Fortsätt till huvudinnehåll

Julskinkan kokas i plastförpackningen




Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka. 
Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten? 
Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas.

Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget. 

Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även ge cancer. 

Hur du då rimmar din skinka hittar du recept på HÄR. Det ska göras ca 14 - 20 dagar innan den ska tillagas. Det kanske känns lite besvärligt, men kan kanske vara kul att göra nästan allt själv. Jag skulle nog tycka det, om jag fick tag på en färsk ekoskinka. Här blir det dock en inplastad färdigrimmad och ekologisk/KRAV-skinka att koka själv, åtminstone i år.

Igår blev jag så otroligt glad! Jag beställde några ansiktsprodukter från nätföretaget Purebutik (längst fram på fotot). Tänkte ta mig en promenad på någon kilometer för att hämta det lilla paketet. Sån tur att jag skulle till särbon också och beslöt mig för att ta bilen. Ut kommer jag nämligen med ett jättepaket, tungt som tusan 😯 Var tvungen att öppna det redan i bilen. Inser då att jag har vunnit mängder av rengöringsprodukter  till hemmet, 100% naturligt ekologiska produkter samt en jättesöt skärbräda. Vore väl tusan om det inte ska bli rent här hemma till jul 😄. Vilken julklapp! 










Fram till jul kör jag ju med en nyttig diet som jag skrev lite om förut. Jag gick ju upp i vikt - hela 7 kilo - p.g.a min sjukdom. Nu börjar vågen att stadigt visa nedåt. - 4,5 kg på några få veckor. Tar även rejäla promenader varje dag/kväll så att flåset infinner sig. Lägger upp exempel på den mat jag äter i nästa inlägg inklusive uträkningar på proteinerna, kolhydraterna och fettet samt fördelningen av dem i procent. 
Efter jul så tar jag upp uträkningarna igen, men vet på ett ungefär hur jag kan äta även under julen, utan att behöva rubba dieten allt för mycket. 
Kom ihåg att lägga till en massa grönsaker och sallader till julbordet. Det brukar annars lätt missas. 


Ha en fin vecka!
Värme & Kärlek

Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...