Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiffsgryta

 





Vad har hänt på sistone? 

Jo det ska madam berätta. Hon har börjat måla. Tavlor alltså. Jag som så gärna ville gå på konstskola när jag var ung, men av olika anledningar så avbröts mina drömmar. Jag har alltså inte tagit i ett teckningsblock eller pensel sedan jag var 15 år. 

Längtan efter att få uttrycka mig via penseln började skapt pocka på och jag har gått kurs och inhandlat material. Alltså, det är så roligt så jag vet inte vad. Men oj - så nervöst det är många gånger. 

Jag har hunnit med några tavlor nu och visar er sedan. Nu håller jag på med en tavla till mitt barnbarn. 

Men vi ska väl prata mat också, eller hur? Det är ju ändå ett annat av mina stora intressen. 

Jag har tänkt att lägga upp det här receptet länge nu, men grejer kommer i vägen. Nu sist fick jag en blodpropp i ena ögat, vilket har gjort att jag inte ser klart och måste ta injektioner i ögat 1 gång i månaden för att jag inte ska riskera att bli blind. Ja tänk, man kan drabbas av det allt möjligt konstigt.

Lövbiffsgryta... I en god sås och mört kött. MUMS! Grytor är ju så tacksamma att göra. Sköter sig själv på spisen. Den här grytan räcker till ca 4 port, beroende på vad du serverar till. Jag hade blomkålsris. Lite salladsost/fetaost är gott tillbehör, samt en fräsch sallad. 

Åsså vet ni... ekologiska produkter ger mer näring och vem behöver gifterna från besprutningen i sig?


500 g lövbiff

1 röd paprika i bitar

1 gul lök hackad

1 msk tomatpuré

lövbiff i strimlor

örtsalt (Herbamare) och peppar

Smör och olja till stekning


5 dl grädde

½ dl creme fraiche

½ brk färskost

 2-3 tsk dijonsenap

2-3 msk chilisås (inte sweet chili)

2 msk oxfond 

1 tsk mushroom soja

½ kruka persilja

Gör såhär:

Fräs paprika och lök i smör och olja ex olivolja gentle eller kokosolja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i ca en minut. Lägg över i en gryta eller kastrull. 

Fräs lövbiffen i smör och olja lite i taget. Ha rumsvarmt kött och lägg inte för mycket kött i pannan, annars börjar köttet att koka istället för att steka. Krydda köttet. Lägg över till paprikafräset. 

Tillsätt grädde, creme fraiche, färskost, senap, chilisås, oxfond och soja. 

Smaka av med örtsalt och peppar. 


Låt koka ihop 5 min utan lock. Sänk sedan värmen till den lägsta och lägg på lock. Låt småputtra i 30 minuter. 

Hacka persilja och rör ner hälften . Strössla resten ovanpå som garnering.



 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...