Fortsätt till huvudinnehåll

Primär hyperparatyreos


Inlägget kan innehålla affilatelänkar. Det innebär dock ingen kostnad för dig.
Hej finingar!
Jag har ju äntligen fått göra min operation på bisköldkörtlarna. Innan operationen så har man både tagit ultraljud och screenat för att se var och vilken/vilka av de fyra körtlarna som är förstorade.
Det jag nu lärt mig är att det inte är säkert att alla kontroller ger resultat i att man ser exakt vilken eller vilka som är drabbade. Detta hände mig....

Jag tror aldrig att jag har varit så nervös inför en operation någon gång förut och jag har opererat ben, fötter och annat. Men halsen!!!! Huuuga!! Men jag kan lugna dig som ska göra operationen att de som gör den har gjort den så många gånger och det finns absolut ingenting att vara orolig för.

Nåväl den där screeningen innebär att man får dricka kontrastvätska och sedan ligga på en bänk medan man tar foton via en apparat. Det tar hela dagen och jag somnade flera gånger om.

Dagen före operationen fick jag träffa sköterskor, kirurgen och narkosläkare. Det tog även det hela dagen och jag blev bjuden på lunch och så omhändertagen.

Operationsdagen så rullades jag in till salen där värsta gänget på 8 personer skulle ta hand om lilla mig. Snacka om att de har full koll och att man är under säkra förhållanden. Det kändes så tryggt.
Jag tål inte morfin, så de fixade något annat åt mig under och efter operationen.

När jag vaknade så var jag så lycklig över att det äntligen var gjort. Jag fick åka upp på salen. Fick alvedon mot smärtan, som faktiskt inte var så farlig alls. Ondast hade jag i nacken då man troligtvis legat som en böjd ostkrok. Det höll i sig drygt en vecka.

Dagen efter kom ronden och jag fick veta att man tagit bort den körtel som visat sig på både ultraljudet och screeningen. Man sydde sedan ihop mig och väntade 15 min. Under den tiden skall nämligen värdena hinna sjunka. Mina sjönk inte tillräckligt så man beslutade sig för att öppna mig igen. På andra sidan hittade kirurgen en rejält stor ful körtel. Jag kan tillägga att det bildas tumörer på de sjuka bisköldkörtlarna, men att de i stort sett alltid är godartade. Kirurgen började leta efter den fjärde körteln, men kunde inte hitta den. Efter fyra timmars operation, som vanligtvis brukar ta 20 minuter, så var man tvungen att avsluta. Operationen tog annars för lång tid. Nu är det bara att hoppas att den fjärde körteln är frisk.

Man föds med dessa fyra bisköldkörtlar bakom öronen, två på var sida. De vandrar sedan ner till att lägga sig bakom sköldkörteln. Vissa fortsätter dock sin vandring och det kan vara det som hänt mig.

Jag har fått tillbaka lite av min energi. Förut var det ett helt företag att ens byta en toalettrulle. Nu kan jag faktiskt orka att dammsuga och torka golven. Däremot är jag fortfarande ofantligt trött och jag har ännu kvar den hemska hjärndimman.
Jag har dock fått en annan sorts värk i skelettet. Läste att det kallas för "hungry bones". Det händer när kalciumet börjar leta sig tillbaka till skelettet. Innan operationen hade jag också skelettvärk. Det beror på att kalciumet tas från benstommen ut till blodet. Det kändes som att någon skrapade på skelettet. Mycket obehagligt och jag kunde vakna på natten av värken.

Jag får även mycket muskelsammandragningar i fötterna och måste äta mer än dubbel dos av magnesium för att reglera detta. Jag har fått som en påse ovanför snittet på halsen så jag ser ut som en kängurumamma, men det är tydligen vanligt att man får. Det kan hålla i sig ända upp till 3 månader. Är lite svullen under också och där har jag lite småont. Men jag vet ju att det är övergående.
Det har endast gått 1 månad sedan operationen så jag måste nog se tiden an lite. Det är väldigt lätt att vilja ha för bråttom.

Risken med den här sjukdomen är ju att man kan få hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem, samt diabetes. Därför är det jätteviktigt att hålla sig borta från socker, äta mycket grönt för näring samt att se till att kalciumvärdet hålls i schack allt vad som går. Att ha en massa kalcium flytande i blodet gör att kärlen blir åderförkalkade. Jag har haft mina egna trick för detta:

Magnesium (är som vågskålen mot kalciumet)
K2 (för kalciumet dit det hör hemma - till skelettet)
Bor (hjälper magnesiumet och är bra vid benskörhet)
C-vitamin (hjälper magnesiumet)
B-komplex (hjälper magnesiumet)
Probiotika (hjälper magen så att det finns goda bakterier att ta hand om tillskotten)
Samt ½ dl osötad granatäppeljuice varje dag vilket hjälper blodkärlen att renas från kalcium. Det ska vara hela frukten som pressas. Att äta enbart kärnorna har ingen som helst effekt. Jag dricker Kung Markattas.

Du hittar en massa fina tillskott under fliken "Greatelife" här vid sidan om, eller om du klickar på de streckade linjerna uppe till höger. De har tillskott från innate. De gör sina tillskott baserade på raw-food som kroppen känner igen och tas då lätt upp av kroppen. Ekologiska är dom också.

D-vitamin tar jag nu efter operationen tillsammans med magnesium.
Jag vill även varna för att äta kalciumkarbonat. De som har för liten mängd magsyra har svårt att tillgodogöra sig karbonat och vem vill förresten tugga på sten och berg? Det är ju inget som vår kropp känner igen. När inte tarmarna tar upp kalciumet så hamnar det i blodomloppet och överskottet i dina kärl. Välj därför en annan sorts kalcium om du behöver äta det ett tag efter operationen. Du behöver det om du börjar känna pirr i kroppen och runt munnen.

Jag kommer sedan förmodligen att äta något som heter benstark. Det gör jag om jag ser att värdena är bra och jag vill stötta skelettet lite extra.

Jag hoppas att inlägget varit informativt för dig som eventuellt står inför en operation, eller har fått diagnosen. Fråga gärna om ni undrar över något och kommentera mer än gärna, då blir jag så glader 😆

P.S Du hittar fler inlägg om detta ämne under fliken Diagnos eller hyperarathyroidism. D.S

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…