Fortsätt till huvudinnehåll

Godaste, krämigaste pastasåsen med bacon och mört kött


Hej hej! Hur har ni det? Här i Östersund har vi full vinter och det mäter över 70 cm i snödjup nu. Det fortsätter bara att falla ner utan hejd, oftast på nätterna. Men barnen har en härlig tid och överallt leker de i snöhögar, pulkabackar och har det underbart. Förare med snöplogar och hjullastare jobbar dygnen runt och gör verkligen ett kanonjobb. Tur vi har en snötipp....

För någon helg sedan så hade vi lyxat till det med en planksteks-afton och fick lite bacon och mört gott färdigstekt kött över. Det fick ju inte gå till spillo. Till spisen Mademoiselle!! 

Det här blev absolut en av de godaste pastasåserna eeevvver!! Så krämig och full av smak. Jag är inte helt säker på mängden dijonsenap som jag använde, men smaka av och ta mer om du vill. 

Jag hade ryggbiff, men du kan ta vilket stekt kött du vill, bara det är mört och saftigt. Ta inte alltför tjocka bitar utan skär dem i lagom stora munsbitar eller skivor. Vill du skippa köttet så gör du det.

Är du bekymrad över mängden vitlök så blir hackad vitlök faktiskt inte alls starkt, därför tillkommer även en pressad vitlöksklyfta för att höja smaken en aning. Ökar du på receptet för fler personer så kan du ju försiktigt öka mängden vitlök, så det inte blir för mycket. 

*Är du intresserad av hälsa och giftfria produkter så läs det jag skriver längst ner i inlägget (efter receptet)

Men nu går vi till det härliga receptet. Den här såsen gör i alla fall mig lycklig ;)

😋😋😋😋

2 port

1 pkt bacon

3 vitlöksklyftor, finhackade

3 dl grädde

½ pkt färskost, ex Arla eko eller Änglamark

0,25 dl creme fraiche

½ kycklingbuljong

örtsalt, svartpeppar, lökpulver

ca 1 tsk dijonsenap (utan citronsyra E330)

2 st soltorkade tomater i olja, hackade

1 vitlöksklyfta, pressad

persilja, hackad

stekta och kryddade köttbitar av ex ryggbiff, fläskfilé, oxfilé eller dyligt.


  1. Skär bacon i bitar och stek dem tills de börjar bli klara. 
  2. Tillsätt hackad vitlök och stek tillsammans med baconet en stund. Vitlöken får inte ta färg för då smakar det beskt. Sila bort stekfettet.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och pressa även ner vitlöksklyftan. 
  4. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och ev mer dijonsenap. 
  5. Vänd ner köttbitarna och låt allt bli varmt. 
  6. Toppa med hackad persilja. 
  7. Servera tillsammans med valfri pasta.



*Jag använder ju och förespråkar (som de flesta som följer mig vet vid det här laget)  så mycket ekologiskt som möjligt i alla varor. Så giftfritt som möjligt är mitt motto. Men se ändå upp med citronsyra och mjölkpulver i produkterna. Jag har förespråkat Arlas ekologiska färskost och den är ok om man använder den sällan, just pga att den innehåller mjölkpulver. Jag har numera gått över till Änglamarks färskost som är fri från detta skadliga ämne. Mjölkpulver innehåller skadliga och cancerogena AGE-ämnen. Kan även ge inflammation i tarmarna. Så se upp om du ex dricker kaffe med mjölk ur kaffemaskin som har mjölkpulver istället för färsk mjölk, samt välling, glass etc. Att äta och dricka det ibland kanske inte hinner göra skada, men jag försöker undvika i största mån. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...