Fortsätt till huvudinnehåll

Gratinerad fetaost med tomat och basilika



Det här kan lätt bli en beroendeframkallande maträtt. Den gratinerade osten blir så härligt krämig och god. Tillsammans med tomatsalladen som gratineras tillsammans med osten så blir smakerna en riktig symfoni i munnen. Som tillägg får du även snabbt till en hel måltid utan större ansträngning. Bara att addera lite vanlig sallad till den färdiga rätten. Den gratinerade fetaosten är även perfekt om du vill servera en god förrätt t.ex före en god köttbit. Köp hem några paket att ha på lager så går det snabbt att fixa ihop något om man får oväntat besök. Fetaost har en fantastiskt lång hållbarhet så länge den är oöppnad. 

Du kan experimentera med olika kryddor såsom timjan eller oregano. Men just till den här kombinationen med tomater. olivolja och balsamvinäger – som är några av ingredienserna i just denna variation – så är basilika fantastisk som örtkrydda. 

Receptet innehåller honung eller fibersirap. Äter du ex LCHF eller av andra skäl vill hålla nere kolhydraterna och välja sötning som inte höjer ditt blodsocker nämnvärt så välj fibersirap istället för honung. Du kan även utesluta sötningen om du vill det. 

200 °C    Tillagning: 15 min

1 pkt fetaost

1 tomat i bitar

1/4 gul paprika i bitar (ekologisk)

1 st salladslök grovt strimlad (använd hela salladslöken)

ca 15 färska basilikablad, hackade

2 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

1-1½ tsk honung eller fibersirap 

  1. Blanda grönsakerna med olivolja, basilika, balsamvinäger, örtsalt och vitlök. 
  2. Lägg fetaosten i en ugnssäker form. 
  3. Häll salladsblandningen ovanpå och runt om osten. 
  4. Krydda med lite nymalen svartpeppar. 
  5. Ringla över honung eller fibersirap. 
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 

Servera genast tillsammans med sallader av olika sorter ex salladsmix, salladshuvud, romansallad etc.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...