Fortsätt till huvudinnehåll

Tacotallrik/Nachotallrik LCHF



Visst är det liksom lite vår i luften? 
Önskar att jag kunde gå ut på en av mina skogspromenader, men har ju brutit stortån. Den håller på att läka men det kan tydligen ta en till två månader till innan den är fullt läkt. Bara att vänta och trumma med fingrarna ......Njuter så länge på min balkong där jag har morgon- och förmiddagssol. Ljuvligt!!
Nu ska här festas!! 



Men laga mat kan jag ju göra ändå. Tack och lov för det. Har lite folk över ikväll och tänkte bjuda på tacotallrik/nachotallrik. 
Jag har ju mina fantastiskt goda taco-chips klara och älgfärsen har jag fräst ihop med krydda, så det är förberett och klart. 

Det här behöver du: 
Tacochips utefter hur många pers. Se recept nedan
500 g nötfärs/älgfärs räcker till 4 pers
Tacokrydda (Garants ekologiska utan salt)
Herbamare örtsalt
Riven ost, gärna lite nötig i smaken och även helst ekologisk
Tacosås (Garant ekologiska, eller annan ekologisk)
Creme fraiche, ekologisk
Avokado
Lime, ekologisk


Tacochips:


2 pers

1 äggvita
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan  
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd

Gör såhär:
Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt. Det är superviktigt att de blir tunna, annars blir de inte krispiga. Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv

Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.




Tacotallrik/Nachotallrik

Fräs 500 g nötfärs/älgfärs i 1 msk smör
Blanda i en påse osaltad ekologisk tacokrydda (Garant) ,  0,5 tsk herbamare örtsalt och 1.5 dl vatten
Lägg ut ett lager med tacochips på en ugnssäkra tallrikar
Lägg på köttfärs och rikligt med riven ost. Gratinera i 175° tills osten smält
Ta ut tallrikarna och klicka på tacosås och creme fraiche
Riv ev lite limeskal över creme fraichen
Servera med skivad avokado, lime, hackad röd lök 
Salladsmix, gurka, tomater etc är gott som tillbehör

Hugg in och njut!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…