Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetariska vårrullar och linssoppa

Ja igår var en dag som ingen kommer att glömma. I morse kramade jag om min dotter - hårt - innan hon återigen for till sitt arbete här i Sthlm.
Igår stod hon utanför sitt arbete på Drottninggatan och blev vittne till när allt började. Hon såg hur människor blev nedplöjda och dödade. Även hon kunde ha blivit ett offer där och då. Det var bara meter ifrån.
Jag skulle egentligen varit inne i centrum vid tiden detta hände för att hämta upp en väninna, men något stoppade mig, och jag blev tack och lov försenad. Även min väninna befann sig alltså mitt i kaoset. Nerverna var som rasslande hårda trådar som var på väg att brista totalt.
Livet är skört. Allt kan gå så svindlande fort. Älska varandra här och nu. Tala om för era nära och kära hur älskade de är. 
Låt inte rädslan p.g.a det som hänt få vinna - då har denna ondska vunnit. 
Den kärlek jag mötte från främlingar igår är helt enorm. Människor kom fram och pratade, strök med sina händer på varandra, bjöd på skjuts och öppnade sina hem. Helt utan rädsla och av pur kärlek och omtanke. 
Vi har så mycket kärlek i oss! 
Mina tankar går till de som idag sörjer och är djupt chockade. Kärlek och kraft till er.....



Ska vi muntra upp oss lite med något gott att äta?

Såhär till helgen kan jag rekommendera de fantastiskt goda vegetariska vårrullarna som jag har haft uppe här förut. Recept här nedan ↓ samt att en värmande vegetarisk och vegansk linssoppa kan sitta fint. 

Vårrullarna som du kommer att fullkomligt älska är ett recept från ICA buffé:


Vegetariska vårrullar:


Lagom till ca 3 pers 


6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta


Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja

  • Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. 
  • Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. 
  • Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
  • Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
  • Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
  • Lägg rispapperet på kökshandduken
  • Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
  • Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
  • Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
  • Gör samma med resterande rispapper
  • Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
  • Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering. 
  • Servera med tamarisoja att dippa i






Den supersmaskiga krämiga soppan som min dotter gjorde har jag inga exakta mått på, men innehåller detta:

40 g röda linser 
oljefräst lök 
ca 200 g sötpotatis (i bitar) 
grönsaksbuljong 
basilika
chili
vitlök 
Allt kokas i 4 dl kokosmjölk samt eventuellt vatten om du inte använder lätt kokosmjölk.
Mixas till en slät, mjuk och krämig soppa.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…