Fortsätt till huvudinnehåll

Auberginepizza laktovegetariskt/flexitariskt

Hejsan hejsan!

Jag befinner mig fortfarande i Stockholm och har en fantastisk tid med vänner, bekanta och min dotter. Livskvalitet de luxe! 3:e veckan nu 🌄Våren har anlänt här och krokusen blommar.
Till påsk drar jag, min dotter och hennes kille mot Östersund och den lilla byn Fanbyn till min särbos stuga. Denna underbara plats. Ni som följt mig ett tag har säkert sett foton på hur ljuvligt det är där.
Fisketävlingar, bad i tunna, vedeldning, god mat och mys står på schemat.

I onsdags på lillördagen gjorde jag auberginepizza. Så gott som en förrätt eller lunch, eller varför inte som lite extra kvällsgott.
De som eventuellt blir över är perfekta att senare steka på lite i en torr stekpanna och äta till frukost tillsammans med sallad och böngroddar.

Jag valde att göra dem laktovegetariska och använda mig av portobellosvamp istället för köttprotein. Den blir inte "svampig", utan behåller sin fasthet och är lite "köttig" i konsistensen. Supergod! Så fint att vara lite flexitarian ibland
Beräkna ca 1 st stor aubergine per pers.




Aubergine-pizza 

Auberginer
Portobellosvamp
Riven ost, ekologisk
Tomatsås, ekologisk
Paprika, ekologisk
Oregano, torkad
Timjan, färsk
Mozzarella, ekologisk och/eller buffelmozzarella
Basilika, färsk 
Färsk vitlök
Oraffinerat havssalt till urvattning

Detta var det jag använde, men naturligtvis kan du använda dig av andra ingredienser

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 200°C
  • Skiva auberginen i 1,5 cm tjocka skivor och skär även bort de yttersta så att det inte blir "båtar". Lägg dem på en tallrik eller plåt med hushållspapper. Salta skivorna på båda sidorna. Lägg även hushållspapper ovanpå skivorna som ska suga upp vattnet. Låt de bli urvattnade i ca 15 min. Torka av dem. 
  • Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite olja och låt dom få färg i ugnen, ca 15 minuter. 
  • Ta ut dem och bred på tomatsås
  • Klipp över lite färsk timjan och pressa vitlök över tomatsåsen
  • Lägg på hackad svamp och paprika
  • Strössla över hackad färsk basilika
  • Toppa med riven ost och skivad mozzarella
  • Skjuts in i ugnen tills osten smält och fått färg
  • Strössla gärna på lite extra hackad färsk basilika


Servera förslagsvis med ekologisk mixsallad och böngroddar

Topping: 

Jag tog skalet från sidorna som jag skurit bort från auberginen. Jag använde mig av en osthyvel och skar sedan skalet med kniv till smala strimlor.
Blandade dem med lite olja och salt och stekte dem i ugn i ca 5 min tills de torkat och krullat ihop sig lite. Strössla dem ovanpå pizzan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...