Fortsätt till huvudinnehåll

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås


Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 

Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 


Servera med valfri glutenfri pasta, men 
se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 

Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 

Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna

Enkel tomatsås: 
390 g krossade tomater
1 1/2 röd lök, hackad
2 1/2 msk tomatpuré 
2 msk kyckling- eller kalvfond
1 vitlöksklyfta, pressad
Svartpeppar, nymalen
2 msk färsk bladpersilja, hackad
2-3 dl vatten
1/2 tsk Herbamare örtsalt
1 tsk Japansk soja
1 lagerblad
2 krm kryddpeppar, malen eller mortlad
1 tsk paprikapulver
Ev lite honung för att balansera upp syran. 

Blanda allt i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30-35 min. Rör då och då så att det inte bränns. Blir såsen alltför tjock så späd med vatten, men den ska vara ganska tjock när den är klar. Smaka av. 

Kycklingköttbullar:
500 g kycklingfärs
1 1/2 tsk örtsalt
1 tsk kryddpeppar, malen eller mortlad
1 liten gul lök, grovriven
1 ägg
Smör till stekning


Blanda allt noga till en homogen konsistens. Rulla/forma smeten till lite större köttbullar. Ha händerna fuktiga så går det lättare, eller använd 2 oljade skedar. 
Stek på medelvärme till fin färg runt om. Häll över tomatsåsen och låt allt puttra försiktigt i ytterligare 5 minuter. 
Plocka bort lagerbladet innan servering 


TIPS!! Du kan även tillaga detta i förväg och förvara i kylskåp. Lägg sedan över i en ugnsfast form och värm i ugnen på 100 grader tills maten är het. Kanske bör du då röra ner lite mer vätska i såsen så den inte bränner fast i botten på formen. 

Smaklig måltid! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...