Fortsätt till huvudinnehåll

Supergod fläskfilégryta med timjan, enbär och gojibär








Det här är en supergod fläskfilégryta med lite spännande smaker. Enbär och timjan ger lite vilt smak och gojibären tillför sötma. Riktig vardagslyx om man som jag lyckas få tag på ekologisk fläskytterfilé  till extrapris. Fläskytterfilé är benfri kotlett och brukar även kallas för fläskhare i vissa recept. 

Alla ingredienser är ekologiska. Enbär plockade jag i vintras och timjan är egen torkad. Men naturligtvis kan du köpa i burk.  


4 port (stora)

750 g fläskytterfilé eller fläskfilé 
3 dl grädde
1 ask (150g) arla ekologisk färskost, naturell
1 tsk vit balsamvinäger 
15 enbär, lätt krossade
1 dl gojibär
1 tsk tamarisoja
1/2 kycklingbuljongtärning
1 tsk svartvinbärsgelé 
2 tsk torkad timjan
1 msk kycklingfond
Salt (oraffinerat) eller Herbamare, svartpeppar 
1 msk smör till stekning

Skiva fläskfilén i 2 1/2 cm tjocka skivor
Stek dem i omgångar ca 2 min på var sida och krydda under tiden lätt med salt och peppar. Ta upp dem och lägg åt sidan. 
Häll ner grädde, färskost och övriga ingredienser utom gojibären och timjan i pannan. Låt koka upp och puttra 5 min på svag värme, gärna under lock. Sila såsen. Tillsätt gojibär, timjan, köttet samt eventuell steksky som bildats. Låt allt puttra på svag värme ca 10 min. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...