Nu börjar värmen äntligen komma tillbaka. Det har varit kallt och stormigt.
Vitvågor på sjön. Det blåser fortfarande, men nu skiner solen och det är 15 grader i skugga. Så nu ska jag ut och lapa lite sol.
Tänkte ger er ett gott helgrecept på kyckling som jag gjorde häromdagen.
Inte ofta man får tag på hel ekologisk kyckling. Den är ju förståeligt dyrare, men man får en JÄTTESTOR kyckling, som blir så saftig och fantastiskt god.
Benen som blir över sparar jag och gör hälsosam benbuljong på. Kollagen och gelatin är bra för tarmar, leder, brosk, hud m.m. Ju mer gelatin som bildas, desto nyttigare. Mycket bra för mig som nu fått osteoperos pga min hyperparasjukdom. Kycklingbenen med knotor och brosk, kokas tillsammans med härliga kryddor, oraffinerat salt, lagerblad och grönsaker i minst 10 timmar. (köttben med knotor, märg, brosk etc. kan koka upp till 48 h). Det ska inte stormkoka, utan bara småputtra. Tillsätt även äppelcidervinäger som hjälper till att dra dra ut nyttigheterna ur benen. När buljongen kallnat ska den vara riktigt dallrig. Du kan då avlägsna fettet som bildats på ytan om du vill.
Drick en kopp varje dag.
Fick ett brev hem nu att det är i rullning med undersökningar och ev operation. Men dom skrev även att jag kommer att vara med i en studie om jag vill. Hmmm, studie... har dom lite erfarenheter??
Nu till receptet. Uppdaterat recept
Citronkyckling:
2 kg kyckling 175 C. Stektid ca 1½ timmar
- Skölj och torka av kycklingen ordentligt
- Blanda olika kryddor såsom paprikapulver, vitlökspulver, svartpeppar, hackat färskt kryddgrönt såsom persilja och timjan samt rejält med örtsalt. Saltet ska vara oraffinerat och kryddorna ekologiska. Riv skalet av en citron. Se till att inte få med det beska vita. Blanda ihop allt.
- Gnid in kycklingen med lite kokosolja eller häll över lite ghee.
- Massera in kryddorna runt om kycklingen och krydda även inuti den. Lyft på skinnet på bröstet och låren så att du kan stoppa in kryddor under skinnet. Lägg även kryddgrönt runt omkring kycklingen.
- Stoppa in 3 krossade vitlöksklyftor inuti kycklingen.
- Halvera citronen och stoppa in halvorna i kycklingen. Viktigt att citronen är ekologisk. Citron är annars mycket giftbesprutad
- Häll 1½ dl kycklingbuljong eller benbuljong av kyckling i botten av en ugnsfast form
- Krossa ytterligare 2 vitlöksklyftor som du lägger i formen. Lägg kycklingen ovanpå vitlöksklyftorna så att kycklingen vilar på dem.
- Tillaga i ugnen
- Fortsätt tillagningen
- Ös kycklingen flera gånger under tillagningen.
- Kontrollera om kycklingen är färdig genom att sticka in udden på en kniv i kycklinglåret. Tryck lite med på låret tills att det sipprar ut lite saft. Är köttsaften genomskinlig så är kycklingen klar. Är det det minsta rosafärgat så fortsätter du tillagningen.
- Ta upp kycklingen och ta ur citronhalvorna
- Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel i skyn som bildats och pressa lite juice ur en av citronhalvorna i skyn. Akta så det inte blir för syrligt. Krydda upp med herbamare örtsalt om så behövs
- Borsta bort ev brända kryddor på kycklingskinnet med hjälp av hushållspapper. Bränt är skadligt för hälsan.
Ät kycklingen med valfri sallad och/eller ångkokta grönsaker
Hälls lite sky över grönsakerna
Kommentarer
Skicka en kommentar