Fortsätt till huvudinnehåll

Pepparrotskött – riktig husmanskost

Det här mina vänner tog mig tillbaka till min barndom och goda dofter i köket. Riktig husmanskost. Tillbaka till köket där min mamma stod och lagade den mest underbara maten, ofta av ingenting fick hon till magi.

Helt plötsligt när jag gick i affären så såg jag en fin färsk pepparrot. Ja, i ärlighetens namn så skulle jag ha  palsternacka och höll i all hast på att ta fel. Då kom jag på att jag baske mig skulle göra pepparrotskött. En maträtt jag inte ätit på säkerligen 20 år. Ooooooh ja, något så gott! 

Den tiden som går åt är den där köttet står själv och småputtrar med locket på glänt i ett par timmar. Då kan man passa på att göra något annat roligt. Läs en bok, meditera, snickra, sy, pyssla - ja vad som än lusten faller sig på. 

Hur mycket pepparrot du vill ha i är en smaksak. Jag vill ha ganska mycket sting. Men ett tips är att inte göra den alltför stark och istället servera med färskriven pepparrot bredvid, så kan var och en lägga till några nypor om man vill för att höja smaken ytterligare. 

Bilderna är tyvärr tagna i kvällsljus vilket gör dom både korniga och lite suddiga. Jag hoppas ni kan ursäkta det. 

800g-1 kg oxbringa
2 morötter + extra till servering
1 palsternacka
1/4 kruka persilja (även stjälkarna) + extra persiljeblad till servering
1 gul lök
½ purjolök, även det gröna
2 lagerblad
2 kycklingbuljongtärningar
20 vitpepparkorn
1 tsk salt, gärna herbamare örtsalt
1 tsk pressad citron
1 bit finriven färsk pepparrot
2 msk arrowrotspulver (finns bland kryddorna i affären)
1 dl grädde

  1. Skär bringan i lagom stora bitar. Du kan även koka bringan hel och sedan skära i bitar/skivor.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp. Sila sedan bort vattnet och skölj av köttet och gör ren kastrullen. På detta sättet slipper du skumma. 
  3. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och tillsätt nytt vatten så det täcker - ca 1½liter. 
  4. Skölj purjolöken noga och skär morötter, palsternacka, skalad lök, purjolök och persilja grovt- Lägg ner detta i kastrullen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn (tips är att lägga kryddorna i en tesil som går att stänga).
  5. Låt småputtra med locket på glänt tills köttet är riktigt mört. Det ska nästan falla isär ca 2½ -3 timmar. Det får inte koka hårt för då blir köttet torrt.
  6. Plocka upp köttet och sila buljongen. Spara ca 1 liter ren buljong. Skär köttet i bitar om du kokat det helt.
  7. Lägg tillbaka köttet i buljongen. Smaka av med salt/örtsalt och pressad citron. 
  8. Finriv pepparroten och rör ner medan du smakar av hur mycket du vill ha. Servera resten i en skål på bordet. 
  9. Rör ihop arrowrot med grädde. Häll detta i grytan under omrörning. 
  10. Låt koka upp och låt koka försiktigt i någon minut. Inte länge för då försvinner redningseffekten.
  11. Servera gärna med extra kokta morötter, kokt potatis samt klipp över färsk persilja.  
Smaklig måltid! 

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...