Fortsätt till huvudinnehåll

För vacker hud och mot värkande leder – Nyttigt god benbuljong

Hejsan! :)

Visst är det härligt! Nu är det vår! Lilla bilen har fått på sig sommartofflorna och Valborg har visat sig från sin finaste sida. Helt fantastiskt en sån vacker himmel det var i kväll.

På spisen har jag nu en god buljong som sakta småputtrar. När jag har köpt ekologisk kyckling så brukar jag ta reda på benen och brosket och frysa in så att jag kan göra nyttig benbuljong. Det går även att göra nyttig benbuljong på ex älg eller annat gräsbetesdjurs ben. Du kan även göra buljong på fiskrens (välj inte lax då den är för fet och fettet kan härskna i tillagningen) och skaldjursskal, vilket även ger dig viktigt jod. Se till att knotor, leder, märg och brosk finns med vid benbuljong av kyckling och nötkött – det är viktigt. Oxsvans är perfekt att tillsätta då det ger massor av gelatin. Jag brukar dock klara mig utan.

Benbuljong  som puttrar på spisen


Varför benbuljong och vad är det för nyttigt med det? 
Ååh, det är helt fantastiskt. Det som händer är att du får kollagen vilket är nyttigt för dina leder och muskler och raderar rynkor från huden då kollagenet naturligt plumpar din hud och reducerar rynkor.
Gelatinet i buljongen läker tarmar, ökar fettförbränningen och avgiftar kroppen. Den innehåller glukosaminglukaner (GAG) som läker leder och verkar antiinflammatoriskt. Har du värk i dina leder så ska du inte tveka att prova detta.
Verkar stärkande på levern då den innehåller aminosyran glycin. Förr åt man mer inälvsmat och egengjorda buljonger. Detta sätt att äta är fint att återgå till. Benbuljong tar sin tid att göra, men den klarar sig själv på spisen så det är ingen tid som behöver spenderas till att göra den.Det här behöver du:
Ben, leder, knotor och brosk. Lite kött kan finnas med samt lite skinn från kycklingen. Ja allt ska ner som blir kvar när man rensat kycklingen.
Vatten, så mycket att det täcker och lite till.
1 msk äppelcidervinäger eller citron, vilket hjälper till att dra ut nyttigheterna ur benen
Ekologiska grönsaker såsom morötter, palsternacka, röd och/eller gul lök, tomat, selleri etc. Grönsakerna behövs inte skalas, bara delas i bitar
Svartpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad (kryddnejlika är gott i fiskbuljong)
Oraffinerat salt (jätteviktigt att du inte använder vitt behandlat salt. Det ska vara gråaktigt till färgen). Herbamare eller troccomare örtsalt är perfekt att använda,
Färska kryddor som du tycker är gott. Jag brukar använda persilja både krus- och slätbladig samt timjan.

Så här gör du:
Låt allt puttra/sjuda på låg värme med locket på glänt. Det får absolut inte koka för då förstörs processen till att bilda gelatin.
Skumma väl. Ju mer noga du är, desto godare buljong.
Smaka av med ev mer salt
Sila så att bara ren buljong finns kvar
När buljongen kallnat tar du bort den feta hinnan som ligger överst.
När buljongen kallnat riktigt så ska den vara dallrig av allt gelatin. Ju tjockare och dallrigare, desto nyttigare.

Färdig buljong

Tider:
Fisk 45-60 min (Låt då grönsakerna koka i 15 min innan du lägger ner fiskrenset)
Skaldjur: 30 min (Låt grönsakerna koka i 15 min innan du lägger ner skaldjursrenset)
Kyckling: 8- 10 timmar
Nötkött: 48 timmar. Du kan stänga av plattan när du går och lägger dig och fortsätta tillagningen på morgonen.

Drick en kopp nyttig buljong per dag. Värm försiktigt i kastrull. Använd inte mikrovågsugn som dödar alla nyttigheter. Alternativt så tar du bara en sked av den kalla buljonggelén per dag, om du inte vill värma den.

Skulle du reagera kraftfullt på det läkande glutaminet såsom att du får huvudvärk eller trötthet så kan du använda dig av mindre andel ben och mer kött i tillagningen. Börja då även med mycket små portioner. Använd enbart kyckling eller fisk/skaldjur vilket ger en kortare tillagning. Du kan sedan successivt öka portsionsstorleken när magen börjar läka. Du kan även använda dig av tryckkokare, vilket ger en kortare tillagningstid till 1 timmes tillagning. Dessa alternativ är även bra om du har HIT (histaminintolerans) eller lider av migrän.

Värme & Kärlek
Christina


Valborgsmässoafton. Vacker kväll
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…