Fortsätt till huvudinnehåll

Tacotallrik/Nachotallrik LCHF



Visst är det liksom lite vår i luften? 
Önskar att jag kunde gå ut på en av mina skogspromenader, men har ju brutit stortån. Den håller på att läka men det kan tydligen ta en till två månader till innan den är fullt läkt. Bara att vänta och trumma med fingrarna ......Njuter så länge på min balkong där jag har morgon- och förmiddagssol. Ljuvligt!!
Nu ska här festas!! 



Men laga mat kan jag ju göra ändå. Tack och lov för det. Har lite folk över ikväll och tänkte bjuda på tacotallrik/nachotallrik. 
Jag har ju mina fantastiskt goda taco-chips klara och älgfärsen har jag fräst ihop med krydda, så det är förberett och klart. 

Det här behöver du: 
Tacochips utefter hur många pers. Se recept nedan
500 g nötfärs/älgfärs räcker till 4 pers
Tacokrydda (Garants ekologiska utan salt)
Herbamare örtsalt
Riven ost, gärna lite nötig i smaken och även helst ekologisk
Tacosås (Garant ekologiska, eller annan ekologisk)
Creme fraiche, ekologisk
Avokado
Lime, ekologisk


Tacochips:


2 pers

1 äggvita
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan  
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd

Gör såhär:
Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt. Det är superviktigt att de blir tunna, annars blir de inte krispiga. Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv

Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.




Tacotallrik/Nachotallrik

Fräs 500 g nötfärs/älgfärs i 1 msk smör
Blanda i en påse osaltad ekologisk tacokrydda (Garant) ,  0,5 tsk herbamare örtsalt och 1.5 dl vatten
Lägg ut ett lager med tacochips på en ugnssäkra tallrikar
Lägg på köttfärs och rikligt med riven ost. Gratinera i 175° tills osten smält
Ta ut tallrikarna och klicka på tacosås och creme fraiche
Riv ev lite limeskal över creme fraichen
Servera med skivad avokado, lime, hackad röd lök 
Salladsmix, gurka, tomater etc är gott som tillbehör

Hugg in och njut!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och