Men....det här mina vänner är en tiopoängare som helgmiddag eller om du vill bjuda dina vänner på något riktigt gott. Du kan välja fläskfilé som blir klar snabbare, eller om man är många så kan fläskytterfilé vara ett bättre val då det blir mer kött. Hursom så blir båda helt fantastiskt saftigt och smakrikt. Valet av tillbehör kan vara ex klyftpotatis, smasched potatis eller rostad sötpotatis. Till mig själv dagen efter så valde jag att smörsteka mycket vitkål så den blev knäckigt brun i kanterna samt några friterade potatisklyftor. De gjorde jag i luftfritösen/airfryern. I receptet ser du hur du kan göra den friterade potatisen hälsosam och med mindre kolhydrater.
Jag tog en fläskytterfilé på ca 900 g och den räckte till 4 stora portioner. Gör mycket tillbehör och sallader till så går garanterat ingen från bordet med en halvfull mage.
MARINAD
2 msk olivolja Gentle
1 stor vitlöksklyfta eller två små, pressad
½ röd peppar (chili)
1 msk flytande honung
1 tsk torkad timjan
2 msk muchroom soja
½ tsk herbamare örtsalt
PEPPARSÅS
1½ msk smör
2 schalottenlök eller ½ röd lök, finhackad
1 tsk av vardera hela korn: svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar, mortla dessa i en mortel.
1 msk tomatpuré
1/4 dl rött vin
3 dl grädde
1 msk muschroom soy
1 msk kalvfond
½ msk oxfond
- Smält smöret i en kastrull
- Vänd ner lök och mortlad peppar och stek tills löken mjuknat utan att ta färg.
- Rör ner tomatpurén och rör i en halv minut.
- Tillsätt vinet
- Vispa ner grädden och övriga ingredienser och låt småkoka tills såsen tjocknat. Rör då och då.
Förberedelser: Börja med att tvätta och borsta potatisen. Lämna skalet på. Klyfta potatisen och lägg i en skål med vatten. Låt klyftorna ligga där i minst 30 min.
Under tiden gör du marinaden till filén. Putsa filén och lägg ner den i en plastpåse och häll över marinaden. Massera in marinaden överallt. Lägg in den i kylen.
Gör sallader och ställ in i kylen.
Gör såsen i förväg och ställ åt sidan.
Beroende på storleken på filén så beräknas tillagningstiden. En fläskfilé tar ca 25 minuter i ugnen, medan en ytterfilé på 900 g tar ca det dubbla i tid.
Tillagning:
Sätt ugnen på 150°C
Ta ur filén ur påsen och stek den i smör i en stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg den sedan i en ugnsfast form. Ställ in i mitten av ugnen med en stektermometer. Filén är klar när termometern visar 63°C.
Under tiden: Häll av vattnet från potatisen och torka av den. Massera in lite olja. Jag använder olivolja Gentle som klarar hög värme bättre utan att oxidera. Pudra över lite arrowrot eller lite potatismjöl samt krydda med örtsalt. Blanda om potatisen och fritera den i airfryern/vaarmluftsfritösen på en inte alltför het värme. 160° i ca 30 min brukar vara lagom. Bättre att ta svagare värme och längre tillagningstid. Rör om ett par gånger.
Väljer du ugnen så vänta tills filén stekt klart och öka värmen till 225°. Lägg över potatisen i en rejält oljesmord långpanna. Stek potatisklyftorna i ugnen i ca 30 min.
Låt filén vila i minst 10 minuter innan du skär upp den i tunna skivor.
Värm upp såsen och servera.
Jag har valt en airfyer/varmluftfritös om inte innehåller gifter. Inget teflon utan istället har den ett ytskikt av keramik. Jag har även köpt mig en korg av silikon som jag kan lägga det jag vill fritera i. Det gör att diskningen blir minimal. Jag ställer silikonkorgen i luftfritösens korg. Silikonkorgen tar dock inte stora portioner, så ska jag fritera mycket så skippar jag den.
Här finns giftfria airfryers/luftfritöser:
Stor varmluftsfritös: HÄR
En lite mindre: HÄR
Just nu REA. Jag har själv den större varianten och är supernöjd med den då jag ofta har middagsbesök. Det går även perfekt att att tillaga enportionsrätter i den, vilket jag också ofta gör.
Kommentarer
Skicka en kommentar