Fortsätt till huvudinnehåll

Kyckling i pestosås med ljummen zucchini- & nudelsallad

Jag är nog lite smått galen när jag har bestämt mig för att laga en maträtt jag aldrig förr gjort och dessutom ha den på en middagsbjudning i kväll. Ja, sån är jag. Bära eller brista. Det blir en nudelsallad med wokad biff. Hittade en fin ekologisk biff med kappa som dessutom är från ett lyckligt djur som fått gräsbeta. Receptet på den kommer upp lite senare (om det bli bra dvs). Ursprungsreceptet kommer från Charlotte Perellis bok "kickstart", men som jag kommer att modellera om.

Men nu ni är det vååår! Fåglarna är vansinnigt förälskade och vi människor börjar vakna upp ur vinterdvalan. Härligt när man möts av glada leenden på morgonpromenaden. Visst får man lite extra energi?
Apropå nudlar så tänkte bjuda er på ett jättegott recept med kyckling i pestosås. Serverad med min vansinnigt goda zucchini- & nudelsallad.
Det blir två inlägg idag då jag kommer att lägga upp zucchini- & nudelsalladen för sig. Du får naturligtvis receptet på den direkt här också.

Mina recept är som vanligt ekologiska för optimalt näringsupptag. Inga gifter hör hemma på min tallrik med god hälsosam mat. Näpp! ;)






Kyckling i pestosås ca 4 port

ca 10 kycklinginnerfiléer, eller så många du önskar beroende på antal personer. 
4 soltorkade tomater
½ stor purjolök. Ta även med de gröna bladen
½ liten påse babyspenat
2½ dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
3/4 dl grön pesto
1 tsk herbamare örtsalt
1 tsk paprikapulver 
1 krm chiliflakes
vit/svartpeppar
1-2 stora kvisttomater
Torkad timjan
Smör till stekning


  • Sätt ugnen på 225°
  • Blanda ihop grädde, creme fraiche, pressad vitlök, pesto och soltorkade tomater som du tunnstrimlat.
  • Dela på kycklingfiléerna och fräs dem i smör. Krydda under stekningen med örtsalt, paprikapulver, chiliflakes, vit- eller svartpeppar. Lägg åt sidan
  • Strimla purjolöken och fräs den mjuk
  • Tillsätt pestogrädden, de stekta kycklingfiléerna samt babyspenaten. Låt koka ihop en stund.
  • Häll ner allt i en ugnsform
  • Skiva tomaterna i ca ½ cm tjocka skivor och krydda dem med timjan och pudra på lite örtsalt.
  • Stick ner tomatskivorna runt om i formen. Det gör ingen om de går omlott.
  • Sätt in formen i ugnen och gratinera i ca 10 minuter.


Ljummen zucchini- & nudelsallad

Beräkna 1st stor zucchini eller 2 små per person
Zucchini
Herbamare örtsalt
Glasnudlar
Smör till stekning

Tillred glasnudlarna enl anvisningarna på påsen
Skiva zucchinin med osthyvel. Viktigt! Ta inte med kärnhuset, utan skiva zucchinin runt om så att den inte kommer med.
Stek i omgångar så att de ligger fritt i panna och inte på varandra
Låt de få lite färg innan du vänder dem
Krydda med örtsalt under stekningen
Klipp nudlarna lite så att de inte är så superlånga
Blanda ihop nudlarna med de stekta zucchiniremsorna








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…