Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med bacon, rostad mandel, timjangrillade tomater, gratinerad sparris med fetaost, skirat smör & blomkålsmos

Har ni hunnit planera en riktigt god festmat till Morsdag? Om inte så kan jag verklig slå för det här. Så fantastiskt gott och en riktig festmåltid.
De verkar som om det är mycket jobb, men det är det faktiskt inte. Mycket går att göra i förväg och det är så superenkelt....
Jag bjöd på detta häromdagen och jag fick höra flera gånger hur gott det var. Så jag känner mig säker på att rekommendera detta till er. 
Det finns ekologiska alternativ till det mesta. Använd dig av det så blir hela måltiden en riktig smaskig hälsobomb.

4 port

Fisken:
4 bitar torskrygg, tinade
1,5 liter vatten
1 msk salt

Blomkålsmos:
1 stort blomkålshuvud, eller två mindre
smör
örtsalt och nymalen svartpeppar

Gratinerad sparris:
1 knippe grön sparris
1 msk smör
75 g äkta fetaost (av får och get)

Grillade tomater:
1 ask cocktail- eller körsbärstomater
färsk timjan
smör

Tillbehör:
1 pkt bacon
50 g mandelspån
skirat smörGör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Skär bort roten och blasten från blomkålen (de delarna kan du använda i soppa någon gång), Dela blomkålen i buketter och ångkoka dem mjuka. Mosa den kokta blomkålen med gaffel. Tillsätt smör och krydda upp den med örtsalt. Håll varmt.
  3. Koka upp vattnet samt salt till fisken 
  4. Rosta mandelspån i torr panna tills de är gyllenbruna
  5. Klipp bacon i bitar och knaperstek dem. Håll varmt.
  6. Halvera tomaterna. Smält smör i en panna och stek tomathalvorna med snittytan nedåt tills de blir karamelliserade (fått färg). Sista 30 sekunderna lägger du i färsk timjan som du blandar med tomaterna. Håll varmt.
  7. Snoppa sparrisen (ta bort den nedre torra och träiga delen), och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda sparrisen med smält smör och smula över fetaosten. Gratinera i ca 6-7 min.
  8. Lägg torsken i kastrullen med det kokande vattnet och låt koka upp i 15 sekunder. Dra kastrullen åt sidan. Lägg på lock och låt fisken ligga i vattnet i ca 5 min.
  9. Smält smör i en kastrull och koka tills den skiktar sig. Ta bort det vita lagret som bildats överst. Bottensatsen skall inte heller vara med vid serveringen
Servera fisken med blomkålsmos, gratinerad sparris och timjangrillade tomater. Häll skirat smör över fisken och strö över mandelspån och bacon. Strössla gärna på lite extra färsk timjan på tomaterna. 

Njut! 💗

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…