Fortsätt till huvudinnehåll

Vietnamesisk fläskytterfilé med galet god glaze



Innehåller reklamlänk för Bodystore. Jag hoppas ni är många som får njuta av en härlig sommar med semester. Jag kommer att jobba hela sommaren, men jag tycker ju att det är så kul att det gör mig inget. Ännu så länge så har inte den riktiga högsommaren nått Jämtland och det blåser och har regnat ganska mycket. Men jag njuter ändå. Jag behöver inte ha kokhett. För mig räcker det med vacker grönska, blommor och 17 grader. Båten har vi tagit ut många gånger när vädret tillåtit och även fångat (läs jag 😉) fin öring. Mums att steka i ugnen.

Veckan före midsommar for jag till min dotter i Stockholm. Jag fick mitt hår fiffat av henne. Vi ses inte mer än ca 2-3 ggr/år och jag längtar ihjäl mig till nästa gång....












Jag lagade i alla fall till lite god mat till oss. Hittade ett recept som kommer från Arla. Supergott! Tar lite tid då den ska stå och puttra ett tag, men är jätteenkel att göra. 
Glazen är så fantastiskt god att jag kan rekommendera att göra dubbelsats och ha lite bredvid i en skål till eventuella gäster att ta extra av.

Grundreceptet innehåller lite grejer som jag inte tycker är så nyttiga, men jag gjorde om receptet och det här blev minst lika gott, om inte godare. Sockersubstituten som jag valt är hälsosamma och höjer inte blodsockret. Nicks fibersirap innehåller honung som eventuellt kan påverka blodsockret en aning.

Vietnamesisk fläskkarré 4 port

800 g fläskkarré
0,25 dl fisksås
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
5 stjärnanis
1 liter vatten
1 msk smör
0,5 färsk röd chili (urkärnad om du inte gillar rejäl hetta)
1,5 tsk salt, nymalen svartpeppar
1 gul eller röd lök
0,5 st lime, eller 1 cl pressad lime


Glaze:

2 msk tamarisoja
0,5 dl fibersirap gold, eller Nicks fibersirap
1 tsk björksocker (valbart)
0,5 tsk svartpeppar
1 dl buljong från koket av köttet

Servera med koriander och eventuellt sweet chilisås (Kung Markattan som inte innehåller en massa skräp) och mynta.

Gör såhär:


  1. Kärna ur och hacka chilin fint. 
  2. Skala och hacka ingefäran, lök och vitlök fint. (det går jättelätt att skala ingefära med hjälp av en liten sked som du skrapar bort skalet med). 
  3. Bryn köttet runt om i smör och gärna även lite avokadoolja eller kokosolja så klarar smöret högre temperaturer. 
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört. 
  5. Sila och spara buljongen. 

Sätt ugnen på 225 grader

  1. Blanda 1 dl av buljongen med de övriga ingredienserna till glazen. Koka ihop till en tjock sås, 5-7 min.
  2. Lägg upp köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Griljera i mitten av ugnen ca 10 min tills köttet fått fin färg. 
Gör gärna dubbel sats av glazen att servera bredvid då det kommer att vara rykande åtgång på den för den är så galet god. 




Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och