Det här mina vänner tog mig tillbaka till min barndom och goda dofter i köket. Riktig husmanskost. Tillbaka till köket där min mamma stod och lagade den mest underbara maten, ofta av ingenting fick hon till magi.
Helt plötsligt när jag gick i affären så såg jag en fin färsk pepparrot. Ja, i ärlighetens namn så skulle jag ha palsternacka och höll i all hast på att ta fel. Då kom jag på att jag baske mig skulle göra pepparrotskött. En maträtt jag inte ätit på säkerligen 20 år. Ooooooh ja, något så gott!
Den tiden som går åt är den där köttet står själv och småputtrar med locket på glänt i ett par timmar. Då kan man passa på att göra något annat roligt. Läs en bok, meditera, snickra, sy, pyssla - ja vad som än lusten faller sig på.
Hur mycket pepparrot du vill ha i är en smaksak. Jag vill ha ganska mycket sting. Men ett tips är att inte göra den alltför stark och istället servera med färskriven pepparrot bredvid, så kan var och en lägga till några nypor om man vill för att höja smaken ytterligare.
Bilderna är tyvärr tagna i kvällsljus vilket gör dom både korniga och lite suddiga. Jag hoppas ni kan ursäkta det.- Skär bringan i lagom stora bitar. Du kan även koka bringan hel och sedan skära i bitar/skivor.
- Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp. Sila sedan bort vattnet och skölj av köttet och gör ren kastrullen. På detta sättet slipper du skumma.
- Lägg tillbaka köttet i kastrullen och tillsätt nytt vatten så det täcker - ca 1½liter.
- Skölj purjolöken noga och skär morötter, palsternacka, skalad lök, purjolök och persilja grovt- Lägg ner detta i kastrullen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn (tips är att lägga kryddorna i en tesil som går att stänga).
- Låt småputtra med locket på glänt tills köttet är riktigt mört. Det ska nästan falla isär ca 2½ -3 timmar. Det får inte koka hårt för då blir köttet torrt.
- Plocka upp köttet och sila buljongen. Spara ca 1 liter ren buljong. Skär köttet i bitar om du kokat det helt.
- Lägg tillbaka köttet i buljongen. Smaka av med salt/örtsalt och pressad citron.
- Finriv pepparroten och rör ner medan du smakar av hur mycket du vill ha. Servera resten i en skål på bordet.
- Rör ihop arrowrot med grädde. Häll detta i grytan under omrörning.
- Låt koka upp och låt koka försiktigt i någon minut. Inte länge för då försvinner redningseffekten.
- Servera gärna med extra kokta morötter, kokt potatis samt klipp över färsk persilja.
Kommentarer
Skicka en kommentar