Fortsätt till huvudinnehåll

Julskinkan kokas i plastförpackningen




Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka. 
Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten? 
Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas.

Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget. 

Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även ge cancer. 

Hur du då rimmar din skinka hittar du recept på HÄR. Det ska göras ca 14 - 20 dagar innan den ska tillagas. Det kanske känns lite besvärligt, men kan kanske vara kul att göra nästan allt själv. Jag skulle nog tycka det, om jag fick tag på en färsk ekoskinka. Här blir det dock en inplastad färdigrimmad och ekologisk/KRAV-skinka att koka själv, åtminstone i år.

Igår blev jag så otroligt glad! Jag beställde några ansiktsprodukter från nätföretaget Purebutik (längst fram på fotot). Tänkte ta mig en promenad på någon kilometer för att hämta det lilla paketet. Sån tur att jag skulle till särbon också och beslöt mig för att ta bilen. Ut kommer jag nämligen med ett jättepaket, tungt som tusan 😯 Var tvungen att öppna det redan i bilen. Inser då att jag har vunnit mängder av rengöringsprodukter  till hemmet, 100% naturligt ekologiska produkter samt en jättesöt skärbräda. Vore väl tusan om det inte ska bli rent här hemma till jul 😄. Vilken julklapp! 










Fram till jul kör jag ju med en nyttig diet som jag skrev lite om förut. Jag gick ju upp i vikt - hela 7 kilo - p.g.a min sjukdom. Nu börjar vågen att stadigt visa nedåt. - 4,5 kg på några få veckor. Tar även rejäla promenader varje dag/kväll så att flåset infinner sig. Lägger upp exempel på den mat jag äter i nästa inlägg inklusive uträkningar på proteinerna, kolhydraterna och fettet samt fördelningen av dem i procent. 
Efter jul så tar jag upp uträkningarna igen, men vet på ett ungefär hur jag kan äta även under julen, utan att behöva rubba dieten allt för mycket. 
Kom ihåg att lägga till en massa grönsaker och sallader till julbordet. Det brukar annars lätt missas. 


Ha en fin vecka!
Värme & Kärlek

Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...