Fortsätt till huvudinnehåll

Godaste, krämigaste pastasåsen med bacon och mört kött


Hej hej! Hur har ni det? Här i Östersund har vi full vinter och det mäter över 70 cm i snödjup nu. Det fortsätter bara att falla ner utan hejd, oftast på nätterna. Men barnen har en härlig tid och överallt leker de i snöhögar, pulkabackar och har det underbart. Förare med snöplogar och hjullastare jobbar dygnen runt och gör verkligen ett kanonjobb. Tur vi har en snötipp....

För någon helg sedan så hade vi lyxat till det med en planksteks-afton och fick lite bacon och mört gott färdigstekt kött över. Det fick ju inte gå till spillo. Till spisen Mademoiselle!! 

Det här blev absolut en av de godaste pastasåserna eeevvver!! Så krämig och full av smak. Jag är inte helt säker på mängden dijonsenap som jag använde, men smaka av och ta mer om du vill. 

Jag hade ryggbiff, men du kan ta vilket stekt kött du vill, bara det är mört och saftigt. Ta inte alltför tjocka bitar utan skär dem i lagom stora munsbitar eller skivor. Vill du skippa köttet så gör du det.

Är du bekymrad över mängden vitlök så blir hackad vitlök faktiskt inte alls starkt, därför tillkommer även en pressad vitlöksklyfta för att höja smaken en aning. Ökar du på receptet för fler personer så kan du ju försiktigt öka mängden vitlök, så det inte blir för mycket. 

*Är du intresserad av hälsa och giftfria produkter så läs det jag skriver längst ner i inlägget (efter receptet)

Men nu går vi till det härliga receptet. Den här såsen gör i alla fall mig lycklig ;)

😋😋😋😋

2 port

1 pkt bacon

3 vitlöksklyftor, finhackade

3 dl grädde

½ pkt färskost, ex Arla eko eller Änglamark

0,25 dl creme fraiche

½ kycklingbuljong

örtsalt, svartpeppar, lökpulver

ca 1 tsk dijonsenap (utan citronsyra E330)

2 st soltorkade tomater i olja, hackade

1 vitlöksklyfta, pressad

persilja, hackad

stekta och kryddade köttbitar av ex ryggbiff, fläskfilé, oxfilé eller dyligt.


  1. Skär bacon i bitar och stek dem tills de börjar bli klara. 
  2. Tillsätt hackad vitlök och stek tillsammans med baconet en stund. Vitlöken får inte ta färg för då smakar det beskt. Sila bort stekfettet.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och pressa även ner vitlöksklyftan. 
  4. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och ev mer dijonsenap. 
  5. Vänd ner köttbitarna och låt allt bli varmt. 
  6. Toppa med hackad persilja. 
  7. Servera tillsammans med valfri pasta.



*Jag använder ju och förespråkar (som de flesta som följer mig vet vid det här laget)  så mycket ekologiskt som möjligt i alla varor. Så giftfritt som möjligt är mitt motto. Men se ändå upp med citronsyra och mjölkpulver i produkterna. Jag har förespråkat Arlas ekologiska färskost och den är ok om man använder den sällan, just pga att den innehåller mjölkpulver. Jag har numera gått över till Änglamarks färskost som är fri från detta skadliga ämne. Mjölkpulver innehåller skadliga och cancerogena AGE-ämnen. Kan även ge inflammation i tarmarna. Så se upp om du ex dricker kaffe med mjölk ur kaffemaskin som har mjölkpulver istället för färsk mjölk, samt välling, glass etc. Att äta och dricka det ibland kanske inte hinner göra skada, men jag försöker undvika i största mån. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och