Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med bacon, rostad mandel, timjangrillade tomater, gratinerad sparris med fetaost, skirat smör & blomkålsmos

Har ni hunnit planera en riktigt god festmat till Morsdag? Om inte så kan jag verklig slå för det här. Så fantastiskt gott och en riktig festmåltid.
De verkar som om det är mycket jobb, men det är det faktiskt inte. Mycket går att göra i förväg och det är så superenkelt....
Jag bjöd på detta häromdagen och jag fick höra flera gånger hur gott det var. Så jag känner mig säker på att rekommendera detta till er. 
Det finns ekologiska alternativ till det mesta. Använd dig av det så blir hela måltiden en riktig smaskig hälsobomb.

4 port

Fisken:
4 bitar torskrygg, tinade
1,5 liter vatten
1 msk salt

Blomkålsmos:
1 stort blomkålshuvud, eller två mindre
smör
örtsalt och nymalen svartpeppar

Gratinerad sparris:
1 knippe grön sparris
1 msk smör
75 g äkta fetaost (av får och get)

Grillade tomater:
1 ask cocktail- eller körsbärstomater
färsk timjan
smör

Tillbehör:
1 pkt bacon
50 g mandelspån
skirat smör



Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Skär bort roten och blasten från blomkålen (de delarna kan du använda i soppa någon gång), Dela blomkålen i buketter och ångkoka dem mjuka. Mosa den kokta blomkålen med gaffel. Tillsätt smör och krydda upp den med örtsalt. Håll varmt.
  3. Koka upp vattnet samt salt till fisken 
  4. Rosta mandelspån i torr panna tills de är gyllenbruna
  5. Klipp bacon i bitar och knaperstek dem. Håll varmt.
  6. Halvera tomaterna. Smält smör i en panna och stek tomathalvorna med snittytan nedåt tills de blir karamelliserade (fått färg). Sista 30 sekunderna lägger du i färsk timjan som du blandar med tomaterna. Håll varmt.
  7. Snoppa sparrisen (ta bort den nedre torra och träiga delen), och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda sparrisen med smält smör och smula över fetaosten. Gratinera i ca 6-7 min.
  8. Lägg torsken i kastrullen med det kokande vattnet och låt koka upp i 15 sekunder. Dra kastrullen åt sidan. Lägg på lock och låt fisken ligga i vattnet i ca 5 min.
  9. Smält smör i en kastrull och koka tills den skiktar sig. Ta bort det vita lagret som bildats överst. Bottensatsen skall inte heller vara med vid serveringen
Servera fisken med blomkålsmos, gratinerad sparris och timjangrillade tomater. Häll skirat smör över fisken och strö över mandelspån och bacon. Strössla gärna på lite extra färsk timjan på tomaterna. 

Njut! 💗

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...