Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetariska vårrullar och linssoppa

Ja igår var en dag som ingen kommer att glömma. I morse kramade jag om min dotter - hårt - innan hon återigen for till sitt arbete här i Sthlm.
Igår stod hon utanför sitt arbete på Drottninggatan och blev vittne till när allt började. Hon såg hur människor blev nedplöjda och dödade. Även hon kunde ha blivit ett offer där och då. Det var bara meter ifrån.
Jag skulle egentligen varit inne i centrum vid tiden detta hände för att hämta upp en väninna, men något stoppade mig, och jag blev tack och lov försenad. Även min väninna befann sig alltså mitt i kaoset. Nerverna var som rasslande hårda trådar som var på väg att brista totalt.
Livet är skört. Allt kan gå så svindlande fort. Älska varandra här och nu. Tala om för era nära och kära hur älskade de är. 
Låt inte rädslan p.g.a det som hänt få vinna - då har denna ondska vunnit. 
Den kärlek jag mötte från främlingar igår är helt enorm. Människor kom fram och pratade, strök med sina händer på varandra, bjöd på skjuts och öppnade sina hem. Helt utan rädsla och av pur kärlek och omtanke. 
Vi har så mycket kärlek i oss! 
Mina tankar går till de som idag sörjer och är djupt chockade. Kärlek och kraft till er.....



Ska vi muntra upp oss lite med något gott att äta?

Såhär till helgen kan jag rekommendera de fantastiskt goda vegetariska vårrullarna som jag har haft uppe här förut. Recept här nedan ↓ samt att en värmande vegetarisk och vegansk linssoppa kan sitta fint. 

Vårrullarna som du kommer att fullkomligt älska är ett recept från ICA buffé:


Vegetariska vårrullar:


Lagom till ca 3 pers 


6 st rispapper
250 g rödkål
1 mango
1 avokado
½ msk färskpressad citron
3 salladslökar
½ kruka mynta


Mandelsås:
½ dl rostade mandlar
1/4-½ tsk sambal oelek
½ msk inlagd ingefära
1/4 dl tamarisoja (japansk soja utan gluten)
½ msk sesamolja
1/4 dl olivolja

  • Mixa allt till mandelsåsen, skiva rödkålen och blanda den med såsen. 
  • Skär mangon i avlånga bitar och finstrimla löken. 
  • Ta 2 kökshanddukar som du blöter i vatten och kramar ur. Lägg den ena på arbetsbänken och den andra förslagsvis på en skärbräda
  • Skär avokadon i avlånga bitar och droppa över pressad citron
  • Fyll en vid skål med vatten. Doppa ett rispapper i vattnet ca 30 sek
  • Lägg rispapperet på kökshandduken
  • Lägg på en sträng med rödkål och fortsätt med mango, salladslök, avokado,och några myntablad i mitten av rispapperet
  • Vik in, tryck till lite och vik in kanterna. Rulla ihop till en rulle
  • Lägg rullen på den andra våta kökshandduken
  • Gör samma med resterande rispapper
  • Lägg dem lite isär, så att de inte klibbar ihop
  • Lägg den andra våta handduken över rullarna och förvara dem i kylen fram till servering. 
  • Servera med tamarisoja att dippa i






Den supersmaskiga krämiga soppan som min dotter gjorde har jag inga exakta mått på, men innehåller detta:

40 g röda linser 
oljefräst lök 
ca 200 g sötpotatis (i bitar) 
grönsaksbuljong 
basilika
chili
vitlök 
Allt kokas i 4 dl kokosmjölk samt eventuellt vatten om du inte använder lätt kokosmjölk.
Mixas till en slät, mjuk och krämig soppa.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …