Fortsätt till huvudinnehåll

Pepparrotskött – riktig husmanskost

Det här mina vänner tog mig tillbaka till min barndom och goda dofter i köket. Riktig husmanskost. Tillbaka till köket där min mamma stod och lagade den mest underbara maten, ofta av ingenting fick hon till magi.

Helt plötsligt när jag gick i affären så såg jag en fin färsk pepparrot. Ja, i ärlighetens namn så skulle jag ha  palsternacka och höll i all hast på att ta fel. Då kom jag på att jag baske mig skulle göra pepparrotskött. En maträtt jag inte ätit på säkerligen 20 år. Ooooooh ja, något så gott! 

Den tiden som går åt är den där köttet står själv och småputtrar med locket på glänt i ett par timmar. Då kan man passa på att göra något annat roligt. Läs en bok, meditera, snickra, sy, pyssla - ja vad som än lusten faller sig på. 

Hur mycket pepparrot du vill ha i är en smaksak. Jag vill ha ganska mycket sting. Men ett tips är att inte göra den alltför stark och istället servera med färskriven pepparrot bredvid, så kan var och en lägga till några nypor om man vill för att höja smaken ytterligare. 

Bilderna är tyvärr tagna i kvällsljus vilket gör dom både korniga och lite suddiga. Jag hoppas ni kan ursäkta det. 

800g-1 kg oxbringa
2 morötter + extra till servering
1 palsternacka
1/4 kruka persilja (även stjälkarna) + extra persiljeblad till servering
1 gul lök
½ purjolök, även det gröna
2 lagerblad
2 kycklingbuljongtärningar
20 vitpepparkorn
1 tsk salt, gärna herbamare örtsalt
1 tsk pressad citron
1 bit finriven färsk pepparrot
2 msk arrowrotspulver (finns bland kryddorna i affären)
1 dl grädde

  1. Skär bringan i lagom stora bitar. Du kan även koka bringan hel och sedan skära i bitar/skivor.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp. Sila sedan bort vattnet och skölj av köttet och gör ren kastrullen. På detta sättet slipper du skumma. 
  3. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och tillsätt nytt vatten så det täcker - ca 1½liter. 
  4. Skölj purjolöken noga och skär morötter, palsternacka, skalad lök, purjolök och persilja grovt- Lägg ner detta i kastrullen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn (tips är att lägga kryddorna i en tesil som går att stänga).
  5. Låt småputtra med locket på glänt tills köttet är riktigt mört. Det ska nästan falla isär ca 2½ -3 timmar. Det får inte koka hårt för då blir köttet torrt.
  6. Plocka upp köttet och sila buljongen. Spara ca 1 liter ren buljong. Skär köttet i bitar om du kokat det helt.
  7. Lägg tillbaka köttet i buljongen. Smaka av med salt/örtsalt och pressad citron. 
  8. Finriv pepparroten och rör ner medan du smakar av hur mycket du vill ha. Servera resten i en skål på bordet. 
  9. Rör ihop arrowrot med grädde. Häll detta i grytan under omrörning. 
  10. Låt koka upp och låt koka försiktigt i någon minut. Inte länge för då försvinner redningseffekten.
  11. Servera gärna med extra kokta morötter, kokt potatis samt klipp över färsk persilja.  
Smaklig måltid! 

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att