
Innehåller reklamlänk för Bodystore. Jag hoppas ni är många som får njuta av en härlig sommar med semester. Jag kommer att jobba hela sommaren, men jag tycker ju att det är så kul att det gör mig inget. Ännu så länge så har inte den riktiga högsommaren nått Jämtland och det blåser och har regnat ganska mycket. Men jag njuter ändå. Jag behöver inte ha kokhett. För mig räcker det med vacker grönska, blommor och 17 grader. Båten har vi tagit ut många gånger när vädret tillåtit och även fångat (läs jag 😉) fin öring. Mums att steka i ugnen.
Veckan före midsommar for jag till min dotter i Stockholm. Jag fick mitt hår fiffat av henne. Vi ses inte mer än ca 2-3 ggr/år och jag längtar ihjäl mig till nästa gång....
Jag lagade i alla fall till lite god mat till oss. Hittade ett recept som kommer från Arla. Supergott! Tar lite tid då den ska stå och puttra ett tag, men är jätteenkel att göra.
Glazen är så fantastiskt god att jag kan rekommendera att göra dubbelsats och ha lite bredvid i en skål till eventuella gäster att ta extra av.
Grundreceptet innehåller lite grejer som jag inte tycker är så nyttiga, men jag gjorde om receptet och det här blev minst lika gott, om inte godare. Sockersubstituten som jag valt är hälsosamma och höjer inte blodsockret. Nicks fibersirap innehåller honung som eventuellt kan påverka blodsockret en aning.
Vietnamesisk fläskkarré 4 port
800 g fläskkarré
0,25 dl fisksås
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
5 stjärnanis
1 liter vatten
1 msk smör
0,5 färsk röd chili (urkärnad om du inte gillar rejäl hetta)
1,5 tsk salt, nymalen svartpeppar
1 gul eller röd lök
0,5 st lime, eller 1 cl pressad lime
Glaze:
2 msk tamarisoja0,5 dl fibersirap gold, eller Nicks fibersirap
1 tsk björksocker (valbart)
0,5 tsk svartpeppar
1 dl buljong från koket av köttet
Servera med koriander och eventuellt sweet chilisås (Kung Markattan som inte innehåller en massa skräp) och mynta.
Gör såhär:
- Kärna ur och hacka chilin fint.
- Skala och hacka ingefäran, lök och vitlök fint. (det går jättelätt att skala ingefära med hjälp av en liten sked som du skrapar bort skalet med).
- Bryn köttet runt om i smör och gärna även lite avokadoolja eller kokosolja så klarar smöret högre temperaturer.
- Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört.
- Sila och spara buljongen.
Sätt ugnen på 225 grader
- Blanda 1 dl av buljongen med de övriga ingredienserna till glazen. Koka ihop till en tjock sås, 5-7 min.
- Lägg upp köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Griljera i mitten av ugnen ca 10 min tills köttet fått fin färg.
Gör gärna dubbel sats av glazen att servera bredvid då det kommer att vara rykande åtgång på den för den är så galet god.
Kommentarer
Skicka en kommentar