Fortsätt till huvudinnehåll

Scrambled (rörd) ost- och baconomelett





Här har det varit förkylt, precis som för många andra av er följare. Då vill man ha lite lätt mat. Och inget säger att man inte ska få njuta åtminstone av maten 😉 Här är en omelett fylld av härliga ostar och bacon. När den är klar så skrapar och rör man i pannan så det blir stora härliga bitar av omeletten. 
Du får även krispigheten från sockerärtor. Tomater och timjan gör bara att man mmmmm:ar mellan varje tugga. Rörd omelett gör att även ovansidan får kontakt med stekpannan och gör att osten smälter helt och allt får ljuvlig färg. Den blir som en blandning av omelett och äggröra.  










Vill du inte ha bacon så utesluter du det. Jag köper numera enbart bacon som kommer från grisar som får gå ute, är ekologiskt uppfödda och VIKTIGT: slutprodukten är fritt från nitrit. Coop har den i sitt sortiment.

Varför väljer jag alltid kokosmjölk i rosa tetra? Jo, för den delar sig inte och innehåller inget vatten eller några konstiga tillsatser. Den är helt ren.

----------------------------------------
1/3 bit halloumiost
1/3 bit Falbygdens Appenzeller eller Gruyre grottlagrad ost
1 paket nitritfritt bacon
kokosolja till stekning
2 ägg
1 msk kokosmjölk, rosa tetra
1 msk vatten
Herbamare örtsalt
Gurkmeja, malen
Svartpeppar
6 sockerärtor (sugersnaps)
½ tomat i skivor
Paprika i strimlor, ekologisk
2 kvistar timjan, repade
ev lite färsk oregano






-------------------------------------------
  • Vispa ihop äggen med kokosmjölk och vatten. Krydda med örtsalt, svartpeppar och gurkmeja. 
  • Strimla baconet. 
  • Skär ostarna var för sig i tunna skivor. 
  • Hetta upp en panna med kokosolja och stek bacon och halloumiosten tills båda fått fin färg.
  • Blanda ner den andra osten i äggsmeten och häll smeten över baconet och halloumisosten.
  • Tillsätt sugersnaps, timjan och strimlad paprika. 
  • Låt omeletten nästan stelna. Rör sedan i den så det blir stora bitar och vänd runt. Tillsätt tomatskivorna och låt de bli lite varma. Häll upp på tallrik.
  • Garnera med extra timjan och eventuellt lite färsk oregano.

Nu ska jag dra till stugan som jag nästan inte alls varit i i sommar. Har ju jobbat som ett gnu. Så nu ska jag njuta av brasa, ett glas vin, badtunna och en sista båttur innan vi ska köra båten i land.
Hoppas även ni får njuta lite av helgen.

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...