Fortsätt till huvudinnehåll

Medium-het och ljuvlig kycklinggryta. Info om vissa kryddor och dess fördelar






Åååh så god den här grytan blev.
Jag fick tag på färsk kycklinglårfilé, men det går lika bra med fryst som du tinar. Jag hade 8 filéer och man äter nog 2 per man (beroende på storlek). En riktigt hungrig karl äter nog 3 st. Den blir inte så väldigt het, men det är bara att krydda mer med kryddblandningen ifall du vill ha ett riktigt gung i grytan. Myntan som hackas ner i grytan skänker en extra smakupplevelse och fräschhet till rätten.

Kycklinglårfiléer (de är benlösa) är i mitt tycke det godaste på kycklingen. Så fantastiskt möra och saftiga. Jag känner mig riktigt rik och lyxig när jag får tag på dessa godbitar. Det är inte ofta man får tag på dom så när du får det - köp hem!! Sedan tar du fram det här receptet, tillaga och njuuuut.

Det finns två sätt du kan tillaga denna på: 
1. Endera följer du receptet med kryddblandningen till punkt och pricka.
Ställ då fram en fin liten skål med chiliflakes så att övriga vid bordet kan krydda mer om de vill.
2. Eller så struntar du i saltet i kryddblandningen och saltar enskilt under matlagningen efter eget tycke och smak. Då kan du ställa fram eventuell resterande kryddblandning på bordet ifall någon önskar lite mer hetta i maten.
Gör gärna mer kryddblandning och spara i en burk så du har tillgängligt nästa gång du vill göra denna underbara gryta.



Se till att du använder dig av ekologiska kryddor så mycket det går. Det finns ju näring och goda egenskaper i torkade kryddor också som vår kropp drar nytta av och då är det synd att förstöra detta med giftig besprutning.

Gurkmeja: Det är denna växt som ger blandkryddan curry­ sin gula färg. Studier visar att denna ört (färsk ser den ut som en liten ingefära med orange innanmäte) är bra för matsmältningen, bryter ner proteinrik mat, är blodrenande, stödjer levern, är avgiftande samt är verk­sam mot inflammationer, vilket är vanligt bland kroniska sjukdomar exempelvis ateroskleros (åderförkalkning). Den sägs även bekämpa fet­ma.
Gurkmejan är en stark antioxidant och kan även hejda tillväxten av olika cancertumörer. Gurk­me­ja har även en läkande effekt på tarm­­slem­hinnan. Den kan dock verka blod­förtunnande i användandet av stora mängder. Så äter du blodförtunnande medicin så var lite försiktig med do­sen så att det inte blir för mycket. Nyttigheterna tas upp bäst i kombination med svartpeppar. 
Vitlök: Har bäst effekt färsk. Flera studier har visat att färsk vitlök kan förebygga åkommor i hjärta och kärl. Dock har inga relevanta studier gjorts på vitlökskapslar. De aktiva ämnena i vitlöken är de svavelhaltiga oljorna. Den ska för att ha effekt intas färsk och inte värmas över 40°. Den sänker ko­le­ste­rolet och därmed motver­kas risken för åderför­kalkning. Den an­ses även ha före­bygg­ande effekt på livshotande cancer­varianter. Sänker blodtrycket och håller blodet lättfly­tan­de. Det i sig minskar risken för blod­proppar och stroke. Flertal stu­dier påvisar också att vitlök kan bromsa åderförkalkning (ateros­kle­ros) samt neu­trali­sera fria radikaler genom sina antioxi­dan­ter.
Chili/Cayenne: Innehåller det starka ämnet capsaicin. Den ökar förbränningen, vilket resulterar i att man svettas. Intag av chili i maten höjer mättnads­känseln och gör oss även mindre hungriga under dagen. Chili/cayennepeppar är bra mot smärta då den blockerar smärtsignaler t.ex. nervsmärta, bygger upp kroppens immun­försvar och bryter ner de skadliga fria radika­lerna då den innehåller antioxidanter, vilket i sin tur motverkar hjärt- och kärl­sjuk­domar och vissa cancertyper. Är en avgift­ande krydda.



Kryddblandning

1 tsk wasabi & sesame (finns i kryddhyllan på affären)
1 tsk paprikakrydda
0,5 tsk vitlökskrydda
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk gurkmeja
0,25 tsk cayennepeppar
1 tsk himalayasalt, eller salta senare i grytan efter eget tycke och smak

  • Mortla alla kryddor tillsammans


8 kycklinglårfiléer
390 g krossade tomater
2 dl kokosmjölk, rosa tetra
2 kvistar mynta, finhackad (ska bli 2 tsk hackad)
2-3 tsk kokosolja till stekning

Gör såhär:


  • Hetta upp oljan i en panna eller gjutjärnsgryta. 
  • Stek filéerna i omgångar på medelvärme ca 8 minuter. Vänd dem då och då. 
  • Lägg sedan tillbaka alla filéer i pannan och häll på krossade tomater och kokosmjölk. 
  • Krydda med 3 tsk av kryddblandningen och salta enligt eget tycke och smak om du inte har salt i kryddblandningen. Koka upp och sänk värmen. 
  • Tillsätt den hackade myntan. 
  • Låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av.

Servera förslagsvis med vit quinoa och färska bladgrönsaker.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...