Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiffsgryta

 





Vad har hänt på sistone? 

Jo det ska madam berätta. Hon har börjat måla. Tavlor alltså. Jag som så gärna ville gå på konstskola när jag var ung, men av olika anledningar så avbröts mina drömmar. Jag har alltså inte tagit i ett teckningsblock eller pensel sedan jag var 15 år. 

Längtan efter att få uttrycka mig via penseln började skapt pocka på och jag har gått kurs och inhandlat material. Alltså, det är så roligt så jag vet inte vad. Men oj - så nervöst det är många gånger. 

Jag har hunnit med några tavlor nu och visar er sedan. Nu håller jag på med en tavla till mitt barnbarn. 

Men vi ska väl prata mat också, eller hur? Det är ju ändå ett annat av mina stora intressen. 

Jag har tänkt att lägga upp det här receptet länge nu, men grejer kommer i vägen. Nu sist fick jag en blodpropp i ena ögat, vilket har gjort att jag inte ser klart och måste ta injektioner i ögat 1 gång i månaden för att jag inte ska riskera att bli blind. Ja tänk, man kan drabbas av det allt möjligt konstigt.

Lövbiffsgryta... I en god sås och mört kött. MUMS! Grytor är ju så tacksamma att göra. Sköter sig själv på spisen. Den här grytan räcker till ca 4 port, beroende på vad du serverar till. Jag hade blomkålsris. Lite salladsost/fetaost är gott tillbehör, samt en fräsch sallad. 

Åsså vet ni... ekologiska produkter ger mer näring och vem behöver gifterna från besprutningen i sig?


500 g lövbiff

1 röd paprika i bitar

1 gul lök hackad

1 msk tomatpuré

lövbiff i strimlor

örtsalt (Herbamare) och peppar

Smör och olja till stekning


5 dl grädde

½ dl creme fraiche

½ brk färskost

 2-3 tsk dijonsenap

2-3 msk chilisås (inte sweet chili)

2 msk oxfond 

1 tsk mushroom soja

½ kruka persilja

Gör såhär:

Fräs paprika och lök i smör och olja ex olivolja gentle eller kokosolja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i ca en minut. Lägg över i en gryta eller kastrull. 

Fräs lövbiffen i smör och olja lite i taget. Ha rumsvarmt kött och lägg inte för mycket kött i pannan, annars börjar köttet att koka istället för att steka. Krydda köttet. Lägg över till paprikafräset. 

Tillsätt grädde, creme fraiche, färskost, senap, chilisås, oxfond och soja. 

Smaka av med örtsalt och peppar. 


Låt koka ihop 5 min utan lock. Sänk sedan värmen till den lägsta och lägg på lock. Låt småputtra i 30 minuter. 

Hacka persilja och rör ner hälften . Strössla resten ovanpå som garnering.



 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...