Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiffsgryta

 





Vad har hänt på sistone? 

Jo det ska madam berätta. Hon har börjat måla. Tavlor alltså. Jag som så gärna ville gå på konstskola när jag var ung, men av olika anledningar så avbröts mina drömmar. Jag har alltså inte tagit i ett teckningsblock eller pensel sedan jag var 15 år. 

Längtan efter att få uttrycka mig via penseln började skapt pocka på och jag har gått kurs och inhandlat material. Alltså, det är så roligt så jag vet inte vad. Men oj - så nervöst det är många gånger. 

Jag har hunnit med några tavlor nu och visar er sedan. Nu håller jag på med en tavla till mitt barnbarn. 

Men vi ska väl prata mat också, eller hur? Det är ju ändå ett annat av mina stora intressen. 

Jag har tänkt att lägga upp det här receptet länge nu, men grejer kommer i vägen. Nu sist fick jag en blodpropp i ena ögat, vilket har gjort att jag inte ser klart och måste ta injektioner i ögat 1 gång i månaden för att jag inte ska riskera att bli blind. Ja tänk, man kan drabbas av det allt möjligt konstigt.

Lövbiffsgryta... I en god sås och mört kött. MUMS! Grytor är ju så tacksamma att göra. Sköter sig själv på spisen. Den här grytan räcker till ca 4 port, beroende på vad du serverar till. Jag hade blomkålsris. Lite salladsost/fetaost är gott tillbehör, samt en fräsch sallad. 

Åsså vet ni... ekologiska produkter ger mer näring och vem behöver gifterna från besprutningen i sig?


500 g lövbiff

1 röd paprika i bitar

1 gul lök hackad

1 msk tomatpuré

lövbiff i strimlor

örtsalt (Herbamare) och peppar

Smör och olja till stekning


5 dl grädde

½ dl creme fraiche

½ brk färskost

 2-3 tsk dijonsenap

2-3 msk chilisås (inte sweet chili)

2 msk oxfond 

1 tsk mushroom soja

½ kruka persilja

Gör såhär:

Fräs paprika och lök i smör och olja ex olivolja gentle eller kokosolja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i ca en minut. Lägg över i en gryta eller kastrull. 

Fräs lövbiffen i smör och olja lite i taget. Ha rumsvarmt kött och lägg inte för mycket kött i pannan, annars börjar köttet att koka istället för att steka. Krydda köttet. Lägg över till paprikafräset. 

Tillsätt grädde, creme fraiche, färskost, senap, chilisås, oxfond och soja. 

Smaka av med örtsalt och peppar. 


Låt koka ihop 5 min utan lock. Sänk sedan värmen till den lägsta och lägg på lock. Låt småputtra i 30 minuter. 

Hacka persilja och rör ner hälften . Strössla resten ovanpå som garnering.



 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...