Fortsätt till huvudinnehåll

Kalops paleo

Äääääntligen kommer jag in på mitt konto. Är i Sthlm och hälsar på min dotter. Tog inte med mig min dator då hon har införskaffat sig en. Men tror ni att jag kom ihåg min inloggningskod?? Nääh....
Men helt plötsligt vetni så snurrade hjärnan igång och poppade upp den och here I go...

Jag har ju gjort min operation och är nu här och vilar upp mig lite. Jag kommer att skriva ett inlägg om det snart eftersom jag fått många frågor om hyperparathyroidism.
Jag skulle bli jätteglad om ni även ställer frågor och kommentarer direkt här på bloggen, för det kan även hjälpa andra.
Kommentera gärna även mina övriga inlägg, för då blir det också roligare att skriva till er och känns mindre som att jag bara pratar till mig själv 😂. Lite kommunikation är alltid trevligt och då blir det en lite mer levande blogg och även roligare för er.

Nog snackat... Älgjakten har ju kommit igång och många har fått sina frysar fulla. Jag fullkomligt älskar älgkött. Gjorde häromdagen en kalops. Kan det bli en finare kalops än av riktigt naturbeteskött/gräsbeteskött? Just nu har jag en ljuvlig älgskavsgryta som puttrar på spisen. Den är klar om bara någon minut. Till den blir det blomkålsmos. Recept på den ska ni naturligt också få sedan. Men här får ni receptet på en härlig höstmat -- Älgkalops.


Ett tips är att lägga kryddorna i en tesil som kan stängas. Då är det bara att plocka upp tesilen när grytan är klar och ingen behöver tugga på ett starkt pepparkorn. Välj även ekologiska livsmedel (ekologisk buljong har jag tyvärr inte hittat någon godtagbar. Kanske finns det någon riktigt bra, så skriv gärna en kommentar om ni vet någon). Annars gör du din egen buljong. Jag lägger in ett recept på det längst ner i detta inlägg.

850g - 1 kg grytbitar ex från bog (gärna älg eller annat gräsbeteskött av nöt)
10 st svartpepparkorn
2 lagerblad
10 vitpepparkorn 
smör till stekning
1 liter vatten
1 kycklingbuljongtärning. 
2,5 tsk oraffinerat havsssalt + svartpeppar
2 gula lökar i tärningar
600 g morötter i stavar. Gärna både gula och orangea för färgens skull.
1 msk arrowrot
ev lite soya för färgens skull


  1. Stek köttet i omgångar och krydda med salt och peppar. Lägg över i en kastrull.
  2. Stek löken mjuk och lägg den tillsammans med köttet.
  3. Tillsätt vatten, pepparkornen och lagerblad
  4. Låt köttet koka upp och skumma väl
  5. Låt sedan köttet puttra under lock i ca 1,5 timmar. Det ska INTE koka hårt - då blir köttet segt.
  6. Tillsätt morötterna de sista 30 minuterna
  7. Red av med 1 msk arrowrot utrört i lite kallt vatten och rör ner det i grytan. Låt puttra i ytterligare 5 min. Vill du ha en brunare nyans på såsen så tillsätt lite soja, gärna glutenfri tamarisoya.


Servera exempelvis med skivade inlagda rödbetor och en rejäl sallad. Äter du potatis, så gör du det. Själv undviker jag det oftast då det innehåller många kolhydrater och inte så mycket näring i förhållande till det. Men ibland lyxar jag till det och unnar mig en "pära" eller två. Det beror på hur det sett ut resten av veckan. Allt handlar om balans. Är du sockerkänslig ska du undvika potatis. kall kokt potatis kan du däremot äta. Det höjer inte blodsockret och innehåller prebiotika som göder de goda bakterierna (probiotikan) i magen. Nam-nam säger tarmarna 😋

Buljong:
Ben som blir över från kyckling och vilt sparar jag och gör hälsosam benbuljong på. Kollagen och gelatin är bra för tarmar, leder, brosk, hud m.m. Ju mer gelatin som bildas, desto nyttigare. Mycket bra för mig som nu fått osteoperos pga min hyperparasjukdom. Kycklingbenen med knotor och brosk, kokas tillsammans med härliga kryddor, oraffinerat salt, lagerblad och grönsaker i minst 10 timmar. (köttben från nöt med knotor, märg, brosk etc. bör koka upp till 48 h). Det får inte stormkoka, utan bara småputtra. Tillsätt även ngn matsked äppelcidervinäger som hjälper till att dra dra ut nyttigheterna ur benen. När buljongen är kylskåpskall ska den vara riktigt dallrig. Du kan då avlägsna fettet som bildats på ytan om du vill. Fettet kan annars smaka lite härsket eftersom det kokat så länge.
Drick en kopp varje dag av denna goda hälsobringande buljong.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…