Fortsätt till huvudinnehåll

Gratinerad fetaost med tomat och basilika



Det här kan lätt bli en beroendeframkallande maträtt. Den gratinerade osten blir så härligt krämig och god. Tillsammans med tomatsalladen som gratineras tillsammans med osten så blir smakerna en riktig symfoni i munnen. Som tillägg får du även snabbt till en hel måltid utan större ansträngning. Bara att addera lite vanlig sallad till den färdiga rätten. Den gratinerade fetaosten är även perfekt om du vill servera en god förrätt t.ex före en god köttbit. Köp hem några paket att ha på lager så går det snabbt att fixa ihop något om man får oväntat besök. Fetaost har en fantastiskt lång hållbarhet så länge den är oöppnad. 

Du kan experimentera med olika kryddor såsom timjan eller oregano. Men just till den här kombinationen med tomater. olivolja och balsamvinäger – som är några av ingredienserna i just denna variation – så är basilika fantastisk som örtkrydda. 

Receptet innehåller honung eller fibersirap. Äter du ex LCHF eller av andra skäl vill hålla nere kolhydraterna och välja sötning som inte höjer ditt blodsocker nämnvärt så välj fibersirap istället för honung. Du kan även utesluta sötningen om du vill det. 

200 °C    Tillagning: 15 min

1 pkt fetaost

1 tomat i bitar

1/4 gul paprika i bitar (ekologisk)

1 st salladslök grovt strimlad (använd hela salladslöken)

ca 15 färska basilikablad, hackade

2 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

1-1½ tsk honung eller fibersirap 

  1. Blanda grönsakerna med olivolja, basilika, balsamvinäger, örtsalt och vitlök. 
  2. Lägg fetaosten i en ugnssäker form. 
  3. Häll salladsblandningen ovanpå och runt om osten. 
  4. Krydda med lite nymalen svartpeppar. 
  5. Ringla över honung eller fibersirap. 
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 

Servera genast tillsammans med sallader av olika sorter ex salladsmix, salladshuvud, romansallad etc.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...