. Dessa hittar du oftast i frysdisken. Välj
även MSC-märkt fisk.
Betänk att när man gör fiskmjölspellets till odlingarna så bidrar det även till att övriga havens fiskar töms på liv, eftersom det krävs dubbelt så mycket fiskar till fiskmjöl än det man får ut i säljbart fiskkött. Fiskodling ökar risken för utfiskning i världen.
Odlad lax rekommenderas att ätas högst 2 ggr/år pga gifterna. Ju fetare fiskar desto mer gifter, eftersom gifterna samlas i fettet. De odlade fiskarna matas riktigt feta.
Nedan citerar jag testfaktas test och delar av text:
Betänk att när man gör fiskmjölspellets till odlingarna så bidrar det även till att övriga havens fiskar töms på liv, eftersom det krävs dubbelt så mycket fiskar till fiskmjöl än det man får ut i säljbart fiskkött. Fiskodling ökar risken för utfiskning i världen.
Odlad lax rekommenderas att ätas högst 2 ggr/år pga gifterna. Ju fetare fiskar desto mer gifter, eftersom gifterna samlas i fettet. De odlade fiskarna matas riktigt feta.
Nedan citerar jag testfaktas test och delar av text:
Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax
All testad
lax innehåller det numera förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin – i många fall
långt över gränsvärdet för kött. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte
ska explodera under transporten.
Publicerat 16 februari 2017 av: Martin Hansson
En analys som Testfakta låtit
göra av tolv olika laxprodukter visar att all fisk innehåller det potentiellt
hälsofarliga ämnet etoxikin och i över hälften av fallen överskrids gränsvärdet
för kött flera gånger.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, som är väl insatt och följt frågan med etoxikin i fisk länge.
Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, som är väl insatt och följt frågan med etoxikin i fisk länge.
Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Etoxikin är tydligt
reglerat i grönsaker och kött men också i exotiska livsmedel som krokodilkött,
grodlår och sniglar. Men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket
märkligt, menar Edmund Maser.
Enligt Livsmedelsverket beror
detta på att fisk till skillnad från kött och grönsaker ännu inte ingår i EU:s
lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.
Jämför man med gränsvärdet för kött ligger över hälften av laxproverna i Testfaktas test långt över. Mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittar man i de tre ekologiska laxarna ( I love eco från ICA är bäst, egen anmärkning), samt i den frysta laxen från Findus.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.
Jämför man med gränsvärdet för kött ligger över hälften av laxproverna i Testfaktas test långt över. Mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittar man i de tre ekologiska laxarna ( I love eco från ICA är bäst, egen anmärkning), samt i den frysta laxen från Findus.
Enligt professor Edmund Maser
bekräftar Testfaktas resultat tidigare studier av etoxikin i odlad fisk gjorda
i bland annat Tyskland. Där har man dock funnit ännu högre halter – så sent som
i höstas visade sig en norskodlad laxfilé innehålla etoxikin i en halt som
överskred gränsvärdet för kött hela 20 gånger.
– Med så höga halter kan ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag innan man överstigit det acceptabla dagliga intaget av etoxikin. Och då ska man betänka att etoxikin kan finnas i mycket annan kost också, säger han.
Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket anser att användningen av etoxikin i foder är bekymmersam och myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge. Enligt henne planeras en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder till 2020, förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.
– Med så höga halter kan ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag innan man överstigit det acceptabla dagliga intaget av etoxikin. Och då ska man betänka att etoxikin kan finnas i mycket annan kost också, säger han.
Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket anser att användningen av etoxikin i foder är bekymmersam och myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge. Enligt henne planeras en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder till 2020, förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.
Etoxikin
* Är en antioxidant som togs
fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit
minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
* Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
* Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.
* Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
* Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.
* Ämnet är förbjudet som
tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
* Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.
Hälsoeffekter av etoxikin
* Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
* Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
* Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
* Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.
Hälsoeffekter av etoxikin
* Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
* Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
* Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DEN BÄTTRE |
Fakta
* Det tyska laboratoriet Tela
(Technishe Lebensmittel und Umweltanalytik) har på Testfaktas uppdrag
analyserat halterna av etoxikin i 12 olika odlade laxprodukter från den svenska
marknaden.
* Laboratoriet analyserade både etoxikin och dess metabolit etoxikin dimer (nedbrytningsprodukt av etoxikin) som anses ha samma toxikologiska potential som etoxikin. De båda halterna redovisas som en totalsumma.
* Laboratoriet har även utfört en fettsyraanalys av laxen för att få fram halten av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.
* Fisken köptes in i butiker i Stockholm under januari 2017.
* Laboratoriet analyserade både etoxikin och dess metabolit etoxikin dimer (nedbrytningsprodukt av etoxikin) som anses ha samma toxikologiska potential som etoxikin. De båda halterna redovisas som en totalsumma.
* Laboratoriet har även utfört en fettsyraanalys av laxen för att få fram halten av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.
* Fisken köptes in i butiker i Stockholm under januari 2017.
Kommentarer
Skicka en kommentar