Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost och middag i raketfart, enkelt och fräscht gottHej på er!

Nu hoppas jag att er midsommar har varit fin. Med ledighet och kanske till och med lite sol.
Det är bra viktigt att ta tillvara ledigheten med att rå om sig själv och prioritera sig själv lite. Hämta andan så att säga.

För min del så gör jag det gärna på bryggan vid vattnet. Eller i skogen vid en bäck.
Att göra som min kära sambo sa: Att sätta sig och "dra ur kontakten till hjärnan en stund". Att bara finnas här och nu. Det är inte ens nödvändigt att blunda om utsikten är vacker att se på. Fokusera på andningen, ljudet av vattnet som kluckar och fågelkvittret. Se änderna som simmar förbi, eller ekorren som hoppar i träden. Det är livskvalité för mig.

Nu är dagarna fulla med arbete och det är skönt med lättsam mat som inte tar tid att laga. Det är ju skönt att hinna ut till solen en stund efter middagen.

Morgonmålet för mig är det viktigaste. Kan du inte äta på morgonen, så vänta någon timme. Men se till att du åtminstone får i dig vätska fram till dess.

I morse gjorde jag min snabba tallrik med lite rester från midsommar


Frukost:

  • salladsmix, ekologisk
  • avokado med citronkrydda
  • en tårtbit av lättlagad frittata
  • några bitar chili- och limesill (som för övrigt går att göra på 10 min)

Droppade sedan över lite smält kokosolja


Middag:

  • grillad kyckling
  • quinoa, (svart eller röd) som jag kokat i vatten med massor av herbamare
  • smör. En liten klick som jag rörde ner i den färdigkokta quinoan
  • salladsmix
  • apelsinklyftor


Så enkelt, fräsch, gott och så nyttigt!

Ibland glömmer jag att lägga quinoan i vatten över natten. Då brukar jag först koka upp den i vatten och låta den koka någon minut så att de groddar sig lite, slå bort vatten, skölja av quinoan och skölja ur kastrullen och sedan tillsätta massor av nytt vatten med buljong eller herbamare som smaksättning. Jag kokar sedan tills allt groddat sig ordentligt (ca 15 min). Silar sedan bort överflödigt vatten.

Denna snabba procedur gör jag för att få bort saponinet som sitter i höljet på quinoan. Även om quinoan säljs förtvättad så är det en god idé att blötlägga eller skölja ordentligt i hett vatten. Barn under 2 år ska inte äta quinoa p.g.a eventuella saponinrester.

Quinoa innehåller massor av nyttigheter såsom; B-vitaminer, järn, kalcium, magnesium och zink. Dessa nyttigheter fälls lättare ut vid en blötläggning.


Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…