Fortsätt till huvudinnehåll

Gratinerad fetaost med tomat och basilika



Det här kan lätt bli en beroendeframkallande maträtt. Den gratinerade osten blir så härligt krämig och god. Tillsammans med tomatsalladen som gratineras tillsammans med osten så blir smakerna en riktig symfoni i munnen. Som tillägg får du även snabbt till en hel måltid utan större ansträngning. Bara att addera lite vanlig sallad till den färdiga rätten. Den gratinerade fetaosten är även perfekt om du vill servera en god förrätt t.ex före en god köttbit. Köp hem några paket att ha på lager så går det snabbt att fixa ihop något om man får oväntat besök. Fetaost har en fantastiskt lång hållbarhet så länge den är oöppnad. 

Du kan experimentera med olika kryddor såsom timjan eller oregano. Men just till den här kombinationen med tomater. olivolja och balsamvinäger – som är några av ingredienserna i just denna variation – så är basilika fantastisk som örtkrydda. 

Receptet innehåller honung eller fibersirap. Äter du ex LCHF eller av andra skäl vill hålla nere kolhydraterna och välja sötning som inte höjer ditt blodsocker nämnvärt så välj fibersirap istället för honung. Du kan även utesluta sötningen om du vill det. 

200 °C    Tillagning: 15 min

1 pkt fetaost

1 tomat i bitar

1/4 gul paprika i bitar (ekologisk)

1 st salladslök grovt strimlad (använd hela salladslöken)

ca 15 färska basilikablad, hackade

2 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

1-1½ tsk honung eller fibersirap 

  1. Blanda grönsakerna med olivolja, basilika, balsamvinäger, örtsalt och vitlök. 
  2. Lägg fetaosten i en ugnssäker form. 
  3. Häll salladsblandningen ovanpå och runt om osten. 
  4. Krydda med lite nymalen svartpeppar. 
  5. Ringla över honung eller fibersirap. 
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 

Servera genast tillsammans med sallader av olika sorter ex salladsmix, salladshuvud, romansallad etc.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att