Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig citronkyckling & benbuljong




Nu börjar värmen äntligen komma tillbaka. Det har varit kallt och stormigt.
Vitvågor på sjön. Det blåser fortfarande, men nu skiner solen och det är 15 grader i skugga. Så nu ska jag ut och lapa lite sol.

Tänkte ger er ett gott helgrecept på kyckling som jag gjorde häromdagen.
Inte ofta man får tag på hel ekologisk kyckling. Den är ju förståeligt dyrare, men man får en JÄTTESTOR kyckling, som blir så saftig och fantastiskt god.

Benen som blir över sparar jag och gör hälsosam benbuljong på. Kollagen och gelatin är bra för tarmar, leder, brosk, hud m.m. Ju mer gelatin som bildas, desto nyttigare. Mycket bra för mig som nu fått osteoperos pga min hyperparasjukdom. Kycklingbenen med knotor och brosk, kokas tillsammans med härliga kryddor, oraffinerat salt, lagerblad och grönsaker i minst 10 timmar. (köttben med knotor, märg, brosk etc. kan koka upp till 48 h). Det ska inte stormkoka, utan bara småputtra. Tillsätt även äppelcidervinäger som hjälper till att dra dra ut nyttigheterna ur benen. När buljongen kallnat ska den vara riktigt dallrig. Du kan då avlägsna fettet som bildats på ytan om du vill.
Drick en kopp varje dag.


Fick ett brev hem nu att det är i rullning med undersökningar och ev operation. Men dom skrev även att jag kommer att vara med i en studie om jag vill. Hmmm, studie... har dom lite erfarenheter??

Nu till receptet. Uppdaterat recept

Citronkyckling:

2 kg kyckling 175 C. Stektid ca 1½ timmar
  • Skölj och torka av kycklingen ordentligt
  • Blanda olika kryddor såsom paprikapulver, vitlökspulver, svartpeppar, hackat färskt kryddgrönt såsom persilja och timjan samt rejält med örtsalt. Saltet ska vara oraffinerat och kryddorna ekologiska. Riv skalet av en citron. Se till att inte få med det beska vita. Blanda ihop allt.
  • Gnid in kycklingen med lite kokosolja eller häll över lite ghee. 
  • Massera in kryddorna runt om kycklingen och krydda även inuti den. Lyft på skinnet på bröstet och låren så att du kan stoppa in kryddor under skinnet. Lägg även kryddgrönt runt omkring kycklingen. 
  • Stoppa in 3 krossade vitlöksklyftor inuti kycklingen.
  • Halvera citronen och stoppa in halvorna i kycklingen. Viktigt att citronen är ekologisk. Citron är annars mycket giftbesprutad
  • Häll 1½ dl kycklingbuljong eller benbuljong av kyckling  i botten av en ugnsfast form 
  • Krossa ytterligare 2 vitlöksklyftor som du lägger i formen. Lägg kycklingen ovanpå vitlöksklyftorna så att kycklingen vilar på dem. 
  • Tillaga i ugnen
  • Fortsätt tillagningen
  • Ös kycklingen flera gånger under tillagningen. 
  • Kontrollera om kycklingen är färdig genom att sticka in udden på en kniv i kycklinglåret. Tryck lite med på låret tills att det sipprar ut lite saft. Är köttsaften genomskinlig så är kycklingen klar. Är det det minsta rosafärgat så fortsätter du tillagningen.
  • Ta upp kycklingen och ta ur citronhalvorna
  • Mosa vitlöksklyftorna med en gaffel i skyn som bildats och pressa lite juice ur en av citronhalvorna i skyn. Akta så det inte blir för syrligt. Krydda upp med herbamare örtsalt om så behövs
  • Borsta bort ev brända kryddor på kycklingskinnet med hjälp av hushållspapper. Bränt är skadligt för hälsan.  
Ät kycklingen med valfri sallad och/eller ångkokta grönsaker
Hälls lite sky över grönsakerna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...