Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig fläskfilé/fläskytterfilè med gudomlig trepepparsås


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kökets favoriter och Kitchentime.





Ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av denna rätt. Vintern och ljuset gör att alla färger blir så tråkiga. 

Men....det här mina vänner är en tiopoängare som helgmiddag eller om du vill bjuda dina vänner på något riktigt gott. Du kan välja fläskfilé som blir klar snabbare, eller om man är många så kan fläskytterfilé vara ett bättre val då det blir mer kött. Hursom så blir båda helt fantastiskt saftigt och smakrikt. Valet av tillbehör kan vara ex klyftpotatis, smasched potatis eller rostad sötpotatis. Till mig själv dagen efter så valde jag att smörsteka mycket vitkål så den blev knäckigt brun i kanterna samt några friterade potatisklyftor. De gjorde jag i luftfritösen/airfryern. I receptet ser du hur du kan göra den friterade potatisen hälsosam och med mindre kolhydrater. 

Jag tog en fläskytterfilé på ca 900 g och den räckte till 4 stora portioner. Gör mycket tillbehör och sallader till så går garanterat ingen från bordet med en halvfull mage. 

MARINAD

2 msk olivolja Gentle

1 stor vitlöksklyfta eller två små, pressad

½ röd peppar (chili)

1 msk flytande honung

1 tsk torkad timjan

2 msk muchroom soja

½ tsk herbamare örtsalt


PEPPARSÅS

1½ msk smör

2 schalottenlök eller ½ röd lök, finhackad

1 tsk av vardera hela korn: svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar, mortla dessa i en mortel.

1 msk tomatpuré

1/4 dl rött vin

3 dl grädde

1 msk muschroom soy

1 msk kalvfond

½ msk oxfond


  • Smält smöret i en kastrull
  • Vänd ner lök och mortlad peppar och stek tills löken mjuknat utan att ta färg. 
  • Rör ner tomatpurén och rör i en halv minut.
  • Tillsätt vinet
  • Vispa ner grädden och övriga ingredienser och låt småkoka tills såsen tjocknat. Rör då och då.


Förberedelser: Börja med att tvätta och borsta potatisen. Lämna skalet på. Klyfta potatisen och lägg i en skål med vatten. Låt klyftorna ligga där i minst 30 min. 

Under tiden gör du marinaden till filén. Putsa filén och lägg ner den i en plastpåse och häll över marinaden. Massera in marinaden överallt. Lägg in den i kylen. 

Gör sallader och ställ in i kylen. 

Gör såsen i förväg och ställ åt sidan. 

Beroende på storleken på filén så beräknas tillagningstiden. En fläskfilé tar ca 25 minuter i ugnen, medan en ytterfilé på 900 g tar ca det dubbla i tid. 

Tillagning:

Sätt ugnen på 150°C

Ta ur filén ur påsen och stek den i smör i en stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg den sedan i en ugnsfast form. Ställ in i mitten av ugnen med en stektermometer. Filén är klar när termometern visar 63°C. 

Under tiden: Häll av vattnet från potatisen och torka av den. Massera in lite olja. Jag använder olivolja Gentle som klarar hög värme bättre utan att oxidera. Pudra över lite arrowrot eller lite potatismjöl samt krydda med örtsalt. Blanda om potatisen och fritera den i airfryern/vaarmluftsfritösen på en inte alltför het värme. 160° i ca 30 min brukar vara lagom. Bättre att ta svagare värme och längre tillagningstid. Rör om ett par gånger. 

Väljer du ugnen så vänta tills filén stekt klart och öka värmen till 225°. Lägg över potatisen i en rejält oljesmord långpanna. Stek potatisklyftorna i ugnen i ca 30 min.  

Låt filén vila i minst 10 minuter innan du skär upp den i tunna skivor.

Värm upp såsen och servera. 


Jag har valt en airfyer/varmluftfritös om inte innehåller gifter. Inget teflon utan istället har den ett ytskikt av keramik. Jag har även köpt mig en korg av silikon som jag kan lägga det jag vill fritera i. Det gör att diskningen blir minimal. Jag ställer silikonkorgen i luftfritösens korg. Silikonkorgen tar dock inte stora portioner, så ska jag fritera mycket så skippar jag den.

Här finns giftfria airfryers/luftfritöser: 

Stor varmluftsfritös: HÄR 

En lite mindre: HÄR 

Just nu REA. Jag har själv den större varianten och är supernöjd med den då jag ofta har middagsbesök. Det går även perfekt att att tillaga enportionsrätter i den, vilket jag också ofta gör.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...