Fortsätt till huvudinnehåll

Kalops paleo

Äääääntligen kommer jag in på mitt konto. Är i Sthlm och hälsar på min dotter. Tog inte med mig min dator då hon har införskaffat sig en. Men tror ni att jag kom ihåg min inloggningskod?? Nääh....
Men helt plötsligt vetni så snurrade hjärnan igång och poppade upp den och here I go...

Jag har ju gjort min operation och är nu här och vilar upp mig lite. Jag kommer att skriva ett inlägg om det snart eftersom jag fått många frågor om hyperparathyroidism.
Jag skulle bli jätteglad om ni även ställer frågor och kommentarer direkt här på bloggen, för det kan även hjälpa andra.
Kommentera gärna även mina övriga inlägg, för då blir det också roligare att skriva till er och känns mindre som att jag bara pratar till mig själv 😂. Lite kommunikation är alltid trevligt och då blir det en lite mer levande blogg och även roligare för er.

Nog snackat... Älgjakten har ju kommit igång och många har fått sina frysar fulla. Jag fullkomligt älskar älgkött. Gjorde häromdagen en kalops. Kan det bli en finare kalops än av riktigt naturbeteskött/gräsbeteskött? Just nu har jag en ljuvlig älgskavsgryta som puttrar på spisen. Den är klar om bara någon minut. Till den blir det blomkålsmos. Recept på den ska ni naturligt också få sedan. Men här får ni receptet på en härlig höstmat -- Älgkalops.


Ett tips är att lägga kryddorna i en tesil som kan stängas. Då är det bara att plocka upp tesilen när grytan är klar och ingen behöver tugga på ett starkt pepparkorn. Välj även ekologiska livsmedel (ekologisk buljong har jag tyvärr inte hittat någon godtagbar. Kanske finns det någon riktigt bra, så skriv gärna en kommentar om ni vet någon). Annars gör du din egen buljong. Jag lägger in ett recept på det längst ner i detta inlägg.

850g - 1 kg grytbitar ex från bog (gärna älg eller annat gräsbeteskött av nöt)
10 st svartpepparkorn
2 lagerblad
10 vitpepparkorn 
smör till stekning
1 liter vatten
1 kycklingbuljongtärning. 
2,5 tsk oraffinerat havsssalt + svartpeppar
2 gula lökar i tärningar
600 g morötter i stavar. Gärna både gula och orangea för färgens skull.
1 msk arrowrot
ev lite soya för färgens skull


  1. Stek köttet i omgångar och krydda med salt och peppar. Lägg över i en kastrull.
  2. Stek löken mjuk och lägg den tillsammans med köttet.
  3. Tillsätt vatten, pepparkornen och lagerblad
  4. Låt köttet koka upp och skumma väl
  5. Låt sedan köttet puttra under lock i ca 1,5 timmar. Det ska INTE koka hårt - då blir köttet segt.
  6. Tillsätt morötterna de sista 30 minuterna
  7. Red av med 1 msk arrowrot utrört i lite kallt vatten och rör ner det i grytan. Låt puttra i ytterligare 5 min. Vill du ha en brunare nyans på såsen så tillsätt lite soja, gärna glutenfri tamarisoya.


Servera exempelvis med skivade inlagda rödbetor och en rejäl sallad. Äter du potatis, så gör du det. Själv undviker jag det oftast då det innehåller många kolhydrater och inte så mycket näring i förhållande till det. Men ibland lyxar jag till det och unnar mig en "pära" eller två. Det beror på hur det sett ut resten av veckan. Allt handlar om balans. Är du sockerkänslig ska du undvika potatis. kall kokt potatis kan du däremot äta. Det höjer inte blodsockret och innehåller prebiotika som göder de goda bakterierna (probiotikan) i magen. Nam-nam säger tarmarna 😋

Buljong:
Ben som blir över från kyckling och vilt sparar jag och gör hälsosam benbuljong på. Kollagen och gelatin är bra för tarmar, leder, brosk, hud m.m. Ju mer gelatin som bildas, desto nyttigare. Mycket bra för mig som nu fått osteoperos pga min hyperparasjukdom. Kycklingbenen med knotor och brosk, kokas tillsammans med härliga kryddor, oraffinerat salt, lagerblad och grönsaker i minst 10 timmar. (köttben från nöt med knotor, märg, brosk etc. bör koka upp till 48 h). Det får inte stormkoka, utan bara småputtra. Tillsätt även ngn matsked äppelcidervinäger som hjälper till att dra dra ut nyttigheterna ur benen. När buljongen är kylskåpskall ska den vara riktigt dallrig. Du kan då avlägsna fettet som bildats på ytan om du vill. Fettet kan annars smaka lite härsket eftersom det kokat så länge.
Drick en kopp varje dag av denna goda hälsobringande buljong.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …