Fortsätt till huvudinnehåll

Julskinkan kokas i plastförpackningen




Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka. 
Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten? 
Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas.

Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget. 

Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även ge cancer. 

Hur du då rimmar din skinka hittar du recept på HÄR. Det ska göras ca 14 - 20 dagar innan den ska tillagas. Det kanske känns lite besvärligt, men kan kanske vara kul att göra nästan allt själv. Jag skulle nog tycka det, om jag fick tag på en färsk ekoskinka. Här blir det dock en inplastad färdigrimmad och ekologisk/KRAV-skinka att koka själv, åtminstone i år.

Igår blev jag så otroligt glad! Jag beställde några ansiktsprodukter från nätföretaget Purebutik (längst fram på fotot). Tänkte ta mig en promenad på någon kilometer för att hämta det lilla paketet. Sån tur att jag skulle till särbon också och beslöt mig för att ta bilen. Ut kommer jag nämligen med ett jättepaket, tungt som tusan 😯 Var tvungen att öppna det redan i bilen. Inser då att jag har vunnit mängder av rengöringsprodukter  till hemmet, 100% naturligt ekologiska produkter samt en jättesöt skärbräda. Vore väl tusan om det inte ska bli rent här hemma till jul 😄. Vilken julklapp! 










Fram till jul kör jag ju med en nyttig diet som jag skrev lite om förut. Jag gick ju upp i vikt - hela 7 kilo - p.g.a min sjukdom. Nu börjar vågen att stadigt visa nedåt. - 4,5 kg på några få veckor. Tar även rejäla promenader varje dag/kväll så att flåset infinner sig. Lägger upp exempel på den mat jag äter i nästa inlägg inklusive uträkningar på proteinerna, kolhydraterna och fettet samt fördelningen av dem i procent. 
Efter jul så tar jag upp uträkningarna igen, men vet på ett ungefär hur jag kan äta även under julen, utan att behöva rubba dieten allt för mycket. 
Kom ihåg att lägga till en massa grönsaker och sallader till julbordet. Det brukar annars lätt missas. 


Ha en fin vecka!
Värme & Kärlek

Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam