Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med bacon, rostad mandel, timjangrillade tomater, gratinerad sparris med fetaost, skirat smör & blomkålsmos

Har ni hunnit planera en riktigt god festmat till Morsdag? Om inte så kan jag verklig slå för det här. Så fantastiskt gott och en riktig festmåltid.
De verkar som om det är mycket jobb, men det är det faktiskt inte. Mycket går att göra i förväg och det är så superenkelt....
Jag bjöd på detta häromdagen och jag fick höra flera gånger hur gott det var. Så jag känner mig säker på att rekommendera detta till er. 
Det finns ekologiska alternativ till det mesta. Använd dig av det så blir hela måltiden en riktig smaskig hälsobomb.

4 port

Fisken:
4 bitar torskrygg, tinade
1,5 liter vatten
1 msk salt

Blomkålsmos:
1 stort blomkålshuvud, eller två mindre
smör
örtsalt och nymalen svartpeppar

Gratinerad sparris:
1 knippe grön sparris
1 msk smör
75 g äkta fetaost (av får och get)

Grillade tomater:
1 ask cocktail- eller körsbärstomater
färsk timjan
smör

Tillbehör:
1 pkt bacon
50 g mandelspån
skirat smör



Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Skär bort roten och blasten från blomkålen (de delarna kan du använda i soppa någon gång), Dela blomkålen i buketter och ångkoka dem mjuka. Mosa den kokta blomkålen med gaffel. Tillsätt smör och krydda upp den med örtsalt. Håll varmt.
  3. Koka upp vattnet samt salt till fisken 
  4. Rosta mandelspån i torr panna tills de är gyllenbruna
  5. Klipp bacon i bitar och knaperstek dem. Håll varmt.
  6. Halvera tomaterna. Smält smör i en panna och stek tomathalvorna med snittytan nedåt tills de blir karamelliserade (fått färg). Sista 30 sekunderna lägger du i färsk timjan som du blandar med tomaterna. Håll varmt.
  7. Snoppa sparrisen (ta bort den nedre torra och träiga delen), och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda sparrisen med smält smör och smula över fetaosten. Gratinera i ca 6-7 min.
  8. Lägg torsken i kastrullen med det kokande vattnet och låt koka upp i 15 sekunder. Dra kastrullen åt sidan. Lägg på lock och låt fisken ligga i vattnet i ca 5 min.
  9. Smält smör i en kastrull och koka tills den skiktar sig. Ta bort det vita lagret som bildats överst. Bottensatsen skall inte heller vara med vid serveringen
Servera fisken med blomkålsmos, gratinerad sparris och timjangrillade tomater. Häll skirat smör över fisken och strö över mandelspån och bacon. Strössla gärna på lite extra färsk timjan på tomaterna. 

Njut! 💗

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…