
Åååh så god den här grytan blev.
Jag fick tag på färsk kycklinglårfilé, men det går lika bra med fryst som du tinar. Jag hade 8 filéer och man äter nog 2 per man (beroende på storlek). En riktigt hungrig karl äter nog 3 st. Den blir inte så väldigt het, men det är bara att krydda mer med kryddblandningen ifall du vill ha ett riktigt gung i grytan. Myntan som hackas ner i grytan skänker en extra smakupplevelse och fräschhet till rätten.
Kycklinglårfiléer (de är benlösa) är i mitt tycke det godaste på kycklingen. Så fantastiskt möra och saftiga. Jag känner mig riktigt rik och lyxig när jag får tag på dessa godbitar. Det är inte ofta man får tag på dom så när du får det - köp hem!! Sedan tar du fram det här receptet, tillaga och njuuuut.
Det finns två sätt du kan tillaga denna på:
1. Endera följer du receptet med kryddblandningen till punkt och pricka.
Ställ då fram en fin liten skål med chiliflakes så att övriga vid bordet kan krydda mer om de vill.
2. Eller så struntar du i saltet i kryddblandningen och saltar enskilt under matlagningen efter eget tycke och smak. Då kan du ställa fram eventuell resterande kryddblandning på bordet ifall någon önskar lite mer hetta i maten.
Gör gärna mer kryddblandning och spara i en burk så du har tillgängligt nästa gång du vill göra denna underbara gryta.

Se till att du använder dig av ekologiska kryddor så mycket det går. Det finns ju näring och goda egenskaper i torkade kryddor också som vår kropp drar nytta av och då är det synd att förstöra detta med giftig besprutning.
Gurkmeja: Det är denna växt som ger blandkryddan curry sin gula färg. Studier visar att denna ört (färsk ser den ut som en liten ingefära med orange innanmäte) är bra för matsmältningen, bryter ner proteinrik mat, är blodrenande, stödjer levern, är avgiftande samt är verksam mot inflammationer, vilket är vanligt bland kroniska sjukdomar exempelvis ateroskleros (åderförkalkning). Den sägs även bekämpa fetma.
Gurkmejan är en stark antioxidant och kan även hejda tillväxten av olika cancertumörer. Gurkmeja har även en läkande effekt på tarmslemhinnan. Den kan dock verka blodförtunnande i användandet av stora mängder. Så äter du blodförtunnande medicin så var lite försiktig med dosen så att det inte blir för mycket. Nyttigheterna tas upp bäst i kombination med svartpeppar.
Vitlök: Har bäst effekt färsk. Flera studier har visat att färsk vitlök kan förebygga åkommor i hjärta och kärl. Dock har inga relevanta studier gjorts på vitlökskapslar. De aktiva ämnena i vitlöken är de svavelhaltiga oljorna. Den ska för att ha effekt intas färsk och inte värmas över 40°. Den sänker kolesterolet och därmed motverkas risken för åderförkalkning. Den anses även ha förebyggande effekt på livshotande cancervarianter. Sänker blodtrycket och håller blodet lättflytande. Det i sig minskar risken för blodproppar och stroke. Flertal studier påvisar också att vitlök kan bromsa åderförkalkning (ateroskleros) samt neutralisera fria radikaler genom sina antioxidanter.
Kryddblandning
1 tsk wasabi & sesame (finns i kryddhyllan på affären)1 tsk paprikakrydda
0,5 tsk vitlökskrydda
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk cayennepeppar
1 tsk himalayasalt, eller salta senare i grytan efter eget tycke och smak
- Mortla alla kryddor tillsammans
8 kycklinglårfiléer
390 g krossade tomater
2 dl kokosmjölk, rosa tetra
2 kvistar mynta, finhackad (ska bli 2 tsk hackad)
2-3 tsk kokosolja till stekning
Gör såhär:
- Hetta upp oljan i en panna eller gjutjärnsgryta.
- Stek filéerna i omgångar på medelvärme ca 8 minuter. Vänd dem då och då.
- Lägg sedan tillbaka alla filéer i pannan och häll på krossade tomater och kokosmjölk.
- Krydda med 3 tsk av kryddblandningen och salta enligt eget tycke och smak om du inte har salt i kryddblandningen. Koka upp och sänk värmen.
- Tillsätt den hackade myntan.
- Låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av.
Servera förslagsvis med vit quinoa och färska bladgrönsaker.
Kommentarer
Skicka en kommentar