Fortsätt till huvudinnehåll

Auberginepizza laktovegetariskt/flexitariskt

Hejsan hejsan!

Jag befinner mig fortfarande i Stockholm och har en fantastisk tid med vänner, bekanta och min dotter. Livskvalitet de luxe! 3:e veckan nu 🌄Våren har anlänt här och krokusen blommar.
Till påsk drar jag, min dotter och hennes kille mot Östersund och den lilla byn Fanbyn till min särbos stuga. Denna underbara plats. Ni som följt mig ett tag har säkert sett foton på hur ljuvligt det är där.
Fisketävlingar, bad i tunna, vedeldning, god mat och mys står på schemat.

I onsdags på lillördagen gjorde jag auberginepizza. Så gott som en förrätt eller lunch, eller varför inte som lite extra kvällsgott.
De som eventuellt blir över är perfekta att senare steka på lite i en torr stekpanna och äta till frukost tillsammans med sallad och böngroddar.

Jag valde att göra dem laktovegetariska och använda mig av portobellosvamp istället för köttprotein. Den blir inte "svampig", utan behåller sin fasthet och är lite "köttig" i konsistensen. Supergod! Så fint att vara lite flexitarian ibland
Beräkna ca 1 st stor aubergine per pers.




Aubergine-pizza 

Auberginer
Portobellosvamp
Riven ost, ekologisk
Tomatsås, ekologisk
Paprika, ekologisk
Oregano, torkad
Timjan, färsk
Mozzarella, ekologisk och/eller buffelmozzarella
Basilika, färsk 
Färsk vitlök
Oraffinerat havssalt till urvattning

Detta var det jag använde, men naturligtvis kan du använda dig av andra ingredienser

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 200°C
  • Skiva auberginen i 1,5 cm tjocka skivor och skär även bort de yttersta så att det inte blir "båtar". Lägg dem på en tallrik eller plåt med hushållspapper. Salta skivorna på båda sidorna. Lägg även hushållspapper ovanpå skivorna som ska suga upp vattnet. Låt de bli urvattnade i ca 15 min. Torka av dem. 
  • Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite olja och låt dom få färg i ugnen, ca 15 minuter. 
  • Ta ut dem och bred på tomatsås
  • Klipp över lite färsk timjan och pressa vitlök över tomatsåsen
  • Lägg på hackad svamp och paprika
  • Strössla över hackad färsk basilika
  • Toppa med riven ost och skivad mozzarella
  • Skjuts in i ugnen tills osten smält och fått färg
  • Strössla gärna på lite extra hackad färsk basilika


Servera förslagsvis med ekologisk mixsallad och böngroddar

Topping: 

Jag tog skalet från sidorna som jag skurit bort från auberginen. Jag använde mig av en osthyvel och skar sedan skalet med kniv till smala strimlor.
Blandade dem med lite olja och salt och stekte dem i ugn i ca 5 min tills de torkat och krullat ihop sig lite. Strössla dem ovanpå pizzan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...