Fortsätt till huvudinnehåll

Gratinerad fetaost med tomat och basilika



Det här kan lätt bli en beroendeframkallande maträtt. Den gratinerade osten blir så härligt krämig och god. Tillsammans med tomatsalladen som gratineras tillsammans med osten så blir smakerna en riktig symfoni i munnen. Som tillägg får du även snabbt till en hel måltid utan större ansträngning. Bara att addera lite vanlig sallad till den färdiga rätten. Den gratinerade fetaosten är även perfekt om du vill servera en god förrätt t.ex före en god köttbit. Köp hem några paket att ha på lager så går det snabbt att fixa ihop något om man får oväntat besök. Fetaost har en fantastiskt lång hållbarhet så länge den är oöppnad. 

Du kan experimentera med olika kryddor såsom timjan eller oregano. Men just till den här kombinationen med tomater. olivolja och balsamvinäger – som är några av ingredienserna i just denna variation – så är basilika fantastisk som örtkrydda. 

Receptet innehåller honung eller fibersirap. Äter du ex LCHF eller av andra skäl vill hålla nere kolhydraterna och välja sötning som inte höjer ditt blodsocker nämnvärt så välj fibersirap istället för honung. Du kan även utesluta sötningen om du vill det. 

200 °C    Tillagning: 15 min

1 pkt fetaost

1 tomat i bitar

1/4 gul paprika i bitar (ekologisk)

1 st salladslök grovt strimlad (använd hela salladslöken)

ca 15 färska basilikablad, hackade

2 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

1-1½ tsk honung eller fibersirap 

  1. Blanda grönsakerna med olivolja, basilika, balsamvinäger, örtsalt och vitlök. 
  2. Lägg fetaosten i en ugnssäker form. 
  3. Häll salladsblandningen ovanpå och runt om osten. 
  4. Krydda med lite nymalen svartpeppar. 
  5. Ringla över honung eller fibersirap. 
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 

Servera genast tillsammans med sallader av olika sorter ex salladsmix, salladshuvud, romansallad etc.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...