Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt god älgskavsgryta

Hej på er!

Nu är jag tillbaka på brottsplatsen i Östersund. Har varit hos min dotter i Stockholm i en månad. Det var skönt efter operationen att byta fokus lite.
Kunde pyssla om henne lite extra. Laga mat medan hon var på jobbet och frysa in så att hon har att ta fram ett tag efter att jag har åkt. Förstår inte hur hon hinner och orkar. Börjar 9 på morgonen och är inte hemma förrän 20.30 på kvällen. Att ställa sig att laga middag då?? Jo men det gör hon och nu känns det så skönt att hon nu har lite färdig mat i frysen att bara ta fram.

Jag hade med mig lite älgkött och gjorde en guuudagod älgskavsgryta en av dagarna. Det är ju sån lyx. Ibland går det ju att hitta älgskav lite billigare i affärens frysdisk. Snabblagat, nyttigt och en riktigt god bjudrätt. Det blir heller inte så dyrt eftersom det inte innehåller många ingredienser.

Jag använde mig av älgytterlår. Perfekt att använda sig av fruset kött som du låtit ligga framme ½-1 timme. Ta sedan en vass kniv och hyvla av kött från steken. Det blir då så fina och riktigt tunna skivor.
Kallt åt händerna, javisst. Men ta på dig en grytvante så går det finfint.

En liten pytteklick svartvinbärsgelé hade jag i. Det gör grytan ännu godare. Uteslut om du är riktigt sockerkänslig eller äter strikt, grytan är jättegod ändå.
Blomkålsmos till är en riktig hit. Välj ekologiska varor för högsta näringsvärde och för god hälsa. Att välja ekologiskt och KRAV är även det ett sätt att bidra till naturens väl.




Älgskavsgryta

750 g älgytterlår, fryst och bara en aning tinad
Kantareller,valfri mängd
1 stor eller 2 små gula lökar, hackade
3 dl grädde 
1,5 msk kalvfond
1,5 msk viltfond
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartvinbärsgelé, valfritt
Örtsalt eller oraffinerat (grått) havssalt
Nymalen svartpeppar
4 krossade enbär
Smör till stekning
Frysta lingon till servering


  1. Skär köttet i tunna skivor. Stek i omgångar tillsammans med lök, svamp, salt och peppar. Använd gärna en gjutjärnsgryta.
  2. Lägg tillbaka allt i grytan och tillsätt grädde, enbär, fonder, tomatpuré samt eventuellt gelé.
  3. Låt puttra ihop under lock någon minut. Behöver grädden bli krämigare så utesluter du locket.
  4. Smaka av.
  5. Strö över frysta lingon vid serveringen.


Ät förslagsvis tillsammans med härligt blomkålsmos.

  1. Dela blomkålen i fina buketter och koka i lättsaltat vatten. När blomkålen är mjuk så häller du av vattnet i durkslag. Skaka durkslaget och rör om i kålen så att så mycket som möjligt av vattnet rinner bort. 
  2. Lägg tillbaka blomkålen i kastrullen och låt den ånga av ordentligt så att vätskan försvinner. 
  3. Mixa med smör och örtsalt samt lite vitpeppar. Många vill även mixa ner lite grädde, men jag tycker det är gott som det är. 






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…