Fortsätt till huvudinnehåll

Kryddig butternutpumpa - supergott tillbehör



Butternutpumpan, den lilla godingen är en sån bra bas-råvara att ha i kylen. Den är mild och är en aning söt i smaken och med de rätta kryddorna så blir den en fullträff som tillbehör till en god köttbit eller kyckling. Den har jättelång hållbarhet och går att använda till mängder av gott. Prova t.ex att grovriva ner i en sallad. Det gör den saftig och god. Använd i pytt i panna istället för potatis, i köttgrytor och som här - som tillbehör. Jag bara älskar när den är fullsmockad med goda kryddor.

  • Dela på pumpan och ta bort kärnhuset. Vill du spara på pumpakärnorna så skölj noga och torka/rosta dem i ugnen med lite olja och salt ca 20 min. Gott som snacks.
  • Skala pumpan och skär i mindre kuber. 
  • Krydda med förslagsvis örtsalt, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver (finns Knorr ekologisk i glasburk som är lite mer grovmalen och supergott. Annars fungerar även vanligt ekologiskt vitlökspulver), chili, spiskummin, gurkmeja. 
  • Stek på medelvärme i kokosolja tills de fått fin stekyta och blivit mjuk men fortfarande har en mjuk kärna kvar i mitten (al dente). 
  • Strö över färska örter såsom ex lökgroddar, gräslök, koriander, timjan och oregano. 
  • Ringla över olivolja eller avokadoolja. 
Jättegott till: 
Kycklinginnerfiléer:
Krydda med örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Stek i kokosolja.  
MUMS!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...