Fortsätt till huvudinnehåll

Kryddig butternutpumpa - supergott tillbehör



Butternutpumpan, den lilla godingen är en sån bra bas-råvara att ha i kylen. Den är mild och är en aning söt i smaken och med de rätta kryddorna så blir den en fullträff som tillbehör till en god köttbit eller kyckling. Den har jättelång hållbarhet och går att använda till mängder av gott. Prova t.ex att grovriva ner i en sallad. Det gör den saftig och god. Använd i pytt i panna istället för potatis, i köttgrytor och som här - som tillbehör. Jag bara älskar när den är fullsmockad med goda kryddor.

  • Dela på pumpan och ta bort kärnhuset. Vill du spara på pumpakärnorna så skölj noga och torka/rosta dem i ugnen med lite olja och salt ca 20 min. Gott som snacks.
  • Skala pumpan och skär i mindre kuber. 
  • Krydda med förslagsvis örtsalt, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver (finns Knorr ekologisk i glasburk som är lite mer grovmalen och supergott. Annars fungerar även vanligt ekologiskt vitlökspulver), chili, spiskummin, gurkmeja. 
  • Stek på medelvärme i kokosolja tills de fått fin stekyta och blivit mjuk men fortfarande har en mjuk kärna kvar i mitten (al dente). 
  • Strö över färska örter såsom ex lökgroddar, gräslök, koriander, timjan och oregano. 
  • Ringla över olivolja eller avokadoolja. 
Jättegott till: 
Kycklinginnerfiléer:
Krydda med örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Stek i kokosolja.  
MUMS!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och