Vem gillar inte hallon och lakrits? Det är är något för alla sötsugna, men som ändå vill hålla sig till något hälsosamt alternativ. Härlig lyx att äta när du vill ha lite extra mys på kvällen, om och när du är lite sugen. Eller varför inte som en lyxigt god frukost/brunch till dig själv eller din kärlek?
Måste fråga.... Har ni börjat dricka granatäppeljuice ännu? Om inte, så kolla om du inte skulle vilja göra det. Studier visar att en halv deciliter per dag rensar kärlen från plack. Herregud! Hur bra är inte det? Jag har skrivit om det i 2 olika inlägg, det andra med lite ytterligare uppdateringar. Du kan läsa om det HÄR och HÄR. (Att enbart äta kärnorna har inte samma effekt). I det här receptet får ni lite av dagsransonen av denna fantastiska frukt.
Sedan har vi hallon. Detta fantastiska bär som innehåller ellagsyra, vilket förebygger och hämmar cancertillväxt. Innehåller kalium, kalcium, C-vitamin, folsyra etc. Sedan har vi även ketonerna i hallonen som ökar vår förbränning.
Icke svenska hallon ska enligt rekommendation från Livsmedelsverket koka minst 1 min för att undvika eventuell smitta av norovirus. När du kokar bären så dör eventuell virus som annars kan ge dig vinterkräksjuka.
Lakrits, som är en rot, är riktigt fin-fin i normala doser. Den är antiinflammatorisk, innehåller salicylsyra vilket är smärtdämpande och hämmar inflammatoriska processer. Bra för magen (har använts vid behandling av magsår), slemlösande vid hosta etc. Ät dock inte för mycket eller för ofta eftersom den då har en höjande effekt på blodtrycket. Ät inte mer än 50 g/dag och inget alls om du är gravid. Brukar du ha migrän så tänk på att stor konsumtion av lakrits kan vara en bidragande orsak om du är en lakritsälskare. Lagom är alltid bäst gällande det mesta.
Chiafrön: Ger mycket fibrer vilket motverkar förstoppning och ger mycket energi. Chiafrön är en fantastisk antioxidant som motverkar inflammationer och är även bra på att förebygga kärl- och hjärtsjukdomar. De innehåller 3 gånger mer järn än spenat, 3-5 gånger mer kalcium än det som finns i mjölk, 8 gånger mer omega 3 jämfört med lax, 15 gånger mer magnesium jämfört med broccoli, 3 gånger mer antioxidanter jämfört med blåbär, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner och är dessutom mycket proteinrika. De verkar för en sund maghälsa, cellbyggnad, ger starkare skelett och muskeltillväxt. Chiafrön innehåller den viktiga fettsyran ALA som kan omvandlas i kroppen till omega 3.
Hallonchiapudding:
50g frysta ekologiska hallon
2 dl kokosmjölk
2,5-3 krm vaniljpulver
2 msk chiafrön
3,5 msk granatäppeljuice.
- Blanda ihop allt och ta undan 3 msk som du ska ha till lakritschiapuddingen.
- Koka hallonchiapuddingen i 1 minut på en inte alltför stark värme. Ställ i kylen i ett dygn
Lakritschiapudding
3 msk av hallonchiapuddingen
20 g frysta ekologiska hallon
0,5 tsk lakritspulver
0,5 tsk honung (ej raffinerad. Välj en honung från en svensk gård, då brukar den vara varsamt hanterad och nyttigheterna finns kvar)
1 tsk pressad citron
- Blanda ihop allt och koka i 1 minut på en inte alltför stark värme. Ställ kallt i kylen i ett dygn
Hallonsås
70 g ekologiska frysta hallon
Serveringsdagen: Koka ihop hallonen till hallonspegeln under lock under ca 1 min till syltliknande konsistens. Var försiktig så att bären inte bränns. Sila genom en finmaskig sil och ställ att svalna i rumstemperatur.
I ett glas: Ett lager av hallonchiapuddingen, nästa lager med latkritschiapuddingen, toppa med ett lager av hallonsåsen. Ställ kallt i kylskåp. Pudra gärna över lite lakritspulver innan servering.
Ät och njuuut!
Kommentarer
Skicka en kommentar