Fortsätt till huvudinnehåll

Kyckling i pestosås med ljummen zucchini- & nudelsallad

Jag är nog lite smått galen när jag har bestämt mig för att laga en maträtt jag aldrig förr gjort och dessutom ha den på en middagsbjudning i kväll. Ja, sån är jag. Bära eller brista. Det blir en nudelsallad med wokad biff. Hittade en fin ekologisk biff med kappa som dessutom är från ett lyckligt djur som fått gräsbeta. Receptet på den kommer upp lite senare (om det bli bra dvs). Ursprungsreceptet kommer från Charlotte Perellis bok "kickstart", men som jag kommer att modellera om.

Men nu ni är det vååår! Fåglarna är vansinnigt förälskade och vi människor börjar vakna upp ur vinterdvalan. Härligt när man möts av glada leenden på morgonpromenaden. Visst får man lite extra energi?
Apropå nudlar så tänkte bjuda er på ett jättegott recept med kyckling i pestosås. Serverad med min vansinnigt goda zucchini- & nudelsallad.
Det blir två inlägg idag då jag kommer att lägga upp zucchini- & nudelsalladen för sig. Du får naturligtvis receptet på den direkt här också.

Mina recept är som vanligt ekologiska för optimalt näringsupptag. Inga gifter hör hemma på min tallrik med god hälsosam mat. Näpp! ;)






Kyckling i pestosås ca 4 port

ca 10 kycklinginnerfiléer, eller så många du önskar beroende på antal personer. 
4 soltorkade tomater
½ stor purjolök. Ta även med de gröna bladen
½ liten påse babyspenat
2½ dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
3/4 dl grön pesto
1 tsk herbamare örtsalt
1 tsk paprikapulver 
1 krm chiliflakes
vit/svartpeppar
1-2 stora kvisttomater
Torkad timjan
Smör till stekning


  • Sätt ugnen på 225°
  • Blanda ihop grädde, creme fraiche, pressad vitlök, pesto och soltorkade tomater som du tunnstrimlat.
  • Dela på kycklingfiléerna och fräs dem i smör. Krydda under stekningen med örtsalt, paprikapulver, chiliflakes, vit- eller svartpeppar. Lägg åt sidan
  • Strimla purjolöken och fräs den mjuk
  • Tillsätt pestogrädden, de stekta kycklingfiléerna samt babyspenaten. Låt koka ihop en stund.
  • Häll ner allt i en ugnsform
  • Skiva tomaterna i ca ½ cm tjocka skivor och krydda dem med timjan och pudra på lite örtsalt.
  • Stick ner tomatskivorna runt om i formen. Det gör ingen om de går omlott.
  • Sätt in formen i ugnen och gratinera i ca 10 minuter.


Ljummen zucchini- & nudelsallad

Beräkna 1st stor zucchini eller 2 små per person
Zucchini
Herbamare örtsalt
Glasnudlar
Smör till stekning

Tillred glasnudlarna enl anvisningarna på påsen
Skiva zucchinin med osthyvel. Viktigt! Ta inte med kärnhuset, utan skiva zucchinin runt om så att den inte kommer med.
Stek i omgångar så att de ligger fritt i panna och inte på varandra
Låt de få lite färg innan du vänder dem
Krydda med örtsalt under stekningen
Klipp nudlarna lite så att de inte är så superlånga
Blanda ihop nudlarna med de stekta zucchiniremsorna








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och