Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med bacon, rostad mandel, timjangrillade tomater, gratinerad sparris med fetaost, skirat smör & blomkålsmos

Har ni hunnit planera en riktigt god festmat till Morsdag? Om inte så kan jag verklig slå för det här. Så fantastiskt gott och en riktig festmåltid.
De verkar som om det är mycket jobb, men det är det faktiskt inte. Mycket går att göra i förväg och det är så superenkelt....
Jag bjöd på detta häromdagen och jag fick höra flera gånger hur gott det var. Så jag känner mig säker på att rekommendera detta till er. 
Det finns ekologiska alternativ till det mesta. Använd dig av det så blir hela måltiden en riktig smaskig hälsobomb.

4 port

Fisken:
4 bitar torskrygg, tinade
1,5 liter vatten
1 msk salt

Blomkålsmos:
1 stort blomkålshuvud, eller två mindre
smör
örtsalt och nymalen svartpeppar

Gratinerad sparris:
1 knippe grön sparris
1 msk smör
75 g äkta fetaost (av får och get)

Grillade tomater:
1 ask cocktail- eller körsbärstomater
färsk timjan
smör

Tillbehör:
1 pkt bacon
50 g mandelspån
skirat smör



Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Skär bort roten och blasten från blomkålen (de delarna kan du använda i soppa någon gång), Dela blomkålen i buketter och ångkoka dem mjuka. Mosa den kokta blomkålen med gaffel. Tillsätt smör och krydda upp den med örtsalt. Håll varmt.
  3. Koka upp vattnet samt salt till fisken 
  4. Rosta mandelspån i torr panna tills de är gyllenbruna
  5. Klipp bacon i bitar och knaperstek dem. Håll varmt.
  6. Halvera tomaterna. Smält smör i en panna och stek tomathalvorna med snittytan nedåt tills de blir karamelliserade (fått färg). Sista 30 sekunderna lägger du i färsk timjan som du blandar med tomaterna. Håll varmt.
  7. Snoppa sparrisen (ta bort den nedre torra och träiga delen), och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda sparrisen med smält smör och smula över fetaosten. Gratinera i ca 6-7 min.
  8. Lägg torsken i kastrullen med det kokande vattnet och låt koka upp i 15 sekunder. Dra kastrullen åt sidan. Lägg på lock och låt fisken ligga i vattnet i ca 5 min.
  9. Smält smör i en kastrull och koka tills den skiktar sig. Ta bort det vita lagret som bildats överst. Bottensatsen skall inte heller vara med vid serveringen
Servera fisken med blomkålsmos, gratinerad sparris och timjangrillade tomater. Häll skirat smör över fisken och strö över mandelspån och bacon. Strössla gärna på lite extra färsk timjan på tomaterna. 

Njut! 💗

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...