Fortsätt till huvudinnehåll

Vietnamesisk fläskytterfilé med galet god glaze



Innehåller reklamlänk för Bodystore. Jag hoppas ni är många som får njuta av en härlig sommar med semester. Jag kommer att jobba hela sommaren, men jag tycker ju att det är så kul att det gör mig inget. Ännu så länge så har inte den riktiga högsommaren nått Jämtland och det blåser och har regnat ganska mycket. Men jag njuter ändå. Jag behöver inte ha kokhett. För mig räcker det med vacker grönska, blommor och 17 grader. Båten har vi tagit ut många gånger när vädret tillåtit och även fångat (läs jag 😉) fin öring. Mums att steka i ugnen.

Veckan före midsommar for jag till min dotter i Stockholm. Jag fick mitt hår fiffat av henne. Vi ses inte mer än ca 2-3 ggr/år och jag längtar ihjäl mig till nästa gång....












Jag lagade i alla fall till lite god mat till oss. Hittade ett recept som kommer från Arla. Supergott! Tar lite tid då den ska stå och puttra ett tag, men är jätteenkel att göra. 
Glazen är så fantastiskt god att jag kan rekommendera att göra dubbelsats och ha lite bredvid i en skål till eventuella gäster att ta extra av.

Grundreceptet innehåller lite grejer som jag inte tycker är så nyttiga, men jag gjorde om receptet och det här blev minst lika gott, om inte godare. Sockersubstituten som jag valt är hälsosamma och höjer inte blodsockret. Nicks fibersirap innehåller honung som eventuellt kan påverka blodsockret en aning.

Vietnamesisk fläskkarré 4 port

800 g fläskkarré
0,25 dl fisksås
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
5 stjärnanis
1 liter vatten
1 msk smör
0,5 färsk röd chili (urkärnad om du inte gillar rejäl hetta)
1,5 tsk salt, nymalen svartpeppar
1 gul eller röd lök
0,5 st lime, eller 1 cl pressad lime


Glaze:

2 msk tamarisoja
0,5 dl fibersirap gold, eller Nicks fibersirap
1 tsk björksocker (valbart)
0,5 tsk svartpeppar
1 dl buljong från koket av köttet

Servera med koriander och eventuellt sweet chilisås (Kung Markattan som inte innehåller en massa skräp) och mynta.

Gör såhär:


  1. Kärna ur och hacka chilin fint. 
  2. Skala och hacka ingefäran, lök och vitlök fint. (det går jättelätt att skala ingefära med hjälp av en liten sked som du skrapar bort skalet med). 
  3. Bryn köttet runt om i smör och gärna även lite avokadoolja eller kokosolja så klarar smöret högre temperaturer. 
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört. 
  5. Sila och spara buljongen. 

Sätt ugnen på 225 grader

  1. Blanda 1 dl av buljongen med de övriga ingredienserna till glazen. Koka ihop till en tjock sås, 5-7 min.
  2. Lägg upp köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Griljera i mitten av ugnen ca 10 min tills köttet fått fin färg. 
Gör gärna dubbel sats av glazen att servera bredvid då det kommer att vara rykande åtgång på den för den är så galet god. 




Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...