Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsbakad lax i supergod lättlagad hummersås


En grymt god rätt som är superenkel att göra med väldigt få ingredienser. Ja, den är så god att du kan ha den som bjudrätt. Även barn brukar älska den - allra helst såsen 😉.
________________________________________________________________________
Jag använder mig av vildfångad lax såsom Pinklax eller Chumlax som är giftfri MSC-märkt vildfångat från Stilla havet (även ett billigt alternativ). Inte färgad odlad norsk lax full av dioxin och PCB som lagras i fettet både i fisken och hos oss människor, vars gift aldrig verkar lämna kroppen. Odlad lax matas med nämligen med fiskfoder som kommer från den förorenade Östersjön. Den enda odlade laxen som är OK, verkar vara Findus som innehåller mindre gifter. Ekologisk KRAV- märkt lax är också naturligtvis kanonbra.
________________________________________________________________________

200°C

4 port
600 g laxfiléer
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
3 msk hummerfond
2 tsk dijonsenap
1 msk finhackad dill
svartpeppar

Vispa ihop grädde, crème fraiche, fond, senap, dill och peppar. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Häll över såsen och tillaga i ugn ca 20 min, beroende på tjockleken på laxen.

Vill du lyxa till maträtten, t.ex om du ska ha den som bjudrätt, så kan du toppa fisken efter tillagningen med skalade räkor, löjrom eller tångkaviar samt en dillvippa. Stekt sparris med fin spänst är också gott till.

Servera med en fräsch sallad, min tokgoda broccoli- & avokadoröra (t.ex om du äter LCHF) eller pressad potatis




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...