Fortsätt till huvudinnehåll

Tomatomelett med sparris, zucchini, mozzarella och basilika



Jag tror att jag har gjort den godaste omeletten eveeeer!! Fräsch, smakrik och bara en ren njutning i munnen. Ni "måste" bara prova den. Perfekt en härlig söndagsmorgon att bjuda sitt 💖 på eller skämma bort sig själv med. Mozzarellan som smält ner tillsammans med basilika med en kick av tomat är grym. Sparrisen med spänsten kvar som krispar till och den goda zucchinin med en vacker och god stekyta... Himmel, min skapare så gott! Sedan lite parmesanost som extra smakpiff....

 Vill du göra omeletten för två pers, så öka bara andelen ägg till 4 st och de passerade tomaterna till 1,5 msk. Naturligtvis kan du även öka på mängden av de övriga ingredienserna. Det är bara att "smacka på". Eller så gör du två omeletter....

Välj ekologiskt i allt du kan, utom äggen. Det är alldeles för mycket toxiner i ekologiska ägg p.g.a av att de får fiskpellets. Välj ägg från utegående höns.


1 port (1 omelett)

2 ägg (jag brukar ta bort den vita strängen med hjälp av en gaffel)
1 msk passerade tomater
100 g zucchini i centimeter-tjocka skivor. Välj små zucchini som då inte har så mycket kärnhus i sig
4 gröna färska sparrisar
ca 40 g mozzarella i skivor
1 näve färska basilikablad, hackade
parmesanost, eller Grana padano, grovriven
4 cocktailtomater i skivor
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar
smör och kokosolja

Gör såhär:


  • Vispa upp äggen med passerade tomater, örtsalt och svartpeppar
  • Lägg den skivade zucchinin på ett fat och strö över rejält med herbamare på båda sidor. Låt stå och vattna av sig i ca 15 min. Tryck sedan bort vätskan med hjälp av hushållspapper. Borsta inte bort saltet. 
  • Skölj sparrisen och slå skaftet hårt mot diskhons kant så knäcks sparrisens träiga del av som du kan slänga bort. Börja slå långt ner på sparrisen och fortsätt uppåt tills den knäcks.
  • Smält kokosolja och smör i en panna och lägg ner sparrisen. Vänd dem då och då. Efter 2 min lägger du även i zucchiniskivorna. Bryn dem i 1-1½ min på var sida på medelvärme tills den får vacker gyllenbrun färg. Lägg sedan undan sparrisen och zucchinin
  • Torka ren pannan och smält lite ny kokosolja
  • Häll i äggsmeten och låt steka på medelvärme i ca 1 min. Flippa den och stek även andra sidan. Ta hjälp av en tallrik
  • Lägg på mozzarella, zucchini, sparris och tomater i den ordningen. Låt mozzarellan smälta
  • Strö över basilika och rejält med riven parmesan/Grana padano


Servera genast


–  Grön sparris innehåller Zink, Kalium, Folsyra samt C- E- A- och B-vitaminer. 
–  Tomater ger Lykopen när de är uppvärmda
–  Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen, utom C-vitamin
–  Zucchini ger Kalium och C-vitaminer
–  Kokosolja är ett mättat fett med mel­lan­­långa fettkedjor i motsats till andra mätt­a­de fettsyror som har långa fettsyror. Kokos­oljans fettsyror förbränns i levern och bryts ner utan att gallan behöver arbeta. De hälso­samma fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra skyddar mot virus och bakteriean­grepp, gynn­ar de goda tarmbakterierna, skyddar mot in­fek­­tio­ner, motverkar candida och hjälper vårt immunförsvar. Kall­pr­essad kokosolja hjälper matsmältningen, stödjer sköldkörteln och minskar det så kallade “dåliga” kole­ste­ro­let LDL genom att omvandla detta kolesterol till hälsosamt DHEA som förebygger hjärtsjuk­domar, diabetes, senilitet och andra ålders­re­la­terade sjuk­domar. Kokosolja är helt fritt från skadliga transfetter och bildar heller inte transfetter vid stekning. Som ”grädde på mo­s­et” så hjälper den dig även att gå ner i vikt om du behöver det.


–  Mjölkprodukter såsom ost.... njäe, finns inget nyttigt med det, men gott är det ibland. Men bara ibland 😉

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och