Det här är en supergod fläskfilégryta med lite spännande smaker. Enbär och timjan ger lite vilt smak och gojibären tillför sötma. Riktig vardagslyx om man som jag lyckas få tag på ekologisk fläskytterfilé till extrapris. Fläskytterfilé är benfri kotlett och brukar även kallas för fläskhare i vissa recept.
Alla ingredienser är ekologiska. Enbär plockade jag i vintras och timjan är egen torkad. Men naturligtvis kan du köpa i burk.
4 port (stora)
750 g fläskytterfilé eller fläskfilé
3 dl grädde
1 ask (150g) arla ekologisk färskost, naturell
1 tsk vit balsamvinäger
15 enbär, lätt krossade
1 dl gojibär
1 tsk tamarisoja
1/2 kycklingbuljongtärning
1 tsk svartvinbärsgelé
2 tsk torkad timjan
1 msk kycklingfond
Salt (oraffinerat) eller Herbamare, svartpeppar
1 msk smör till stekning
Skiva fläskfilén i 2 1/2 cm tjocka skivor
Stek dem i omgångar ca 2 min på var sida och krydda under tiden lätt med salt och peppar. Ta upp dem och lägg åt sidan.
Häll ner grädde, färskost och övriga ingredienser utom gojibären och timjan i pannan. Låt koka upp och puttra 5 min på svag värme, gärna under lock. Sila såsen. Tillsätt gojibär, timjan, köttet samt eventuell steksky som bildats. Låt allt puttra på svag värme ca 10 min.
Kommentarer
Skicka en kommentar