Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost och middag i raketfart, enkelt och fräscht gott



Hej på er!

Nu hoppas jag att er midsommar har varit fin. Med ledighet och kanske till och med lite sol.
Det är bra viktigt att ta tillvara ledigheten med att rå om sig själv och prioritera sig själv lite. Hämta andan så att säga.

För min del så gör jag det gärna på bryggan vid vattnet. Eller i skogen vid en bäck.
Att göra som min kära sambo sa: Att sätta sig och "dra ur kontakten till hjärnan en stund". Att bara finnas här och nu. Det är inte ens nödvändigt att blunda om utsikten är vacker att se på. Fokusera på andningen, ljudet av vattnet som kluckar och fågelkvittret. Se änderna som simmar förbi, eller ekorren som hoppar i träden. Det är livskvalité för mig.

Nu är dagarna fulla med arbete och det är skönt med lättsam mat som inte tar tid att laga. Det är ju skönt att hinna ut till solen en stund efter middagen.

Morgonmålet för mig är det viktigaste. Kan du inte äta på morgonen, så vänta någon timme. Men se till att du åtminstone får i dig vätska fram till dess.

I morse gjorde jag min snabba tallrik med lite rester från midsommar






Frukost:

  • salladsmix, ekologisk
  • avokado med citronkrydda
  • en tårtbit av lättlagad frittata
  • några bitar chili- och limesill (som för övrigt går att göra på 10 min)

Droppade sedan över lite smält kokosolja






Middag:

  • grillad kyckling
  • quinoa, (svart eller röd) som jag kokat i vatten med massor av herbamare
  • smör. En liten klick som jag rörde ner i den färdigkokta quinoan
  • salladsmix
  • apelsinklyftor






Så enkelt, fräsch, gott och så nyttigt!

Ibland glömmer jag att lägga quinoan i vatten över natten. Då brukar jag först koka upp den i vatten och låta den koka någon minut så att de groddar sig lite, slå bort vatten, skölja av quinoan och skölja ur kastrullen och sedan tillsätta massor av nytt vatten med buljong eller herbamare som smaksättning. Jag kokar sedan tills allt groddat sig ordentligt (ca 15 min). Silar sedan bort överflödigt vatten.

Denna snabba procedur gör jag för att få bort saponinet som sitter i höljet på quinoan. Även om quinoan säljs förtvättad så är det en god idé att blötlägga eller skölja ordentligt i hett vatten. Barn under 2 år ska inte äta quinoa p.g.a eventuella saponinrester.

Quinoa innehåller massor av nyttigheter såsom; B-vitaminer, järn, kalcium, magnesium och zink. Dessa nyttigheter fälls lättare ut vid en blötläggning.


Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …