Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore
Det här är en god söt-salt wok och med härligt nötig smak av sesam. Jag har valt att göra den lite nyttigare med chilisås som innehåller mindre socker, samt använt björksocker/xylitol som inte höjer blodsockret. På så sätt fick jag till den karamelliserade smaken och såsen blir sådär fyllig och simmig. Vill du inte använda dig av köpt hoisinsås så har jag receptet på en supergod hemlagad och nyttigare variant HÄR. Jag tycker t.o.m att den är godare än den köpta. Den köpta innehåller modifierad majsstärkelse, vete och färgämnen.
Jag har länkat till varor som finns på nätet att köpa. Ofta billigare än i affären. Du har varorna inom ett par dagar. Länkarna är färgade rosa.
Tål du lite extra kolhydrater så kan du tillsätta en burk wokgrönsaker till rätten. Jag brukar äta detta som det är, men bjuder jag någon som äter ris så får de det till. (Koka i så fall riset i mängder av vatten som du sedan silar från när riset är klart. Detta för att få bort så mycket arsenik som möjligt). I annat fall finns det ett jättebra alternativ till ris HÄR som den som väljer kolhydratsfattigt kan äta med gott samvete. Det är ett riktigt nyttigt alternativ också.
Furikake som jag föreslagit som topping är svarta och vita rostade sesamfrön med norialger. Helt underbart gott och som ger det där lilla extra.
Jag har valt att göra den här woken mild i smaken, men känn dig fri att tillsätta chili eller sambal oelek för att få lite mer hetta i den.
2 port
4 kycklinglårfiléer
1 dm skivad purjolök och/eller ½ gul lök i bitar
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
½ röd paprika i generösa bitar
2 tsk xylitol/björsocker
1 msk hoisinsås (hemlagad hoisinsås )
1 tsk tamarisoja
1 msk sweet chilisås med mindre socker (Kung Markattan)
1 msk oystersås (ostronsås)
3 krm sesamolja
1 tsk rårismiso
1 dl vatten
1 burk wokgrönsaker, valfritt
Kokosolja till stekning (Denna är utan skadlig citronsyra)
ev lite arrowrot
Furikake till topping
Extra tillbehör/ingredienser: Finhackad chili, finhackade jordnötter, Hackad färsk koriander, tamarisoja och sweet chilisås
- Strimla kycklingen och stek den i kokosolja. Krydda den eventuellt med lite salt. Lägg åt sidan.
- Hetta upp ytterligare en matsked kokosolja och lägg i vitlök, lök, purjolök och paprika. Se till att lökbitarna separeras genom att trycka på bitarna lite i pannan. Stek på hög värme i ca 2 minuter under ständig omrörning utan att bränna löken.
- Strö över björksockret och låt steka ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt hoisinsås, ostronsås, soja, sweet chilisås, och mosa ner rårismiso med en gaffel. Tillsätt vattnet och låt allt koka ihop i någon minut. Den ska bli som sirap i konsistensen. Blir såsen ändå för vattnig så kan du reda av med lite arrowrot. Ta då lite kallt vatten och lite arrowrot och vispa ihop. Häll i omgångar ner i woken under omrörning tills du får den konsistens du vill ha.
- Vänd ner kycklingen och ev 1 burk wokgrönsaker och låt allt bli riktigt hett. Tillsätt sesamolja och smaka av.
- Strö över furikake vid servering.
Vid servering: Servera de extra tillbehören i små skålar vid bordet så att alla kan smaksätta sin egen wok med "det lilla extra" efter eget tycke och smak.
Kommentarer
Skicka en kommentar