Jag tror att jag har gjort den godaste omeletten eveeeer!! Fräsch, smakrik och bara en ren njutning i munnen. Ni "måste" bara prova den. Perfekt en härlig söndagsmorgon att bjuda sitt 💖 på eller skämma bort sig själv med. Mozzarellan som smält ner tillsammans med basilika med en kick av tomat är grym. Sparrisen med spänsten kvar som krispar till och den goda zucchinin med en vacker och god stekyta... Himmel, min skapare så gott! Sedan lite parmesanost som extra smakpiff....
Vill du göra omeletten för två pers, så öka bara andelen ägg till 4 st och de passerade tomaterna till 1,5 msk. Naturligtvis kan du även öka på mängden av de övriga ingredienserna. Det är bara att "smacka på". Eller så gör du två omeletter....
Välj ekologiskt i allt du kan, utom äggen. Det är alldeles för mycket toxiner i ekologiska ägg p.g.a av att de får fiskpellets. Välj ägg från utegående höns.
1 port (1 omelett)
2 ägg (jag brukar ta bort den vita strängen med hjälp av en gaffel)
1 msk passerade tomater
100 g zucchini i centimeter-tjocka skivor. Välj små zucchini som då inte har så mycket kärnhus i sig
4 gröna färska sparrisar
ca 40 g mozzarella i skivor
1 näve färska basilikablad, hackade
parmesanost, eller Grana padano, grovriven
4 cocktailtomater i skivor
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar
smör och kokosolja
Gör såhär:
- Vispa upp äggen med passerade tomater, örtsalt och svartpeppar
- Lägg den skivade zucchinin på ett fat och strö över rejält med herbamare på båda sidor. Låt stå och vattna av sig i ca 15 min. Tryck sedan bort vätskan med hjälp av hushållspapper. Borsta inte bort saltet.
- Skölj sparrisen och slå skaftet hårt mot diskhons kant så knäcks sparrisens träiga del av som du kan slänga bort. Börja slå långt ner på sparrisen och fortsätt uppåt tills den knäcks.
- Smält kokosolja och smör i en panna och lägg ner sparrisen. Vänd dem då och då. Efter 2 min lägger du även i zucchiniskivorna. Bryn dem i 1-1½ min på var sida på medelvärme tills den får vacker gyllenbrun färg. Lägg sedan undan sparrisen och zucchinin
- Torka ren pannan och smält lite ny kokosolja
- Häll i äggsmeten och låt steka på medelvärme i ca 1 min. Flippa den och stek även andra sidan. Ta hjälp av en tallrik
- Lägg på mozzarella, zucchini, sparris och tomater i den ordningen. Låt mozzarellan smälta
- Strö över basilika och rejält med riven parmesan/Grana padano
Servera genast
– Grön sparris innehåller Zink, Kalium, Folsyra samt C- E- A- och B-vitaminer.
– Tomater ger Lykopen när de är uppvärmda
– Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen, utom C-vitamin
– Zucchini ger Kalium och C-vitaminer
– Kokosolja är ett mättat fett med mellanlånga fettkedjor i motsats till andra mättade fettsyror som har långa fettsyror. Kokosoljans fettsyror förbränns i levern och bryts ner utan att gallan behöver arbeta. De hälsosamma fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra skyddar mot virus och bakterieangrepp, gynnar de goda tarmbakterierna, skyddar mot infektioner, motverkar candida och hjälper vårt immunförsvar. Kallpressad kokosolja hjälper matsmältningen, stödjer sköldkörteln och minskar det så kallade “dåliga” kolesterolet LDL genom att omvandla detta kolesterol till hälsosamt DHEA som förebygger hjärtsjukdomar, diabetes, senilitet och andra åldersrelaterade sjukdomar. Kokosolja är helt fritt från skadliga transfetter och bildar heller inte transfetter vid stekning. Som ”grädde på moset” så hjälper den dig även att gå ner i vikt om du behöver det.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar