Fortsätt till huvudinnehåll

Hallon- & lakritschiapudding med hallonsås


Vem gillar inte hallon och lakrits? Det är är något för alla sötsugna, men som ändå vill hålla sig till något hälsosamt alternativ. Härlig lyx att äta när du vill ha lite extra mys på kvällen, om och när du är lite sugen. Eller varför inte som en lyxigt god frukost/brunch till dig själv eller din kärlek? 

Måste fråga.... Har ni börjat dricka granatäppeljuice ännu? Om inte, så kolla om du inte skulle vilja göra det. Studier visar att en halv deciliter per dag rensar kärlen från plack. Herregud! Hur bra är inte det? Jag har skrivit om det i 2 olika inlägg, det andra med lite ytterligare uppdateringar. Du kan läsa om det HÄR och HÄR. (Att enbart äta kärnorna har inte samma effekt). I det här receptet får ni lite av dagsransonen av denna fantastiska frukt.  

Sedan har vi hallon. Detta fantastiska bär som innehåller ellagsyra, vilket förebygger och hämmar cancertillväxt. Innehåller kalium, kalcium, C-vitamin, folsyra etc. Sedan har vi även ketonerna i hallonen som ökar vår förbränning. 
Icke svenska hallon ska enligt rekommendation från Livsmedelsverket koka minst 1 min för att undvika eventuell smitta av norovirus. När du kokar bären så dör eventuell virus som annars kan ge dig vinterkräksjuka. 

Lakrits, som är en rot, är riktigt fin-fin i normala doser. Den är antiinflammatorisk, innehåller salicylsyra vilket är smärtdämpande och hämmar inflammatoriska processer. Bra för magen (har använts vid behandling av magsår), slemlösande vid hosta etc. Ät dock inte för mycket eller för ofta eftersom den då har en höjande effekt på blodtrycket. Ät inte mer än 50 g/dag och inget alls om du är gravid. Brukar du ha migrän så tänk på att stor konsumtion av lakrits kan vara en bidragande orsak om du är en lakritsälskare. Lagom är alltid bäst gällande det mesta. 

Chiafrön Ger mycket fibrer vilket motverkar förstoppning och ger mycket energi. Chiafrön är en fantastisk antioxidant som motverkar inflam­ma­tioner och är även bra på att förebygga kärl- och hjärt­sjuk­domar. De innehåller 3 gånger mer järn än spenat, 3-5 gånger mer kalcium än det som finns i mjölk, 8 gånger mer omega 3 jämfört med lax, 15 gånger mer magnesium jämfört med broccoli, 3 gånger mer antioxidanter jämfört med blåbär, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner och är dessutom mycket protein­rika. De verkar för en sund maghälsa, cellbyggnad, ger starkare skelett och muskel­tillväxt. Chiafrön innehåller den viktiga fettsyran ALA som kan omvandlas i kroppen till omega 3.


1 port

Hallonchiapudding:
50g frysta ekologiska hallon
2 dl kokosmjölk
2,5-3 krm vaniljpulver
2 msk chiafrön 
3,5 msk granatäppeljuice.

  • Blanda ihop allt och ta undan 3 msk som du ska ha till lakritschiapuddingen. 
  • Koka hallonchiapuddingen i 1 minut på en inte alltför stark värme. Ställ i kylen i ett dygn


Lakritschiapudding
3 msk av hallonchiapuddingen
20 g frysta ekologiska hallon
0,5 tsk lakritspulver
0,5 tsk honung (ej raffinerad. Välj en honung från en svensk gård, då brukar den vara varsamt hanterad och nyttigheterna finns kvar)
1 tsk pressad citron

  • Blanda ihop allt och koka i 1 minut på en inte alltför stark värme. Ställ kallt i kylen i ett dygn  


Hallonsås
70 g ekologiska frysta hallonServeringsdagen: Koka ihop hallonen till hallonspegeln under lock under ca 1 min till syltliknande konsistens. Var försiktig så att bären inte bränns. Sila genom en finmaskig sil och ställ att svalna i rumstemperatur.

I ett glas: Ett lager av hallonchiapuddingen, nästa lager med latkritschiapuddingen, toppa med ett lager av hallonsåsen. Ställ kallt i kylskåp. Pudra gärna över lite lakritspulver innan servering.

Ät och njuuut! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…