Hejsan på er!
Visst är det ljuuuvligt! Har precis kommit in från en timmes promenad. De små fåglarna tar i ända från tars-tårna och sjunger ut allt vad de kan. Bäcken porlar, solen skiner, blåsten rusar runt i håret och det är bara så härligt.
Tänk så mycket bättre jag mår när jag äter lätt mat. Min bok som jag skriver på får ligga tills jag blivit opererad och frisk. Jag kan bli sååå sjuk av min hyperparathyroidism, men när jag följer mina egna bokrecept så börjar min energi direkt att komma tillbaka och höjas. Det här receptet är inte direkt taget ur boken. Där är maten uttänkt på ett annat sätt – mer som en mild detox men ändå så god och full av näring. Dock visar det här receptet på hur en nyttig måltid kan se ut på daglig basis.
Hälsosam mat behöver inte vara krånglig, dyr eller ta lång tid att tillaga. Jag dras mer och mer till lite mer vegetarisk/flexitariansk/pescovegetarisk kost. Även mer raw-food. Äter jag tung mat så mår även jag "tyngre".
Visst äter jag någon gång rött kött med goda såser, men de flesta dagarna i veckan återgår jag till lätt mat, eventuellt med fisk och fågel. Jag kan då hålla min sjukdom i schack och mår inte så dåligt av den som om jag "slarvar." Kosten har verkligen betydelse för vår hälsa och det är jag ett skolexemplar på.
Prova den här rätten. Den är fräsch, god och enkel att göra. Du blir mätt, men inte tung i kroppen. Mängderna bestämmer du själv efter dina egna behov och din hunger.
Välj ekologiska livsmedel i den mån det går för att tillgodogöra dig näringen på bästa sätt. Tänk på att paprika är bland det mest besprutade. Passa på att köpa när den är på extrapris, för den är faktiskt ganska dyr tyvärr.
Blir dina paprikor (eller andra frukter och grönsaker) lite rynkiga i kylen, så lägg den i ett glas kallt vatten. Då återfår den sin spänst. Så likt vår hud – fukt håller rynkorna borta ;)
Ingredienser:
crispsallad
paprika
mozzarella (valfritt)
basilika
kidneybönor
quinoa i olika färger, tricolore
purjolök
grön sparris
makrill i tomatsås
olivolja extra virgine
riven parmesanost (valfritt)
pressad citron (valfritt)
Gör såhär:
- Önskad mängd quinoa kokas upp i vatten. Skölj av den i en trådsil så att du får bort skummet som bildats. (Alternativt att du blötlagt den i några timmar före tillagningen. Koka den sedan i nytt vatten på svag värme tillsammans med buljongtärning eller herbamare örtsalt i 15 min
- Skär bort den nedersta träiga biten på sparrisen och lägg ner den i kokvattnet tillsammans med quinoan när 4 minuter kvarstår av koktiden
- Plocka upp sparrisen och lägg åt sidan. Häll av vattnet från quinoan.
- Blanda quinoa med skivad purjolök och avsköljda bönor och lägg upp på tallrik
- Lägg upp crispsallad tillsammans med makrill och skivad mozzarella
- Servera med skivad paprika, sparris med riven parmesanost och strössla över hackad basilika
- Ringla över extra virgine olivolja och eventuellt lite pressad citron
- Smaksätt eventuellt med herbamare örtsalt
Kommentarer
Skicka en kommentar