Fortsätt till huvudinnehåll

Fiberplättar med banan och kokos





Jag lovade ju att återkomma med ett gott recept på de fibrer som blir över när man gjort sin sellerijuice. (Det finns även recept på plättar utan sellerifibrer längre ner i inlägget).  Det finns ju många sätt att ta tillvara fibrerna och jag kommer nog att återkomma med fler recept. Har du inte provat sellerijuice ännu, så har du missat något för din hälsa. In och kolla HÄR(klickbar länk).
Plättar med banan och kokos kan ni naturligtvis även göra utan fibrer från selleri, så jag skriver receptet på dem med. Vill du så tillsätt även en knivsudd äkta vaniljpulver (inte vaniljsocker).

Vad är det som är så bra med fibrerna då? Jo de sätter ju igång magen men har även effekten av att det sänker blodsockret. Så att tillsätta dem i plättar med banan är ju optimalt och jättegott. Tänk på när du äter fibrer att du dricker tillräckligt med vätska.
Vänta minst 20 minuter innan du äter frukost efter att du druckit din sellerijuice. 

Det finns ju många recept på bananpannkakor och bananplättar men det här receptet tar dem till en annan nivå av nyttighet. Jag tillsätter dessutom fiberhusk som också är glutenfritt. Det gör att smeten håller ihop och plättarna går lätt att vända i stekpannan. Fiberhusk är ju som namnet säger också fibrer och de fungerar även som mat till de goda bakterierna i magen, sk prebiotika.

Så fram med stekpannan och mixerstaven. Här ska göras goda frukost- lunch- eller mellisplättar.

Ca 8 plättar
Ekologiska ingredienser

Fibrer från 5 dl sellerijuice
2 ägg
1 banan i bitar
1 msk fiberhusk
0,5 dl kokosmjölk (rosa tetra är utan tillsatser)
1 krm salt
Smör och kokosolja till stekning

Gör såhär
·         Mixa ihop allt med hjälp av en mixerstav. Det är viktigt att fiberhusken blandas ner ordentligt så den inte bildar klumpar. Det kommer att bli en rejält tjock smet.
·         När allt är slätt så värmer du upp en stekpanna med ordentlig mängd kokosolja och smör. Kokosolja gör att smöret klarar högre stektemperatur.
·         Klicka ut smeten med en sked och platta ut dem lite direkt i pannan.
·         Stek på svag/medelvärme tills de fått en vacker stekyta på varje sida.
·         Servera med riven kokos, hallon/jordgubbar (frysta jordgubbar finns ekologiska) och skivad banan.

Smaklig spis!

Fiberplättar med banan utan sellerifibrer:
1-2 bananer i bitar
2 ägg
1-2 msk fiberhusk. Ta så mycket som behövs för att plättarna ska hålla ihop i pannan. Smeten sväller och ska bli tjock.
1 krm salt
Eventuellt en knivsudd äkta vanlijpulver
·         Mixa allt med en mixerstav och stek på medelstark värme i smör och kokosolja.
·         Servera med bär

Värme & kärlek
Christina









Vänliga hälsningar, 
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...