Fortsätt till huvudinnehåll

Asiatisk biffsallad med glasnudlar







Den här rätten skrev jag om i förra inlägget. Den blev jättegod och mycket uppskattad på middagen så då åker den upp här med receptet till er. Den äts till sin fördel rumsvarm och inte kylskåpskall för att smakerna ska komma till sin rätt.
Mycket går att göra i förväg och den sista halvtimmen innan den ska serveras så steker man köttet. Sedan är det bara att vända ihop allt och garnera. Supersmidigt!

Jag fick tag på fint marmorerad biff med kappa. Kappan tog jag bort innan stekning, för annars blir det lite krångligt att ta bort i efterhand när köttet ska skivas lövtunt. Du kan naturligtvis använda dig av lövbiff i stället, med köttet blir lätt lite torrare då den inte är marmorerat. Men det funkar absolut. Välj med fördel gräsbetes och ekologiskt/KRAV-kött. 

4-5 port

600 g biff
2 paprikor i olika färger
½ purjolök som du delat på längden (skölj noga)
1 ask böngroddar
4 msk sesamfrön
70 g cashewnötter (1 1/4 dl) hackade
Färsk koriander, valfri mängd
Herbamare örtsalt
Kokosolja och smör till stekning
200 g glasnudlar








Dressing:
Saft av en lime (Vrid och pressa ur limen med gaffel så du får med all saft)
5 tsk sesamolja
5 tsk tamarisoja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk riven ingefära
2 tsk äkta lönnsirap (höjer inte blodsockret och motverkar insulinresistens)
1 finhackad chili
5 tsk jordnötssmör
Blanda ihop allt till dressingen och ställ kallt tills vidare




  1. Rosta sesamfrön och cashewnötter i en torr het panna tills de blivit gyllenbruna. Se upp så det inte bränns. 
  2. Hacka koriander 
  3. Tillred glasnudlarna enligt förpackningens instruktioner
  4. Klipp glasnudlarna lite så de inte är så långa
  5. Blanda glasnudlarna med dressingen
  6. Skiva köttet i lövtunna skivor
  7. Skär paprikorna i bitar och skiva purjolöken. 
  8. Stek purjo och paprika i en blandning av smör och kokosolja. HIT KAN DU FÖRBEREDA
  9. Stek köttet snabbt på båda sidor. Krydda med örtsalt under stekningen. Strö på hälften av sesamfröna och nötterna.
  10. Blanda ihop köttet, paprika, purjo och böngroddar med nudlarna. Toppa med sesamfrön, cashewnötter och hackad koriander.
  11. Servera med extra tamarisoja samt resterande frön och nötter.  

Till kaffet hade vi hallon- & mangosorbet. Receptet på den kommer i morgon. Superfräsch, nyttig och snabb att göra medan kaffet kokar.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…