Fortsätt till huvudinnehåll

Vad blev det på julbordet?








Hej raringar!

Julafton har passerat och jag hoppas att den varit ljuvlig. Kanske har ni fått spendera lite kvalitetstid med familjen eller fått ha lite egentid.

Jag har ju högra armen i gips och är högerhänt, så laga maten till denna jul var en riktig utmaning. Trilla köttbullarna fick min särbo göra liksom att skala räkorna. Han har ju jobbat till sena kvällar så han har inte hunnit med så mycket annat.
Vi hade bestämt oss för att ha mycket grönt på vårt julbord i år med olika sallader och grönsaker.
Det tog naturligtvis sååå lång tid att göra allt med bara en hand. Hade kunnat släppa allt och köpt färdig julmat, men där går liksom gränsen för vad jag vill ha. Nej, julmat ska vara hemlagad, utan en massa tillsatser och verkligen njutas av.

Jag kämpade (men i glädje) och lagade mat i flera dagar. Värst var det när jag kokat julskinkan och kom på att jag inte hade någon hemma som kunde hjälpa mig när den var klar. HJÄÄÄÄLP!! Hur får jag upp den ur kastrullen??? Ingen slask hade jag nära spisen heller och lyfta kastrullen var ju uteslutet.
Fick tag på två små matgafflar, som var det enda jag hittade hos min särbo där maten tillagades och med hjälp av dem lyfte jag upp över tre kilo skinka. AAAAJJ! Tror faktiskt att jag gjorde nåt riktigt dumt där med min arm.

Idag är jag slut som artist. Jag är ju fortfarande mycket trött efter sjukdomen och operationen av bisköldkörtlarna och att bryta armen och sedan måsta operera den blev nog droppen för kroppen. (Där fick jag till det  med rimmet 😉). Därtill flera dagar av matlagning tog ur resten av musten. Nu måste jag lyssna på kroppen och vila.

Vi blev 6 personer runt julbordet detta år. Jag har ju min kära kusin hos mig på veckorna och så härligt att se någon njuta av maten så mycket. Min dotter blev kvar i Stockholm eftersom hon arbetade ända till sena eftermiddagen dagen före julafton. Det här blev tyvärr andra julen på rad utan henne. Hon är annars precis som jag och min kusin en riktig gourmé som älskar mat och som med ord och uttryck tacksamt njuter av den. Sån uppskattning ger verkligen värde till all matlagning.

Vårt julbord innehöll:
Hemkokt ekologisk skinka, vanlig sill, senapssill (denna gång köpt p.g.a tidsbrist) grönsallad med parmesandressing och rostade macadamianötter (recept från Jessica Frej), ghee-stekt brysselkål med en gnutta honung och örtsalt, ägghalvor med rädisor röd lök wasabimajonnäs och räkor, halstrad gravad lax med kryddor riven pepparrot och citrongurka, vanlig gravad lax, finsk kål-.och morotslåda, prinskorvar, köttbullar, Jansson (som denna gång tyvärr blev misslyckad då den blev konstigt oljig), jättegoda revbensspjäll som min särbos son gjort. En blandsallad innehållande oljestekt palsternacka, salladslök, morötter och vitkål i vinägrett, samt rödbetssallad med fetaost. Recepten på en del av maträtterna hittar du under etiketten "Jul". Jag kommer att lägga in fler av dem till nästkommande jul.

Jag fick tag på det mesta ekologiskt. Däremot väljer jag inte ekologiska ägg p,g,a det giftiga fiskmjölet som ges till dem. Där väljer jag ägg från utehöns som fått sprätta. När jag köper dem i affären så hittar jag dem hos Coop och hos de som säljer märket Garant, såsom Willys och Hemköp.








Julklappar! Ja jag är barnsligt förtjust i paket. Fick en jättegosig morgonrock och presentkort på gå- och löpkliniken av min särbo. Han tycker visst att jag har halkat klart nu och vill att jag köper mig ett par dubbade kängor. Mm ska ske.... Andra klappar innehöll köksredskap, resa till Portugal med uppehälle (Jaaa jag veeet hihi), pengar, och presentkort. Hej hopp!!

God fortsättning till er!
Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…