Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig citronkyckling & benbuljong
Nu börjar värmen äntligen komma tillbaka. Det har varit kallt och stormigt.
Vitvågor på sjön. Det blåser fortfarande, men nu skiner solen och det är 15 grader i skugga. Så nu ska jag ut och lapa lite sol.

Tänkte ger er ett gott helgrecept på kyckling som jag gjorde häromdagen.
Inte ofta man får tag på hel ekologisk kyckling. Den är ju förståeligt dyrare, men man får en JÄTTESTOR kyckling, som blir så saftig och fantastiskt god.

Benen som blir över sparar jag och gör hälsosam benbuljong på. Kollagen och gelatin är bra för tarmar, leder, brosk, hud m.m. Ju mer gelatin som bildas, desto nyttigare. Mycket bra för mig som nu fått osteoperos pga min hyperparasjukdom. Kycklingbenen med knotor och brosk, kokas tillsammans med härliga kryddor, oraffinerat salt, lagerblad och grönsaker i minst 10 timmar. (köttben med knotor, märg, brosk etc. kan koka upp till 48 h). Det ska inte stormkoka, utan bara småputtra. Tillsätt även äppelcidervinäger som hjälper till att dra dra ut nyttigheterna ur benen. När buljongen kallnat ska den vara riktigt dallrig. Du kan då avlägsna fettet som bildats på ytan om du vill.
Drick en kopp varje dag.


Fick ett brev hem nu att det är i rullning med undersökningar och ev operation. Men dom skrev även att jag kommer att vara med i en studie om jag vill. Hmmm, studie... har dom lite erfarenheter??

Nu till receptet. Uppdaterat recept

Citronkyckling:

2 kg kyckling 175 C. Stektid ca 1½ timmar
 • Skölj och torka av kycklingen ordentligt
 • Blanda olika kryddor såsom paprikapulver, vitlökspulver, svartpeppar, hackat färskt kryddgrönt såsom persilja och timjan samt rejält med örtsalt. Saltet ska vara oraffinerat och kryddorna ekologiska. Riv skalet av en citron. Se till att inte få med det beska vita. Blanda ihop allt.
 • Gnid in kycklingen med lite kokosolja eller häll över lite ghee. 
 • Massera in kryddorna runt om kycklingen och krydda även inuti den. Lyft på skinnet på bröstet och låren så att du kan stoppa in kryddor under skinnet. Lägg även kryddgrönt runt omkring kycklingen. 
 • Stoppa in 3 krossade vitlöksklyftor inuti kycklingen.
 • Halvera citronen och stoppa in halvorna i kycklingen. Viktigt att citronen är ekologisk. Citron är annars mycket giftbesprutad
 • Häll 1½ dl kycklingbuljong eller benbuljong av kyckling  i botten av en ugnsfast form 
 • Krossa ytterligare 2 vitlöksklyftor som du lägger i formen. Lägg kycklingen ovanpå vitlöksklyftorna så att kycklingen vilar på dem. 
 • Tillaga i ugnen
 • Fortsätt tillagningen
 • Ös kycklingen flera gånger under tillagningen. 
 • Kontrollera om kycklingen är färdig genom att sticka in udden på en kniv i kycklinglåret. Tryck lite med på låret tills att det sipprar ut lite saft. Är köttsaften genomskinlig så är kycklingen klar. Är det det minsta rosafärgat så fortsätter du tillagningen.
 • Ta upp kycklingen och ta ur citronhalvorna
 • Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel i skyn som bildats och pressa lite juice ur en av citronhalvorna i skyn. Akta så det inte blir för syrligt. Krydda upp med herbamare örtsalt om så behövs
 • Borsta bort ev brända kryddor på kycklingskinnet med hjälp av hushållspapper. Bränt är skadligt för hälsan.  
Ät kycklingen med valfri sallad och/eller ångkokta grönsaker
Hälls lite sky över grönsakerna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…