Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig vegetarisk tomatsås









Hej på er!
Tänk vad jag tycker det är mysigt nu när det kommit lite snö som lyser upp i mörkret. Stearinljusen lyser här hemma och värmeljusen glimmar i sina hållare. Underbart!

Jag börja få upp min energi efter
operationen men tröttheten vill inte riktigt släppa, utan är t.o.m lite värre än innan operationen. Träffade min kirurg igår och hon informerade mig om att det var en stor operation som tog många timmar och kroppen fick en liten chock. Så det är bara att förvänta sig detta. Mina lymfer fick fnatt och svullnade upp så nu gör jag lymfdränage varje dag. Ser hur de minskar i svullnad varje dag som går. Fantastiskt vad egenbehandling kan göra skillnad, bara man vet hur och vad man ska göra.

Känner att jag mer och mer gillar vegetarisk mat. Kroppen liksom skriker efter det mellan varven. Jag skulle nog aldrig klara av att skippa kött och fågel helt och hållet och kan inte tänka mig att inte äta fisk. Men några dagar i veckan kör jag vegetariskt och massvis med olika sallader.
Till salladerna rör jag ihop en god fräsch dressing på dijonsenap, äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger och olivolja. Kryddar med örtsalt. Så enkelt och så gott.

Jag gick tyvärr upp 7 pannor senare tiden av min sjukdom 😰. Tydligen är det vanligt. Hade svårt att gå ner dessa kilon trots strikt LCHF och Paleo, men börjar nu se resultat på vågen där massor av grönsaker och sallader får sin massivt stora plats på tallriken. Steker i kokosolja och äter ½ äpple varje dag. Försöker få in lite av någon rotgrönsak och/eller bönor, linser varje dag för prebiotikans skull. Det är viktigt. 

Idag gjorde jag en jättemumsig tomatsås. Rund och fin i smaken och lite stuns och studs med ett uns av tabasco.
Den kan man ha till ex kycklingköttbullar, till grönsakspasta, eller som min kusin sa - serverad till kalla räkor eller något annat gott.
Receptet? Självklart!! 😊

Tomatsås:
0,5 squash (zucchini), skuren i tunna fjärdedelar
2 gula lökar, finhackade
1 stjälk blekselleri (stjälkselleri), finhackad
3 dl skivade champinjoner
1 cm bred rotselleri,, finhackad
3 stora vitlöksklyftor varav 2 stycken finhackade. Spara den tredje klyftan till slutet av matlagningen.
2 krm vitlökspulver
1 tsk herbamare örtsalt
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
390 g passerade tomater
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 msk kokosolja
1 krm tabasco


  1. Fräs squash, lök, champinjoner, stjälkselleri samt hackad vitlök i kokosolja. Fräs tills löken mjuknat.
  2. Krydda med vitlökspulver, paprikapulver, örtsalt och svartpeppar.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund på slutet. 
  4. Häll grönsaksröran i en kastrull och tillsätt passerade tomater, rotselleri, tabasco, grönsaksbuljong och vatten.
  5. Låt puttra under lock i 30 minuter
  6. Ta av locket, höj värmen något och låt puttra ytterligare 5 min under omrörning. 
  7. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och låt koka upp.
  8. Dra kastrullen från spisen och pressa ner en stor klyfta vitlök. Rör om, smaka av och servera. 






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...