Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig vegetarisk tomatsås









Hej på er!
Tänk vad jag tycker det är mysigt nu när det kommit lite snö som lyser upp i mörkret. Stearinljusen lyser här hemma och värmeljusen glimmar i sina hållare. Underbart!

Jag börja få upp min energi efter
operationen men tröttheten vill inte riktigt släppa, utan är t.o.m lite värre än innan operationen. Träffade min kirurg igår och hon informerade mig om att det var en stor operation som tog många timmar och kroppen fick en liten chock. Så det är bara att förvänta sig detta. Mina lymfer fick fnatt och svullnade upp så nu gör jag lymfdränage varje dag. Ser hur de minskar i svullnad varje dag som går. Fantastiskt vad egenbehandling kan göra skillnad, bara man vet hur och vad man ska göra.

Känner att jag mer och mer gillar vegetarisk mat. Kroppen liksom skriker efter det mellan varven. Jag skulle nog aldrig klara av att skippa kött och fågel helt och hållet och kan inte tänka mig att inte äta fisk. Men några dagar i veckan kör jag vegetariskt och massvis med olika sallader.
Till salladerna rör jag ihop en god fräsch dressing på dijonsenap, äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger och olivolja. Kryddar med örtsalt. Så enkelt och så gott.

Jag gick tyvärr upp 7 pannor senare tiden av min sjukdom 😰. Tydligen är det vanligt. Hade svårt att gå ner dessa kilon trots strikt LCHF och Paleo, men börjar nu se resultat på vågen där massor av grönsaker och sallader får sin massivt stora plats på tallriken. Steker i kokosolja och äter ½ äpple varje dag. Försöker få in lite av någon rotgrönsak och/eller bönor, linser varje dag för prebiotikans skull. Det är viktigt. 

Idag gjorde jag en jättemumsig tomatsås. Rund och fin i smaken och lite stuns och studs med ett uns av tabasco.
Den kan man ha till ex kycklingköttbullar, till grönsakspasta, eller som min kusin sa - serverad till kalla räkor eller något annat gott.
Receptet? Självklart!! 😊

Tomatsås:
0,5 squash (zucchini), skuren i tunna fjärdedelar
2 gula lökar, finhackade
1 stjälk blekselleri (stjälkselleri), finhackad
3 dl skivade champinjoner
1 cm bred rotselleri,, finhackad
3 stora vitlöksklyftor varav 2 stycken finhackade. Spara den tredje klyftan till slutet av matlagningen.
2 krm vitlökspulver
1 tsk herbamare örtsalt
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
390 g passerade tomater
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 msk kokosolja
1 krm tabasco


  1. Fräs squash, lök, champinjoner, stjälkselleri samt hackad vitlök i kokosolja. Fräs tills löken mjuknat.
  2. Krydda med vitlökspulver, paprikapulver, örtsalt och svartpeppar.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund på slutet. 
  4. Häll grönsaksröran i en kastrull och tillsätt passerade tomater, rotselleri, tabasco, grönsaksbuljong och vatten.
  5. Låt puttra under lock i 30 minuter
  6. Ta av locket, höj värmen något och låt puttra ytterligare 5 min under omrörning. 
  7. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och låt koka upp.
  8. Dra kastrullen från spisen och pressa ner en stor klyfta vitlök. Rör om, smaka av och servera. 






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...