Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt god älgskavsgryta

Hej på er!

Nu är jag tillbaka på brottsplatsen i Östersund. Har varit hos min dotter i Stockholm i en månad. Det var skönt efter operationen att byta fokus lite.
Kunde pyssla om henne lite extra. Laga mat medan hon var på jobbet och frysa in så att hon har att ta fram ett tag efter att jag har åkt. Förstår inte hur hon hinner och orkar. Börjar 9 på morgonen och är inte hemma förrän 20.30 på kvällen. Att ställa sig att laga middag då?? Jo men det gör hon och nu känns det så skönt att hon nu har lite färdig mat i frysen att bara ta fram.

Jag hade med mig lite älgkött och gjorde en guuudagod älgskavsgryta en av dagarna. Det är ju sån lyx. Ibland går det ju att hitta älgskav lite billigare i affärens frysdisk. Snabblagat, nyttigt och en riktigt god bjudrätt. Det blir heller inte så dyrt eftersom det inte innehåller många ingredienser.

Jag använde mig av älgytterlår. Perfekt att använda sig av fruset kött som du låtit ligga framme ½-1 timme. Ta sedan en vass kniv och hyvla av kött från steken. Det blir då så fina och riktigt tunna skivor.
Kallt åt händerna, javisst. Men ta på dig en grytvante så går det finfint.

En liten pytteklick svartvinbärsgelé hade jag i. Det gör grytan ännu godare. Uteslut om du är riktigt sockerkänslig eller äter strikt, grytan är jättegod ändå.
Blomkålsmos till är en riktig hit. Välj ekologiska varor för högsta näringsvärde och för god hälsa. Att välja ekologiskt och KRAV är även det ett sätt att bidra till naturens väl.
Älgskavsgryta

750 g älgytterlår, fryst och bara en aning tinad
Kantareller,valfri mängd
1 stor eller 2 små gula lökar, hackade
3 dl grädde 
1,5 msk kalvfond
1,5 msk viltfond
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartvinbärsgelé, valfritt
Örtsalt eller oraffinerat (grått) havssalt
Nymalen svartpeppar
4 krossade enbär
Smör till stekning
Frysta lingon till servering


  1. Skär köttet i tunna skivor. Stek i omgångar tillsammans med lök, svamp, salt och peppar. Använd gärna en gjutjärnsgryta.
  2. Lägg tillbaka allt i grytan och tillsätt grädde, enbär, fonder, tomatpuré samt eventuellt gelé.
  3. Låt puttra ihop under lock någon minut. Behöver grädden bli krämigare så utesluter du locket.
  4. Smaka av.
  5. Strö över frysta lingon vid serveringen.


Ät förslagsvis tillsammans med härligt blomkålsmos.

  1. Dela blomkålen i fina buketter och koka i lättsaltat vatten. När blomkålen är mjuk så häller du av vattnet i durkslag. Skaka durkslaget och rör om i kålen så att så mycket som möjligt av vattnet rinner bort. 
  2. Lägg tillbaka blomkålen i kastrullen och låt den ånga av ordentligt så att vätskan försvinner. 
  3. Mixa med smör och örtsalt samt lite vitpeppar. Många vill även mixa ner lite grädde, men jag tycker det är gott som det är. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…