Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetariska vårrullar och linssoppa

Ja igår var en dag som ingen kommer att glömma. I morse kramade jag om min dotter - hårt - innan hon återigen for till sitt arbete här i Sthlm.
Igår stod hon utanför sitt arbete på Drottninggatan och blev vittne till när allt började. Hon såg hur människor blev nedplöjda och dödade. Även hon kunde ha blivit ett offer där och då. Det var bara meter ifrån.
Jag skulle egentligen varit inne i centrum vid tiden detta hände för att hämta upp en väninna, men något stoppade mig, och jag blev tack och lov försenad. Även min väninna befann sig alltså mitt i kaoset. Nerverna var som rasslande hårda trådar som var på väg att brista totalt.
Livet är skört. Allt kan gå så svindlande fort. Älska varandra här och nu. Tala om för era nära och kära hur älskade de är. 
Låt inte rädslan p.g.a det som hänt få vinna - då har denna ondska vunnit. 
Den kärlek jag mötte från främlingar igår är helt enorm. Människor kom fram och pratade, strök med sina händer på varandra, bjöd på skjuts och öppnade sina hem. Helt utan rädsla och av pur kärlek och omtanke. 
Vi har så mycket kärlek i oss! 
Mina tankar går till de som idag sörjer och är djupt chockade. Kärlek och kraft till er.....



Ska vi muntra upp oss lite med något gott att äta?

Såhär till helgen kan jag rekommendera de fantastiskt goda vegetariska vårrullarna som jag har haft uppe här förut. Recept här nedan ↓ samt att en värmande vegetarisk och vegansk linssoppa kan sitta fint. 

Vårrullarna som du kommer att fullkomligt älska är ett recept från ICA buffé:


Vegetariska vårrullar:


Lagom till ca 3 pers 


6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta


Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja

  • Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. 
  • Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. 
  • Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
  • Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
  • Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
  • Lägg rispapperet på kökshandduken
  • Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
  • Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
  • Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
  • Gör samma med resterande rispapper
  • Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
  • Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering. 
  • Servera med tamarisoja att dippa i






Den supersmaskiga krämiga soppan som min dotter gjorde har jag inga exakta mått på, men innehåller detta:

40 g röda linser 
oljefräst lök 
ca 200 g sötpotatis (i bitar) 
grönsaksbuljong 
basilika
chili
vitlök 
Allt kokas i 4 dl kokosmjölk samt eventuellt vatten om du inte använder lätt kokosmjölk.
Mixas till en slät, mjuk och krämig soppa.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...