Fortsätt till huvudinnehåll

Pescovegetariansk tallrik med massor av näring



Hejsan på er!

Visst är det ljuuuvligt! Har precis kommit in från en timmes promenad. De små fåglarna tar i ända från tars-tårna och sjunger ut allt vad de kan. Bäcken porlar, solen skiner, blåsten rusar runt i håret och det är bara så härligt.

Tänk så mycket bättre jag mår när jag äter lätt mat. Min bok som jag skriver på får ligga tills jag blivit opererad och frisk. Jag kan bli sååå sjuk av min hyperparathyroidism, men när jag följer mina egna bokrecept så börjar min energi direkt att komma tillbaka och höjas. Det här receptet är inte direkt taget ur boken. Där är maten uttänkt på ett annat sätt – mer som en mild detox men ändå så god och full av näring. Dock visar det här receptet på hur en nyttig måltid kan se ut på daglig basis.

Hälsosam mat behöver inte vara krånglig, dyr eller ta lång tid att tillaga. Jag dras mer och mer till lite mer vegetarisk/flexitariansk/pescovegetarisk kost. Även mer raw-food. Äter jag tung mat så mår även jag "tyngre".
Visst äter jag någon gång rött kött med goda såser, men de flesta dagarna i veckan återgår jag till lätt mat, eventuellt med fisk och fågel. Jag kan då hålla min sjukdom i schack och mår inte så dåligt av den som om jag "slarvar." Kosten har verkligen betydelse för vår hälsa och det är jag ett skolexemplar på.

Prova den här rätten. Den är fräsch, god och enkel att göra. Du blir mätt, men inte tung i kroppen. Mängderna bestämmer du själv efter dina egna behov och din hunger.

Välj ekologiska livsmedel i den mån det går för att tillgodogöra dig näringen på bästa sätt. Tänk på att paprika är bland det mest besprutade. Passa på att köpa när den är på extrapris, för den är faktiskt ganska dyr tyvärr.
Blir dina paprikor (eller andra frukter och grönsaker) lite rynkiga i kylen, så lägg den i ett glas kallt vatten. Då återfår den sin spänst. Så likt vår hud – fukt håller rynkorna borta ;)

Ingredienser:
crispsallad
paprika
mozzarella (valfritt)
basilika
kidneybönor
quinoa i olika färger, tricolore
purjolök
grön sparris
makrill i tomatsås
olivolja extra virgine
riven parmesanost (valfritt)
pressad citron (valfritt)

Gör såhär:
  • Önskad mängd quinoa kokas upp i vatten. Skölj av den i en trådsil så att du får bort skummet som bildats. (Alternativt att du blötlagt den i några timmar före tillagningen. Koka den sedan i nytt vatten  på svag värme tillsammans med buljongtärning eller herbamare örtsalt i 15 min 
  • Skär bort den nedersta träiga biten på sparrisen och lägg ner den i kokvattnet tillsammans med quinoan när 4 minuter kvarstår av koktiden
  • Plocka upp sparrisen och lägg åt sidan. Häll av vattnet från quinoan.
  • Blanda quinoa med skivad purjolök och avsköljda bönor och lägg upp på tallrik
  • Lägg upp crispsallad  tillsammans med makrill och skivad mozzarella 
  • Servera med skivad paprika, sparris med riven parmesanost och strössla över hackad basilika
  • Ringla över extra virgine olivolja och eventuellt lite pressad citron
  • Smaksätt eventuellt med herbamare örtsalt
OBS! För att göra den mejerifri/laktosfri så kan du utesluta mozzarellan och ersätta sältan från parmesanosten med lite örtsalt eller näringsjäst som du mixat med cashewnötter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …