Fortsätt till huvudinnehåll

Tomatomelett med sparris, zucchini, mozzarella och basilika



Jag tror att jag har gjort den godaste omeletten eveeeer!! Fräsch, smakrik och bara en ren njutning i munnen. Ni "måste" bara prova den. Perfekt en härlig söndagsmorgon att bjuda sitt 💖 på eller skämma bort sig själv med. Mozzarellan som smält ner tillsammans med basilika med en kick av tomat är grym. Sparrisen med spänsten kvar som krispar till och den goda zucchinin med en vacker och god stekyta... Himmel, min skapare så gott! Sedan lite parmesanost som extra smakpiff....

 Vill du göra omeletten för två pers, så öka bara andelen ägg till 4 st och de passerade tomaterna till 1,5 msk. Naturligtvis kan du även öka på mängden av de övriga ingredienserna. Det är bara att "smacka på". Eller så gör du två omeletter....

Välj ekologiskt i allt du kan, utom äggen. Det är alldeles för mycket toxiner i ekologiska ägg p.g.a av att de får fiskpellets. Välj ägg från utegående höns.


1 port (1 omelett)

2 ägg (jag brukar ta bort den vita strängen med hjälp av en gaffel)
1 msk passerade tomater
100 g zucchini i centimeter-tjocka skivor. Välj små zucchini som då inte har så mycket kärnhus i sig
4 gröna färska sparrisar
ca 40 g mozzarella i skivor
1 näve färska basilikablad, hackade
parmesanost, eller Grana padano, grovriven
4 cocktailtomater i skivor
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar
smör och kokosolja

Gör såhär:


  • Vispa upp äggen med passerade tomater, örtsalt och svartpeppar
  • Lägg den skivade zucchinin på ett fat och strö över rejält med herbamare på båda sidor. Låt stå och vattna av sig i ca 15 min. Tryck sedan bort vätskan med hjälp av hushållspapper. Borsta inte bort saltet. 
  • Skölj sparrisen och slå skaftet hårt mot diskhons kant så knäcks sparrisens träiga del av som du kan slänga bort. Börja slå långt ner på sparrisen och fortsätt uppåt tills den knäcks.
  • Smält kokosolja och smör i en panna och lägg ner sparrisen. Vänd dem då och då. Efter 2 min lägger du även i zucchiniskivorna. Bryn dem i 1-1½ min på var sida på medelvärme tills den får vacker gyllenbrun färg. Lägg sedan undan sparrisen och zucchinin
  • Torka ren pannan och smält lite ny kokosolja
  • Häll i äggsmeten och låt steka på medelvärme i ca 1 min. Flippa den och stek även andra sidan. Ta hjälp av en tallrik
  • Lägg på mozzarella, zucchini, sparris och tomater i den ordningen. Låt mozzarellan smälta
  • Strö över basilika och rejält med riven parmesan/Grana padano


Servera genast


–  Grön sparris innehåller Zink, Kalium, Folsyra samt C- E- A- och B-vitaminer. 
–  Tomater ger Lykopen när de är uppvärmda
–  Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen, utom C-vitamin
–  Zucchini ger Kalium och C-vitaminer
–  Kokosolja är ett mättat fett med mel­lan­­långa fettkedjor i motsats till andra mätt­a­de fettsyror som har långa fettsyror. Kokos­oljans fettsyror förbränns i levern och bryts ner utan att gallan behöver arbeta. De hälso­samma fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra skyddar mot virus och bakteriean­grepp, gynn­ar de goda tarmbakterierna, skyddar mot in­fek­­tio­ner, motverkar candida och hjälper vårt immunförsvar. Kall­pr­essad kokosolja hjälper matsmältningen, stödjer sköldkörteln och minskar det så kallade “dåliga” kole­ste­ro­let LDL genom att omvandla detta kolesterol till hälsosamt DHEA som förebygger hjärtsjuk­domar, diabetes, senilitet och andra ålders­re­la­terade sjuk­domar. Kokosolja är helt fritt från skadliga transfetter och bildar heller inte transfetter vid stekning. Som ”grädde på mo­s­et” så hjälper den dig även att gå ner i vikt om du behöver det.


–  Mjölkprodukter såsom ost.... njäe, finns inget nyttigt med det, men gott är det ibland. Men bara ibland 😉

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…