Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig citronkyckling & benbuljong
Nu börjar värmen äntligen komma tillbaka. Det har varit kallt och stormigt.
Vitvågor på sjön. Det blåser fortfarande, men nu skiner solen och det är 15 grader i skugga. Så nu ska jag ut och lapa lite sol.

Tänkte ger er ett gott helgrecept på kyckling som jag gjorde häromdagen.
Inte ofta man får tag på hel ekologisk kyckling. Den är ju förståeligt dyrare, men man får en JÄTTESTOR kyckling, som blir så saftig och fantastiskt god.

Benen som blir över sparar jag och gör hälsosam benbuljong på. Kollagen och gelatin är bra för tarmar, leder, brosk, hud m.m. Ju mer gelatin som bildas, desto nyttigare. Mycket bra för mig som nu fått osteoperos pga min hyperparasjukdom. Kycklingbenen med knotor och brosk, kokas tillsammans med härliga kryddor, oraffinerat salt, lagerblad och grönsaker i minst 10 timmar. (köttben med knotor, märg, brosk etc. kan koka upp till 48 h). Det ska inte stormkoka, utan bara småputtra. Tillsätt även äppelcidervinäger som hjälper till att dra dra ut nyttigheterna ur benen. När buljongen kallnat ska den vara riktigt dallrig. Du kan då avlägsna fettet som bildats på ytan om du vill.
Drick en kopp varje dag.


Fick ett brev hem nu att det är i rullning med undersökningar och ev operation. Men dom skrev även att jag kommer att vara med i en studie om jag vill. Hmmm, studie... har dom lite erfarenheter??

Nu till receptet. Uppdaterat recept

Citronkyckling:

2 kg kyckling 175 C. Stektid ca 1½ timmar
 • Skölj och torka av kycklingen ordentligt
 • Blanda olika kryddor såsom paprikapulver, vitlökspulver, svartpeppar, hackat färskt kryddgrönt såsom persilja och timjan samt rejält med örtsalt. Saltet ska vara oraffinerat och kryddorna ekologiska. Riv skalet av en citron. Se till att inte få med det beska vita. Blanda ihop allt.
 • Gnid in kycklingen med lite kokosolja eller häll över lite ghee. 
 • Massera in kryddorna runt om kycklingen och krydda även inuti den. Lyft på skinnet på bröstet och låren så att du kan stoppa in kryddor under skinnet. Lägg även kryddgrönt runt omkring kycklingen. 
 • Stoppa in 3 krossade vitlöksklyftor inuti kycklingen.
 • Halvera citronen och stoppa in halvorna i kycklingen. Viktigt att citronen är ekologisk. Citron är annars mycket giftbesprutad
 • Häll 1½ dl kycklingbuljong eller benbuljong av kyckling  i botten av en ugnsfast form 
 • Krossa ytterligare 2 vitlöksklyftor som du lägger i formen. Lägg kycklingen ovanpå vitlöksklyftorna så att kycklingen vilar på dem. 
 • Tillaga i ugnen
 • Fortsätt tillagningen
 • Ös kycklingen flera gånger under tillagningen. 
 • Kontrollera om kycklingen är färdig genom att sticka in udden på en kniv i kycklinglåret. Tryck lite med på låret tills att det sipprar ut lite saft. Är köttsaften genomskinlig så är kycklingen klar. Är det det minsta rosafärgat så fortsätter du tillagningen.
 • Ta upp kycklingen och ta ur citronhalvorna
 • Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel i skyn som bildats och pressa lite juice ur en av citronhalvorna i skyn. Akta så det inte blir för syrligt. Krydda upp med herbamare örtsalt om så behövs
 • Borsta bort ev brända kryddor på kycklingskinnet med hjälp av hushållspapper. Bränt är skadligt för hälsan.  
Ät kycklingen med valfri sallad och/eller ångkokta grönsaker
Hälls lite sky över grönsakerna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…