Fortsätt till huvudinnehåll

Sweet chili-lax med ingefära & ljummen sesamsallad

Hej hej!

Lovade ju att skriva receptet på sweet chili-laxen vi hade igår. Middagen fick högsta beröm. Först verkade det vara för lite grönsaker. Men det visade sig räcka mer än väl.
Har du färdiggjord sweet chili (hemlagad, utan tillsatser), så går den här middagen på 15 minuter att göra.

Ska du göra sweet chili, så går även det jättesnabbt. Det som tar lite uns av tid är att hacka vitlök och chili. Sedan tar det kanske 7 min innan du har den färdig.

Välj ekologiska varor. Bojkotta giftet.

Ugn 175 C

2 port.

4 chumlaxfiléer
sweet chili
1½ msk finriven ingefära

½ liten salladskål, delad på längden (eller mer om du vill)
1½ dm skivad purjolök, även det gröna – där sitter det mesta av nyttigheterna
1 påse färsk babyspenat
2 msk sesamfrön
1 msk smör, osaltat eller ekologiskt
herbamare örtsalt
Till servering: ½ gurka


  • Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form
  • Bred på rejält med sweet chili
  • Toppa med riven ingefära
  • Stek i ugn i 15 min


Under tiden:
  • Skiva salladskålen
  • Skiva purjolöken
  • Fräs salladskålen och purjon i smör. Kålen ska bli blank, men ska ha kvar sin krispighet.
  • Krydda med örtsalt
  • Tillsätt spenaten och låt den mjukna under omrörning
  • Strö över sesamfrön och rör om. och låt fräsa ytterligare 1 minut. Tillsätt mer smör om det behövs. Det ska inte vara torrt i pannan. 


Lägg över grönsaksröran på ett fat. Lägg laxen ovanpå och servera med grova gurkstavar



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...