Fortsätt till huvudinnehåll

Pepparrotskött – riktig husmanskost

Det här mina vänner tog mig tillbaka till min barndom och goda dofter i köket. Riktig husmanskost. Tillbaka till köket där min mamma stod och lagade den mest underbara maten, ofta av ingenting fick hon till magi.

Helt plötsligt när jag gick i affären så såg jag en fin färsk pepparrot. Ja, i ärlighetens namn så skulle jag ha  palsternacka och höll i all hast på att ta fel. Då kom jag på att jag baske mig skulle göra pepparrotskött. En maträtt jag inte ätit på säkerligen 20 år. Ooooooh ja, något så gott! 

Den tiden som går åt är den där köttet står själv och småputtrar med locket på glänt i ett par timmar. Då kan man passa på att göra något annat roligt. Läs en bok, meditera, snickra, sy, pyssla - ja vad som än lusten faller sig på. 

Hur mycket pepparrot du vill ha i är en smaksak. Jag vill ha ganska mycket sting. Men ett tips är att inte göra den alltför stark och istället servera med färskriven pepparrot bredvid, så kan var och en lägga till några nypor om man vill för att höja smaken ytterligare. 

Bilderna är tyvärr tagna i kvällsljus vilket gör dom både korniga och lite suddiga. Jag hoppas ni kan ursäkta det. 

800g-1 kg oxbringa
2 morötter + extra till servering
1 palsternacka
1/4 kruka persilja (även stjälkarna) + extra persiljeblad till servering
1 gul lök
½ purjolök, även det gröna
2 lagerblad
2 kycklingbuljongtärningar
20 vitpepparkorn
1 tsk salt, gärna herbamare örtsalt
1 tsk pressad citron
1 bit finriven färsk pepparrot
2 msk arrowrotspulver (finns bland kryddorna i affären)
1 dl grädde

  1. Skär bringan i lagom stora bitar. Du kan även koka bringan hel och sedan skära i bitar/skivor.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp. Sila sedan bort vattnet och skölj av köttet och gör ren kastrullen. På detta sättet slipper du skumma. 
  3. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och tillsätt nytt vatten så det täcker - ca 1½liter. 
  4. Skölj purjolöken noga och skär morötter, palsternacka, skalad lök, purjolök och persilja grovt- Lägg ner detta i kastrullen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn (tips är att lägga kryddorna i en tesil som går att stänga).
  5. Låt småputtra med locket på glänt tills köttet är riktigt mört. Det ska nästan falla isär ca 2½ -3 timmar. Det får inte koka hårt för då blir köttet torrt.
  6. Plocka upp köttet och sila buljongen. Spara ca 1 liter ren buljong. Skär köttet i bitar om du kokat det helt.
  7. Lägg tillbaka köttet i buljongen. Smaka av med salt/örtsalt och pressad citron. 
  8. Finriv pepparroten och rör ner medan du smakar av hur mycket du vill ha. Servera resten i en skål på bordet. 
  9. Rör ihop arrowrot med grädde. Häll detta i grytan under omrörning. 
  10. Låt koka upp och låt koka försiktigt i någon minut. Inte länge för då försvinner redningseffekten.
  11. Servera gärna med extra kokta morötter, kokt potatis samt klipp över färsk persilja.  
Smaklig måltid! 

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...