Fortsätt till huvudinnehåll

Kycklingwok, mild (går att göra het)



Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore
Det här är en god söt-salt wok och med härligt nötig smak av sesam. Jag har valt att göra den lite nyttigare med chilisås som innehåller mindre socker, samt använt björksocker/xylitol som inte höjer blodsockret. På så sätt fick jag till den karamelliserade smaken och såsen blir sådär fyllig och simmig. Vill du inte använda dig av köpt hoisinsås så har jag receptet på en supergod hemlagad och nyttigare variant HÄR. Jag tycker t.o.m att den är godare än den köpta. Den köpta innehåller modifierad majsstärkelse, vete och färgämnen.

Jag har länkat till varor som finns på nätet att köpa. Ofta billigare än i affären. Du har varorna inom ett par dagar. Länkarna är färgade rosa.

Tål du lite extra kolhydrater så kan du tillsätta en burk wokgrönsaker till rätten. Jag brukar äta detta som det är, men bjuder jag någon som äter ris så får de det till. (Koka i så fall riset i mängder av vatten som du sedan silar från när riset är klart. Detta för att få bort så mycket arsenik som möjligt). I annat fall finns det ett jättebra alternativ till ris HÄR som den som väljer kolhydratsfattigt kan äta med gott samvete. Det är ett riktigt nyttigt alternativ också.
Furikake som jag föreslagit som topping är svarta och vita rostade sesamfrön med norialger. Helt underbart gott och som ger det där lilla extra.

Jag har valt att göra den här woken mild i smaken, men känn dig fri att tillsätta chili eller sambal oelek för att få lite mer hetta i den. 

2 port

4 kycklinglårfiléer
1 dm skivad purjolök och/eller ½ gul lök i bitar
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
½ röd paprika i generösa bitar
2 tsk xylitol/björsocker
1 msk hoisinsås (hemlagad hoisinsås )
1 tsk tamarisoja
1 msk sweet chilisås med mindre socker (Kung Markattan)
1 msk oystersås (ostronsås)
3 krm sesamolja
1 tsk rårismiso
1 dl vatten
1 burk wokgrönsaker, valfritt
Kokosolja till stekning (Denna är utan skadlig citronsyra)
ev lite arrowrot
Furikake till topping

Extra tillbehör/ingredienser: Finhackad chili, finhackade jordnötter, Hackad färsk koriander, tamarisoja och sweet chilisås


  1. Strimla kycklingen och stek den i kokosolja. Krydda den eventuellt med lite salt. Lägg åt sidan.
  2. Hetta upp ytterligare en matsked kokosolja och lägg i vitlök, lök, purjolök och paprika. Se till att lökbitarna separeras genom att trycka på bitarna lite i pannan. Stek på hög värme i ca 2 minuter under ständig omrörning utan att bränna löken. 
  3. Strö över björksockret och låt steka ytterligare 2 minuter. 
  4. Tillsätt hoisinsås, ostronsås, soja, sweet chilisås, och mosa ner rårismiso med en gaffel. Tillsätt vattnet och låt allt koka ihop i någon minut. Den ska bli som sirap i konsistensen. Blir såsen ändå för vattnig så kan du reda av med lite arrowrot. Ta då lite kallt vatten och lite arrowrot och vispa ihop. Häll i omgångar ner i woken under omrörning tills du får den konsistens du vill ha.
  5. Vänd ner kycklingen och ev 1 burk wokgrönsaker och låt allt bli riktigt hett. Tillsätt sesamolja och smaka av. 
  6. Strö över furikake vid servering.
Vid servering: Servera de extra tillbehören i små skålar vid bordet så att alla kan smaksätta sin egen wok med "det lilla extra" efter eget tycke och smak.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...