Fortsätt till huvudinnehåll

Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning



När jag var hos min dotter i Stockholm så frågade jag henne vad vi skulle äta till middag. Tänkte fixa iordning så det var klart när hon kom hem från jobbet.
"Går det bra med grönsaksbiffar"? " Jo men visst. Det funkar nog bra" sa hon med inte en alltför stor entusiasm i rösten. (Och ibland hittar den norrländska dialekten fram sådär 😊)

Jag lagade maten i förväg och la de tillagade biffarna på en plåt så att jag skulle kunna värma dem på läg värme i ugnen när vi skulle äta. (Gör för vana att aldrig återuppvärma mat i stark värme. För stark värme kan göra att de inte blir lika nyttiga om de genomgår ytterligare en förändringsprocess).
Min dotter kom hem från jobbet och satte sig på en stol bredvid plåten. Norpade åt sig en bit av en biff och bara utbrister HERREGUUUUD SÅ GOTT!! Fortsatte att mumsa i sig. "Men alltså, sluta äta från plåten, vi ska väl äta tillsammans -  på tallrik hahahaaa. Men faktiskt inte helt fel att även äta dem kalla.

Probiotika
Det är viktigt att äta massor av grön bladsallad samt grönsaker och då även få i oss lite rotfrukter mellan varven för prebiotikans skull. I magen har vi nämligen goda bakterier (probiotika). Prebiotikan matar dessa goda bakterier, så se till att äta rotfrukter - kokta kalla eller råa, kalla kokta potatisar, bönor och kikärtor m.m. Det bör du göra även om du äter LCHF för att inte gå miste om detta viktiga. Vill du ge din mage probiotika så kan du äta exempelvis syrade grönsaker eller ta probiotika i form av tillskott. Mjölkprodukternas probiotika ger inte så mycket. Du kan dock göra egen kefir, vilket ger mer. Magen och dess tarmar ska vi vara rädda om och inte ta bort det som är bra. När magen är i balans så får vi även en vacker hy.

Resistent Stärkelse (RS)
Du behöver inte oroa dig för att gå upp i vikt av kokta kalla grönsaker, råa grönsaker, bönor, linser och ärtor. Du kan snarare minska i vikt genom att äta dessa livsmedel. Dessa livsmedel innehåller något som heter Resistent Stärkelse. RS höjer inte ditt blodsocker. Det kan till och med sänka ditt fasteblodsocker (morgonblodsocker), ge lägre blodsocker­höj­ning efter måltid och bättre insulinresistens.
RS fungerar som fibrer i kroppen och är även en väg till att öka förbränningen. 

Receptet ger en hel plåt med grönsaksbiffar.

Här tillsammans med kalkonbacon


Gör de inte så stora i diameter så blir de lättare att vända. Gör dem förslagsvis lika stora som bredden på din stekspade så håller de ihop bäst utan att ramla isär utanför stekspaden. Du kan däremot göra dem lite knubbiga på höjden ca 2,5-3 cm tjocka. Klicka ut dem direkt i pannan och forma till dem med stekspaden. Jag tog hjälp av två breda stekspadar när jag skulle vända på biffarna, varav en användes för att putta på biffen på den andra stekspaden. Ursmidigt!
Det går åt många ägg för att hålla ihop smeten, men det blir många biffar så det blir inte negativt ekonomiskt sett.

Ekologiska grönsaker såklart! Både för miljön och för din hälsa.

200 g sötpotatis
200 g rotselleri
200 g kålrot
150 g morötter
150 g rödbetor
100 g gul lök
6 ägg
ca 2,5-3 msk kokosmjöl
örtsalt, svartpeppar, vitlökspulver
Smör till stekning


  1. Koka upp rejält med vatten i en kastrull. Dra av kastrullen från spisen. Håll värmen med kastrullock
  2. Skala grönsakerna
  3. Grovriv sötpotatis, selleri och kålrot och lägg i det heta vattnet i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Lägg dem i en stor skål.
  4. Grovriv morötter och rödbetor. Lägg även dem i skålen.
  5. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, utan att den tar färg. Lägg över i skålen.
  6. Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner i grönsakerna.
  7. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Det kräver en hel del av kryddningen.
  8. Mixa allt med en stavmixer, men mixa inte så att allt blir mos utan lämna gärna några bitar kvar, det är både fin och gott.
  9. Blanda ner kokosmjölet noga.
  10. Värm en stekpanna till medelvärme och stek små fina biffar, ca 3 minuter på var sida tills de fått fin färg. Krydda biffarna med en doft av vitlökspulver när du stekt dem klart. Jag lovar, det blir den extra lilla kicken för smaken. 


De är jättegoda att äta som de är t.ex tillsammans med en sallad, eller till något protein såsom kalkonbacon.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...