Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu.
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i.
Servera med valfri glutenfri pasta, men
se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till.
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag.
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:
390 g krossade tomater
1 1/2 röd lök, hackad
2 1/2 msk tomatpuré
2 msk kyckling- eller kalvfond
1 vitlöksklyfta, pressad
Svartpeppar, nymalen
2 msk färsk bladpersilja, hackad
2-3 dl vatten
1/2 tsk Herbamare örtsalt
1 tsk Japansk soja
1 lagerblad
2 krm kryddpeppar, malen eller mortlad
1 tsk paprikapulver
Ev lite honung för att balansera upp syran.
Blanda allt i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30-35 min. Rör då och då så att det inte bränns. Blir såsen alltför tjock så späd med vatten, men den ska vara ganska tjock när den är klar. Smaka av.
Kycklingköttbullar:
500 g kycklingfärs
1 1/2 tsk örtsalt
1 tsk kryddpeppar, malen eller mortlad
1 liten gul lök, grovriven
1 ägg
Smör till stekning
Blanda allt noga till en homogen konsistens. Rulla/forma smeten till lite större köttbullar. Ha händerna fuktiga så går det lättare, eller använd 2 oljade skedar.
Stek på medelvärme till fin färg runt om. Häll över tomatsåsen och låt allt puttra försiktigt i ytterligare 5 minuter.
Plocka bort lagerbladet innan servering
TIPS!! Du kan även tillaga detta i förväg och förvara i kylskåp. Lägg sedan över i en ugnsfast form och värm i ugnen på 100 grader tills maten är het. Kanske bör du då röra ner lite mer vätska i såsen så den inte bränner fast i botten på formen.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Skicka en kommentar