Fortsätt till huvudinnehåll

Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning



När jag var hos min dotter i Stockholm så frågade jag henne vad vi skulle äta till middag. Tänkte fixa iordning så det var klart när hon kom hem från jobbet.
"Går det bra med grönsaksbiffar"? " Jo men visst. Det funkar nog bra" sa hon med inte en alltför stor entusiasm i rösten. (Och ibland hittar den norrländska dialekten fram sådär 😊)

Jag lagade maten i förväg och la de tillagade biffarna på en plåt så att jag skulle kunna värma dem på läg värme i ugnen när vi skulle äta. (Gör för vana att aldrig återuppvärma mat i stark värme. För stark värme kan göra att de inte blir lika nyttiga om de genomgår ytterligare en förändringsprocess).
Min dotter kom hem från jobbet och satte sig på en stol bredvid plåten. Norpade åt sig en bit av en biff och bara utbrister HERREGUUUUD SÅ GOTT!! Fortsatte att mumsa i sig. "Men alltså, sluta äta från plåten, vi ska väl äta tillsammans -  på tallrik hahahaaa. Men faktiskt inte helt fel att även äta dem kalla.

Probiotika
Det är viktigt att äta massor av grön bladsallad samt grönsaker och då även få i oss lite rotfrukter mellan varven för prebiotikans skull. I magen har vi nämligen goda bakterier (probiotika). Prebiotikan matar dessa goda bakterier, så se till att äta rotfrukter - kokta kalla eller råa, kalla kokta potatisar, bönor och kikärtor m.m. Det bör du göra även om du äter LCHF för att inte gå miste om detta viktiga. Vill du ge din mage probiotika så kan du äta exempelvis syrade grönsaker eller ta probiotika i form av tillskott. Mjölkprodukternas probiotika ger inte så mycket. Du kan dock göra egen kefir, vilket ger mer. Magen och dess tarmar ska vi vara rädda om och inte ta bort det som är bra. När magen är i balans så får vi även en vacker hy.

Resistent Stärkelse (RS)
Du behöver inte oroa dig för att gå upp i vikt av kokta kalla grönsaker, råa grönsaker, bönor, linser och ärtor. Du kan snarare minska i vikt genom att äta dessa livsmedel. Dessa livsmedel innehåller något som heter Resistent Stärkelse. RS höjer inte ditt blodsocker. Det kan till och med sänka ditt fasteblodsocker (morgonblodsocker), ge lägre blodsocker­höj­ning efter måltid och bättre insulinresistens.
RS fungerar som fibrer i kroppen och är även en väg till att öka förbränningen. 

Receptet ger en hel plåt med grönsaksbiffar.

Här tillsammans med kalkonbacon


Gör de inte så stora i diameter så blir de lättare att vända. Gör dem förslagsvis lika stora som bredden på din stekspade så håller de ihop bäst utan att ramla isär utanför stekspaden. Du kan däremot göra dem lite knubbiga på höjden ca 2,5-3 cm tjocka. Klicka ut dem direkt i pannan och forma till dem med stekspaden. Jag tog hjälp av två breda stekspadar när jag skulle vända på biffarna, varav en användes för att putta på biffen på den andra stekspaden. Ursmidigt!
Det går åt många ägg för att hålla ihop smeten, men det blir många biffar så det blir inte negativt ekonomiskt sett.

Ekologiska grönsaker såklart! Både för miljön och för din hälsa.

200 g sötpotatis
200 g rotselleri
200 g kålrot
150 g morötter
150 g rödbetor
100 g gul lök
6 ägg
ca 2,5-3 msk kokosmjöl
örtsalt, svartpeppar, vitlökspulver
Smör till stekning


  1. Koka upp rejält med vatten i en kastrull. Dra av kastrullen från spisen. Håll värmen med kastrullock
  2. Skala grönsakerna
  3. Grovriv sötpotatis, selleri och kålrot och lägg i det heta vattnet i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Lägg dem i en stor skål.
  4. Grovriv morötter och rödbetor. Lägg även dem i skålen.
  5. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, utan att den tar färg. Lägg över i skålen.
  6. Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner i grönsakerna.
  7. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Det kräver en hel del av kryddningen.
  8. Mixa allt med en stavmixer, men mixa inte så att allt blir mos utan lämna gärna några bitar kvar, det är både fin och gott.
  9. Blanda ner kokosmjölet noga.
  10. Värm en stekpanna till medelvärme och stek små fina biffar, ca 3 minuter på var sida tills de fått fin färg. Krydda biffarna med en doft av vitlökspulver när du stekt dem klart. Jag lovar, det blir den extra lilla kicken för smaken. 


De är jättegoda att äta som de är t.ex tillsammans med en sallad, eller till något protein såsom kalkonbacon.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…