Fortsätt till huvudinnehåll

Auberginepizza laktovegetariskt/flexitariskt

Hejsan hejsan!

Jag befinner mig fortfarande i Stockholm och har en fantastisk tid med vänner, bekanta och min dotter. Livskvalitet de luxe! 3:e veckan nu 🌄Våren har anlänt här och krokusen blommar.
Till påsk drar jag, min dotter och hennes kille mot Östersund och den lilla byn Fanbyn till min särbos stuga. Denna underbara plats. Ni som följt mig ett tag har säkert sett foton på hur ljuvligt det är där.
Fisketävlingar, bad i tunna, vedeldning, god mat och mys står på schemat.

I onsdags på lillördagen gjorde jag auberginepizza. Så gott som en förrätt eller lunch, eller varför inte som lite extra kvällsgott.
De som eventuellt blir över är perfekta att senare steka på lite i en torr stekpanna och äta till frukost tillsammans med sallad och böngroddar.

Jag valde att göra dem laktovegetariska och använda mig av portobellosvamp istället för köttprotein. Den blir inte "svampig", utan behåller sin fasthet och är lite "köttig" i konsistensen. Supergod! Så fint att vara lite flexitarian ibland
Beräkna ca 1 st stor aubergine per pers.




Aubergine-pizza 

Auberginer
Portobellosvamp
Riven ost, ekologisk
Tomatsås, ekologisk
Paprika, ekologisk
Oregano, torkad
Timjan, färsk
Mozzarella, ekologisk och/eller buffelmozzarella
Basilika, färsk 
Färsk vitlök
Oraffinerat havssalt till urvattning

Detta var det jag använde, men naturligtvis kan du använda dig av andra ingredienser

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 200°C
  • Skiva auberginen i 1,5 cm tjocka skivor och skär även bort de yttersta så att det inte blir "båtar". Lägg dem på en tallrik eller plåt med hushållspapper. Salta skivorna på båda sidorna. Lägg även hushållspapper ovanpå skivorna som ska suga upp vattnet. Låt de bli urvattnade i ca 15 min. Torka av dem. 
  • Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite olja och låt dom få färg i ugnen, ca 15 minuter. 
  • Ta ut dem och bred på tomatsås
  • Klipp över lite färsk timjan och pressa vitlök över tomatsåsen
  • Lägg på hackad svamp och paprika
  • Strössla över hackad färsk basilika
  • Toppa med riven ost och skivad mozzarella
  • Skjuts in i ugnen tills osten smält och fått färg
  • Strössla gärna på lite extra hackad färsk basilika


Servera förslagsvis med ekologisk mixsallad och böngroddar

Topping: 

Jag tog skalet från sidorna som jag skurit bort från auberginen. Jag använde mig av en osthyvel och skar sedan skalet med kniv till smala strimlor.
Blandade dem med lite olja och salt och stekte dem i ugn i ca 5 min tills de torkat och krullat ihop sig lite. Strössla dem ovanpå pizzan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...