Fortsätt till huvudinnehåll

Kyckling i pestosås med ljummen zucchini- & nudelsallad

Jag är nog lite smått galen när jag har bestämt mig för att laga en maträtt jag aldrig förr gjort och dessutom ha den på en middagsbjudning i kväll. Ja, sån är jag. Bära eller brista. Det blir en nudelsallad med wokad biff. Hittade en fin ekologisk biff med kappa som dessutom är från ett lyckligt djur som fått gräsbeta. Receptet på den kommer upp lite senare (om det bli bra dvs). Ursprungsreceptet kommer från Charlotte Perellis bok "kickstart", men som jag kommer att modellera om.

Men nu ni är det vååår! Fåglarna är vansinnigt förälskade och vi människor börjar vakna upp ur vinterdvalan. Härligt när man möts av glada leenden på morgonpromenaden. Visst får man lite extra energi?
Apropå nudlar så tänkte bjuda er på ett jättegott recept med kyckling i pestosås. Serverad med min vansinnigt goda zucchini- & nudelsallad.
Det blir två inlägg idag då jag kommer att lägga upp zucchini- & nudelsalladen för sig. Du får naturligtvis receptet på den direkt här också.

Mina recept är som vanligt ekologiska för optimalt näringsupptag. Inga gifter hör hemma på min tallrik med god hälsosam mat. Näpp! ;)






Kyckling i pestosås ca 4 port

ca 10 kycklinginnerfiléer, eller så många du önskar beroende på antal personer. 
4 soltorkade tomater
½ stor purjolök. Ta även med de gröna bladen
½ liten påse babyspenat
2½ dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
3/4 dl grön pesto
1 tsk herbamare örtsalt
1 tsk paprikapulver 
1 krm chiliflakes
vit/svartpeppar
1-2 stora kvisttomater
Torkad timjan
Smör till stekning


  • Sätt ugnen på 225°
  • Blanda ihop grädde, creme fraiche, pressad vitlök, pesto och soltorkade tomater som du tunnstrimlat.
  • Dela på kycklingfiléerna och fräs dem i smör. Krydda under stekningen med örtsalt, paprikapulver, chiliflakes, vit- eller svartpeppar. Lägg åt sidan
  • Strimla purjolöken och fräs den mjuk
  • Tillsätt pestogrädden, de stekta kycklingfiléerna samt babyspenaten. Låt koka ihop en stund.
  • Häll ner allt i en ugnsform
  • Skiva tomaterna i ca ½ cm tjocka skivor och krydda dem med timjan och pudra på lite örtsalt.
  • Stick ner tomatskivorna runt om i formen. Det gör ingen om de går omlott.
  • Sätt in formen i ugnen och gratinera i ca 10 minuter.


Ljummen zucchini- & nudelsallad

Beräkna 1st stor zucchini eller 2 små per person
Zucchini
Herbamare örtsalt
Glasnudlar
Smör till stekning

Tillred glasnudlarna enl anvisningarna på påsen
Skiva zucchinin med osthyvel. Viktigt! Ta inte med kärnhuset, utan skiva zucchinin runt om så att den inte kommer med.
Stek i omgångar så att de ligger fritt i panna och inte på varandra
Låt de få lite färg innan du vänder dem
Krydda med örtsalt under stekningen
Klipp nudlarna lite så att de inte är så superlånga
Blanda ihop nudlarna med de stekta zucchiniremsorna








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…