Fortsätt till huvudinnehåll

Vietnamesisk fläskytterfilé med galet god glaze



Innehåller reklamlänk för Bodystore. Jag hoppas ni är många som får njuta av en härlig sommar med semester. Jag kommer att jobba hela sommaren, men jag tycker ju att det är så kul att det gör mig inget. Ännu så länge så har inte den riktiga högsommaren nått Jämtland och det blåser och har regnat ganska mycket. Men jag njuter ändå. Jag behöver inte ha kokhett. För mig räcker det med vacker grönska, blommor och 17 grader. Båten har vi tagit ut många gånger när vädret tillåtit och även fångat (läs jag 😉) fin öring. Mums att steka i ugnen.

Veckan före midsommar for jag till min dotter i Stockholm. Jag fick mitt hår fiffat av henne. Vi ses inte mer än ca 2-3 ggr/år och jag längtar ihjäl mig till nästa gång....












Jag lagade i alla fall till lite god mat till oss. Hittade ett recept som kommer från Arla. Supergott! Tar lite tid då den ska stå och puttra ett tag, men är jätteenkel att göra. 
Glazen är så fantastiskt god att jag kan rekommendera att göra dubbelsats och ha lite bredvid i en skål till eventuella gäster att ta extra av.

Grundreceptet innehåller lite grejer som jag inte tycker är så nyttiga, men jag gjorde om receptet och det här blev minst lika gott, om inte godare. Sockersubstituten som jag valt är hälsosamma och höjer inte blodsockret. Nicks fibersirap innehåller honung som eventuellt kan påverka blodsockret en aning.

Vietnamesisk fläskkarré 4 port

800 g fläskkarré
0,25 dl fisksås
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
5 stjärnanis
1 liter vatten
1 msk smör
0,5 färsk röd chili (urkärnad om du inte gillar rejäl hetta)
1,5 tsk salt, nymalen svartpeppar
1 gul eller röd lök
0,5 st lime, eller 1 cl pressad lime


Glaze:

2 msk tamarisoja
0,5 dl fibersirap gold, eller Nicks fibersirap
1 tsk björksocker (valbart)
0,5 tsk svartpeppar
1 dl buljong från koket av köttet

Servera med koriander och eventuellt sweet chilisås (Kung Markattan som inte innehåller en massa skräp) och mynta.

Gör såhär:


  1. Kärna ur och hacka chilin fint. 
  2. Skala och hacka ingefäran, lök och vitlök fint. (det går jättelätt att skala ingefära med hjälp av en liten sked som du skrapar bort skalet med). 
  3. Bryn köttet runt om i smör och gärna även lite avokadoolja eller kokosolja så klarar smöret högre temperaturer. 
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört. 
  5. Sila och spara buljongen. 

Sätt ugnen på 225 grader

  1. Blanda 1 dl av buljongen med de övriga ingredienserna till glazen. Koka ihop till en tjock sås, 5-7 min.
  2. Lägg upp köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Griljera i mitten av ugnen ca 10 min tills köttet fått fin färg. 
Gör gärna dubbel sats av glazen att servera bredvid då det kommer att vara rykande åtgång på den för den är så galet god. 




Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...