Fortsätt till huvudinnehåll

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås


Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 

Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 


Servera med valfri glutenfri pasta, men 
se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 

Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 

Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna

Enkel tomatsås: 
390 g krossade tomater
1 1/2 röd lök, hackad
2 1/2 msk tomatpuré 
2 msk kyckling- eller kalvfond
1 vitlöksklyfta, pressad
Svartpeppar, nymalen
2 msk färsk bladpersilja, hackad
2-3 dl vatten
1/2 tsk Herbamare örtsalt
1 tsk Japansk soja
1 lagerblad
2 krm kryddpeppar, malen eller mortlad
1 tsk paprikapulver
Ev lite honung för att balansera upp syran. 

Blanda allt i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30-35 min. Rör då och då så att det inte bränns. Blir såsen alltför tjock så späd med vatten, men den ska vara ganska tjock när den är klar. Smaka av. 

Kycklingköttbullar:
500 g kycklingfärs
1 1/2 tsk örtsalt
1 tsk kryddpeppar, malen eller mortlad
1 liten gul lök, grovriven
1 ägg
Smör till stekning


Blanda allt noga till en homogen konsistens. Rulla/forma smeten till lite större köttbullar. Ha händerna fuktiga så går det lättare, eller använd 2 oljade skedar. 
Stek på medelvärme till fin färg runt om. Häll över tomatsåsen och låt allt puttra försiktigt i ytterligare 5 minuter. 
Plocka bort lagerbladet innan servering 


TIPS!! Du kan även tillaga detta i förväg och förvara i kylskåp. Lägg sedan över i en ugnsfast form och värm i ugnen på 100 grader tills maten är het. Kanske bör du då röra ner lite mer vätska i såsen så den inte bränner fast i botten på formen. 

Smaklig måltid! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...