Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig dragonkyckling

 


Den här rätten lagade jag på jobbet till personal och barn. Den gick verkligen hem kan jag säga. Alla tog om av maten och även barn från andra avdelningen kom för att äta och ta om. Den kommer således att lagas fler gånger 😊😋. 

Jag ska inte ta åt mig äran över receptet som i grunden är gjord av Marie Bergman. Älskar hennes recept. 

Dock har jag svårt att helt gå efter recept utan att lägga till min egna touche med lite ytterligare smak. 

(Reklaminslagen ställer till det lite. Inget jag kan påverka. Bara fortsätt skrolla nedåt så fortsätter receptet). 

6 port 

Ugn 225° C,  varmluft 200°C

  • 1.5 st Gul lök, finhackad
  • 1 st Citron, saften av den
  • 6-8 Kycklingfiléer, färsk eller fryst tinad
  • 3 dl Creme Fraiche Naturell
  • 3 dl Vatten
  • 2 dl grädde
  • 1.5 msk Olivolja Gentle
  • 1.5 msk Dragon - torkad
  • 2 Kycklingbuljongtärningar
  • Herbamare örtsalt, efter smak
  • 3 krm svartpeppar grovmalen
  • 3 st klyftor Vitlök, pressade
  • 1 grovhackad gul och röd paprika


Gör såhär: 
Dela kycklingfiléerna och krydda med örtsalt och nymalen/grovmalen svartpeppar. Stek dem i olivolja ca 3-4 min tills de får en fin yta. 
Lägg över i en ugnsform och tillsätt övriga ingredienser i pannan du stekt kycklingen i. Ta inte bort stekfettet från kycklingen. 
Låt puttra ihop någon minut. Smaka av med ev mer örtsalt och peppar. Tillsätt paprikan och häll såsen över kycklingen. 
Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomlagad och vit i köttet när du skär i den. Det tar ca 20 min. 
Tillagar du färre portioner (2-4 port) så kan du göra klart allt i stekpannan istället för ugnen. Låt då allt puttra under lock tills kycklingen är klar, ca 10 min.  

Gott med rostad potatis i ugn
Skala potatis och skär i tunna skivor. Lägg dem i vatten ca 20 min så stärkelsen försvinner. Sila bort vattnet och skölj potatisen. Torka av med hushållspapper så gott det går. 
Olja in en ugnsform med ganska mycket olja och fördela potatisskivorna i formen. Krydda med örtsalt och vitlökspulver. Ringla över olja. Stek i ugnen tills potatisen fått fin färg och är färdigstekt ca 15-20 min.  

Fräsch sallad till. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...